Talianska kuchyňa je dokonalá a zvládnete ju aj doma: Skúste toto RISOTTO, PIZZU či LASAGNE
2. 2. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková
Talianska kuchyňa je snáď najobľúbenejšia široko-ďaleko. Poďte si s nami pripraviť skvostné recepty z nej.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Paradajkovo-bazalkové pesto
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Paradajkovo-bazalkové pesto
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 60 g sušených paradajok
- horúca voda
- 50 g sekaných mandlí
- 75 g syra pecorino
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok bazalky
- 150 ml kvalitného olivového oleja
- opečená bruschetta na podávanie
POSTUP:
- Paradajky zalejte horúcou vodou a nechajte 20 minút odležať. Mandle zľahka opražte na suchej panvici dozlatista. Nechajte vychladnúť. Syr nastrúhajte, cesnak ošúpte a nasekajte. Z bazalky pootŕhajte lístky.
- Paradajky preceďte a nechajte odkvapkať. Mandle, paradajky, cesnak, bazalku dajte do sekáčika a nasekajte najemno. Zmiešajte s olivovým olejom a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Pesto podávajte napríklad na opečenej bruschette.

RISOTTO AL FUNGHI - Hubové rizoto
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
RISOTTO AL FUNGHI: Hubové rizoto
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 1 väčšia cibuľa
- 300 g očistených zmiešaných húb
- 1 strúčik cesnaku
- 300 g ryže carnaroli (alebo inej ryže vhodnej na rizoto)
- 100 ml suchého bieleho vína
- 700 – 1 000 ml horúceho vývaru povareného s odrezkami húb
- hrudka parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- maslo
POSTUP:
- Na masle opečte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte očistené huby nakrájané na menšie kúsky a opečte spolu s cibuľou.
- Pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a ryžu. Opekajte ryžu, kým nezačne byť po okrajoch sklovitá.
- Po niekoľkých minútach prilejte do panvice víno a nechajte ho takmer celé odpariť.
- Postupne prilievajte do ryže horúci vývar. Vždy len toľko, aby ním bola ryža sotva prikrytá. Varte na miernom plameni 16 – 20 minút a pravidelne pritom ryžu premiešavajte.
- Ku koncu bude ryža ešte polotekutá, krémová a jemne „na zhryz“. Odstavte ju a primiešajte lyžicu masla.
- Do hotového rizota nastrúhajte parmezán a dobre premiešajte. Podľa potreby dochuťte soľou a ihneď podávajte. Každú porciu ozdobte parmezánom a čerstvo pomletým čiernym korením.
Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou
Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková
Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 12 MINÚT
Na panna cottu:
- 4 veľké plátky želatíny
- voda
- 700 ml smotany na šľahanie
- 140 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 2-3 bobkové listy
- 475 ml plnotučného mlieka
- granola (najlepšie domáca), jahody, olivový olej, kakao a lístky medovky na podávanie
Na čokoládovú mrveničku:
- 100 g horkej čokolády (85 %)
- 120 g masla
- 240 g kryštálového cukru
- 100 g kakaa
- 120 g hladkej múky
POSTUP:
- Želatínu ponorte do ľadovej vody. Zatiaľ dajte variť smotanu. Keď začne vrieť, vmiešajte cukor a hneď odstavte. Pridajte vanilku, bobkový list a vmiešajte napučanú želatínu. Nechajte takto pôsobiť. Čím dlhšie, tým viac bude panna cotta presýtená všetkými chuťami. Potom zmes preceďte, pridajte mlieko a dobre prešľahajte. Nechajte v chladničke úplne stuhnúť, najlepšie cez noc.
- Urobte čokoládovú mrveničku: Čokoládu s maslom rozpustite, pridajte cukor a premiešajte. Prisypte kakao s múkou a premiešajte. Zmes dajte do plechu vystlaného papierom na pečenie a vyrovnajte ju na hrúbku asi 1 cm. Pečte pri 160 °C asi 12 minút.
- Z odležanej panna cotty naberajte kopčeky do pripravených misiek. Okolo nich dajte čokoládovú mrveničku, granolu a nakrájané jahody. Pridajte pár kvapiek olivového oleja, balzamového octu, posypte kakaom a ozdobte lístkami medovky. Zvolajte maškrtníkov.
Pizza margherita
Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková
Pizza margherita
4 KUSY, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 8 MINÚT
Na cesto:
- 500 g hladkej múky Špeciál 00 Extra
- 10 g droždia
- 325 ml teplej vody
- štipka cukru
- 5 g morskej soli
- cherry paradajky, mozzarella, čerstvá buratta (nemusí byť), bazalka na obloženie
Na omáčku:
- 200 g veľkých vyzretých paradajok
- 100 g cherry paradajok
- soľ, mleté čierne korenie, štipka cukru
- balzamový ocot
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
POSTUP:
- Najprv zamieste cesto: Droždie rozpustite vo vode so štipkou cukru. Múku zmiešajte so soľou a potom pridajte k droždiu. Ručne vypracujte jemné cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte kysnúť asi pol hodiny. Potom ho rozdeľte na 4 malé bochníky a nechajte opäť kysnúť asi 10 minút.
- Pripravte omáčku: Veľké paradajky na chvíľu ponorte do vriacej vody a potom rýchlo do studenej. Nakrojte šupku a olúpte ich. Očistené paradajky rozložte na plech, osoľte, okoreňte, pridajte trochu cukru, pokvapkajte olivovým olejom a balzamovým octom. Nakoniec pridajte očistený cesnak a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C asi na 30 minút. Potom zmes rozmixujte a primiešajte cherry paradajky. Tie popučte už iba rukou alebo vidličkou. Ak treba, omáčku dochuťte soľou a korením.
- Vykysnuté bochníky vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske do tvaru pizze. Každú potrite omáčkou a na ňu rozložte cherry paradajky, mozzarellu a dajte piecť do rúry vyhriatej na 230 °C asi na 8 minút. Na upečenú pizzu poukladajte čerstvú burattu a bazalku, pokvapkajte olivovým olejom a môžete podávať.

LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI - Špenátovo-ricottové lazane
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI: Špenátovo-ricottové lazane
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
NA ŠPENÁTOVO-RICOTTOVÚ ZMES:
- 1 lyžica masla
- 1 kg očisteného čerstvého špenátu
- 500 g ricotty
- 2 celé vajcia
- 50 g parmezánu
- NA BEŠAMEL:
- 50 g masla
- 50 g múky
- 750 g plnotučného mlieka
- muškátový oriešok ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
NA DOKONČENIE:
- maslo na vymastenie formy
- 250 g plátkov na lazane
- parmezán na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na horúcej panvici s trochou masla postupne krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť a vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu.
- Špenát nasekajte na menšie kúsky, primiešajte ricottu, vajcia, dochuťte nastrúhaným parmezánom, soľou a korením.
- Uvarte bešamel: Na panvici roztopte 50 g masla, primiešajte 50 g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou prilejte všetko mlieko. Omáčku povarte niekoľko minút a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
- Zapekaciu nádobu vymažte maslom. Na dno uložte vrstvu plátkov lazaní.
- Navrstvite časť bešamelu a časť špenátovo-ricottovej zmesi. Povrch zasypte nastrúhaným parmezánom. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu.
- Vrstvenie ukončite plátkami cestovín, na ne natrite zvyšnú časť bešamelu a navrch nastrúhajte parmezán. Lazane pečte 25-30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Pred krájaním nechajte lazane mierne vychladnúť.
Tiramisu z Milána
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Tiramisu z Milána
ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE
Potrebujete:
- 1 šálka kvalitnej kávy (silné preso)
- 5 vajec (čerstvých z overeného zdroja)
- 200 g kryštálového cukru
- 500 g mascarpone
- dlhé piškóty
- kakao na posypanie
POSTUP:
- Urobte dobrú kávu a nechajte ju vychladnúť.
- Žĺtky vymiešajte s cukrom a mascarpone. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do žĺtkovej zmesi.
- Piškóty namáčajte do kávy, nie však dlho, len tak, zľahka.
- Na dno misy uložte kávové piškóty a na ne naneste krém. Postup opakujte, kým je v mise miesto. Potom dajte do chladničky odležať, najlepšie cez noc
- Pred servírovaním ozdobte tiramisu preosiatym kakaom. Dobrú chuť.
Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte aj naše trochu iné tiramisu...

Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla: