Reklama

Kompletné CÍCEROVÉ MENU: Dobroty od polievky až po dezert

Cícerové guľky so šalátom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Zdravý cícer je bohatý na bielkoviny a pritom nezaťaží. Zostavili sme z neho celé menu a môžete sa spoľahnúť, že vám bude chutiť z neho aj polievka, hlavný chod, nátierka i dezert!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Cícerové MENU: Hodí sa všade, od predjedla až po dezert!

    CÍCEROVÉ GUĽKY SO ŠALÁTOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cícerové guľky so šalátom.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 hrnček uvareného cícera (sterilizovaného)
    • 1 menšia fialová cibuľa
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • 1 vajce
    • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
    • 1 lyžička drvenej rasce
    • strúhanka podľa potreby
    • hladká múka na obaľovanie
    • soľ, mleté farebné korenie
    • olej

    NA ŠALÁT:

    • za dve hrste rukoly
    • pol žltej papriky
    • pol červenej papriky
    • zväzok reďkoviek
    • olivový olej
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • čierne korenie

    NA DIP:

    • 100 ml kyslej smotany
    • 1 zarovnaná lyžička plnotučnej horčice
    • 1 lyžica nasekanej pažítky
    • soľ, mleté biele korenie

    POSTUP:

    1. Vopred namočený cícer uvarte do mäkka. Sterilizovaný zlejte. Dohladka ho rozmixujte a preložte do hlbšej misy. Pridajte očistenú a cibuľu nakrájanú najemno, očistený a prelisovaný cesnak a vajce. Ochuťte soľou, korením, petržlenovou vňaťou, rascou a podľa potreby zahustite strúhankou. Zmes premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
    2. Z pripravenej cícerovej zmesi tvarujte malé guľky, obaľte ich v hladkej múke, oklepte a vložte do horúceho oleja. Opečte rovnomerne zo všetkých strán. Po upečení guľky preložte na papierovú kuchynskú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk.
    3. Rukolu opláchnite na sitku a nechajte osušiť. Nakrájajte farebné papriky a reďkovky. V mise premiešajte rukolu so zeleninou, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a ochuťte čerstvo pomletým korením. Cícerové guľky servírujte na čerstvom zeleninovom šaláte s dipom vymiešaným z kyslej smotany, horčice, nasekanej pažítky a ochuteným soľou a korením.

    CÍCEROVO-ZELENINOVÝ ŠALÁT S QUINOOU

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cícerovo - zeleninový šalát s quinoou.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 150 g cícera (môže byť aj sterilizovaný)
    • 100 g quinoy
    • 1 menšia červená cibuľa
    • 1 červená paprika
    • 1 žltá paprika
    • 1 zelená paprika
    • 1 cuketa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice limetovej šťavy
    • morská soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:13:"olivový olej

    POSTUP:

    1. Deň pred prípravou namočte cícer do vody a potom domäkka uvarte. Quinou prepláchnite a dajte na 15-20 minút variť do osolenej vody.
    2. Očistenú cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriky na menšie kusy a cuketu na kolieska. Všetko opečte v hlbšej panvici na rozohriatom oleji do polomäkka s plátkami očisteného cesnaku. Ochuťte morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Po opečení nechajte vychladnúť.
    3. Vo väčšej mise zmiešajte opečenú zeleninu s quinoou a uvareným cícerom. Pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Môžete podávať.

    CÍCEROVO-MRKVOVÁ NÁTIERKA S CHRENOM

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cícerovo - mrkvová nátierka s chrenom.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 220 g cícera (môže byť aj sterilizovaný)
    • 2 lyžice masla
    • 1 stredne veľká mrkva
    • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného chrenu
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžica sójovej omáčky
    • 1 lyžica nasekanej pažítky
    • soľ, mleté biele korenie
    • tortillové čipsy alebo pečivo na podávanie

    POSTUP:

    1. Cícer (surový) namočte deň dopredu do vody a uvarte do mäkka. Sterilizovaný zlejte. Najemno ho rozmixujte a preložte do misky. Pridajte zmäknuté maslo, najemno nastrúhanú mrkvu, chren, ochuťte citrónovou šťavou, sójovou omáčkou, soľou a korením. Spolu dobre vymiešajte.
    2. Pažítku umyte a osušte. Nakrájajte ju nadrobno a vmiešajte do nátierky. Odložte aspoň na hodinu do chladu. Podávajte na tortillových čipsoch alebo obľúbenom pečive.

    CÍCEROVO-TEKVICOVÁ POLIEVKA

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cícerovo - tekvicová polievka.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 menšia oranžová tekvica
    • 1 šálka uvareného cícera
    • 1-2 strúčiky cesnaku
    • 1,2 l mäsového vývaru
    • štipka muškátového orieška
    • 150 ml kyslej smotany
    • 100 ml sladkej smotany
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    NA OZDOBENIE:

    • cesnakové krutóny, opečený cícer a bazalka

    POSTUP:

    1. Na oleji opečte očistenú tekvicu pokrájanú nadrobno. Pridajte vopred uvarený cícer, očistený a prelisovaný cesnak a aspoň 5 minút opekajte za občasného premiešania. Zalejte vývarom a varte, kým tekvica celkom nezmäkne.
    2. Uvarenú tekvicu s cícerom ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ponorným mixérom masu dohladka rozmixujte a ak je príliš hustá, prilejte ešte trochu vývaru alebo vody.
    3. Do polievky vmiešajte kyslú a sladkú smotanu. Podávajte s opečenými cesnakovými krutónmi a opečeným cícerom. Ozdobte bazalkou.

    CÍCEROVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU A ORECHMI

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Cícerový koláč s čokoládou a orechmi.

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 g cícera
    • 1 hrnček ovsených vločiek
    • 1 väčšie jablko
    • 4-5 lyžíc medu
    • 4 lyžice repkového oleja
    • 1 hrnček nahrubo nasekaných vlašských orechov
    • 2 vajcia
    • 1 lyžička mletej škorice
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 90 g horkej čokolády";i:10;s:29:"marhuľový džem na potretie";i:11;s:48:"polovice jadier vlašských orechov na ozdobenie";i:12;s:43:"šľahačka na servírovanie (nemusí byť)

    POSTUP:

    1. Cícer namočte na 12 hodín do vody. Potom vodu zlejte a cícer najemno rozmixujte, pridajte ovsené vločky, nastrúhané jablko, med, olej a premiešajte. Do hmoty ešte zapracujte nasekané orechy, vajcia, škoricu a sódu bikarbónu.
    2. Do hmoty jemne zamiešajte nasekanú čokoládu a rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Prvých 30 minút pečte koláč pri teplote 200 °C prikrytý papierom na pečenie. Potom ho odokryte a dopekajte ešte 15 minút pri teplote 190 °C.
    3. Po upečení a miernom vychladnutí koláč potrite vymiešaným marhuľovým džemom, pokrájajte ho na rezy a každý kúsok ozdobte polovicou orecha. Podľa chuti podávajte so šľahačkou.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: