Kompletné CÍCEROVÉ MENU: Dobroty od polievky až po dezert
26. 1. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdravý cícer je bohatý na bielkoviny a pritom nezaťaží. Zostavili sme z neho celé menu a môžete sa spoľahnúť, že vám bude chutiť z neho aj polievka, hlavný chod, nátierka i dezert!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
CÍCEROVÉ GUĽKY SO ŠALÁTOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerové guľky so šalátom.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VYPRÁŽANIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 1 hrnček uvareného cícera (sterilizovaného)
- 1 menšia fialová cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička drvenej rasce
- strúhanka podľa potreby
- hladká múka na obaľovanie
- soľ, mleté farebné korenie
- olej
NA ŠALÁT:
- za dve hrste rukoly
- pol žltej papriky
- pol červenej papriky
- zväzok reďkoviek
- olivový olej
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- čierne korenie
NA DIP:
- 100 ml kyslej smotany
- 1 zarovnaná lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Vopred namočený cícer uvarte do mäkka. Sterilizovaný zlejte. Dohladka ho rozmixujte a preložte do hlbšej misy. Pridajte očistenú a cibuľu nakrájanú najemno, očistený a prelisovaný cesnak a vajce. Ochuťte soľou, korením, petržlenovou vňaťou, rascou a podľa potreby zahustite strúhankou. Zmes premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
- Z pripravenej cícerovej zmesi tvarujte malé guľky, obaľte ich v hladkej múke, oklepte a vložte do horúceho oleja. Opečte rovnomerne zo všetkých strán. Po upečení guľky preložte na papierovú kuchynskú utierku, aby sa odsal prebytočný tuk.
- Rukolu opláchnite na sitku a nechajte osušiť. Nakrájajte farebné papriky a reďkovky. V mise premiešajte rukolu so zeleninou, pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a ochuťte čerstvo pomletým korením. Cícerové guľky servírujte na čerstvom zeleninovom šaláte s dipom vymiešaným z kyslej smotany, horčice, nasekanej pažítky a ochuteným soľou a korením.
CÍCEROVO-ZELENINOVÝ ŠALÁT S QUINOOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerovo - zeleninový šalát s quinoou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT
Potrebujete:
- 150 g cícera (môže byť aj sterilizovaný)
- 100 g quinoy
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice limetovej šťavy
- morská soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:13:"olivový olej
POSTUP:
- Deň pred prípravou namočte cícer do vody a potom domäkka uvarte. Quinou prepláchnite a dajte na 15-20 minút variť do osolenej vody.
- Očistenú cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriky na menšie kusy a cuketu na kolieska. Všetko opečte v hlbšej panvici na rozohriatom oleji do polomäkka s plátkami očisteného cesnaku. Ochuťte morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Po opečení nechajte vychladnúť.
- Vo väčšej mise zmiešajte opečenú zeleninu s quinoou a uvareným cícerom. Pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Môžete podávať.
CÍCEROVO-MRKVOVÁ NÁTIERKA S CHRENOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerovo - mrkvová nátierka s chrenom.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 220 g cícera (môže byť aj sterilizovaný)
- 2 lyžice masla
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 lyžička čerstvo nastrúhaného chrenu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- soľ, mleté biele korenie
- tortillové čipsy alebo pečivo na podávanie
POSTUP:
- Cícer (surový) namočte deň dopredu do vody a uvarte do mäkka. Sterilizovaný zlejte. Najemno ho rozmixujte a preložte do misky. Pridajte zmäknuté maslo, najemno nastrúhanú mrkvu, chren, ochuťte citrónovou šťavou, sójovou omáčkou, soľou a korením. Spolu dobre vymiešajte.
- Pažítku umyte a osušte. Nakrájajte ju nadrobno a vmiešajte do nátierky. Odložte aspoň na hodinu do chladu. Podávajte na tortillových čipsoch alebo obľúbenom pečive.
CÍCEROVO-TEKVICOVÁ POLIEVKA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerovo - tekvicová polievka.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 menšia oranžová tekvica
- 1 šálka uvareného cícera
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1,2 l mäsového vývaru
- štipka muškátového orieška
- 150 ml kyslej smotany
- 100 ml sladkej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
NA OZDOBENIE:
- cesnakové krutóny, opečený cícer a bazalka
POSTUP:
- Na oleji opečte očistenú tekvicu pokrájanú nadrobno. Pridajte vopred uvarený cícer, očistený a prelisovaný cesnak a aspoň 5 minút opekajte za občasného premiešania. Zalejte vývarom a varte, kým tekvica celkom nezmäkne.
- Uvarenú tekvicu s cícerom ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ponorným mixérom masu dohladka rozmixujte a ak je príliš hustá, prilejte ešte trochu vývaru alebo vody.
- Do polievky vmiešajte kyslú a sladkú smotanu. Podávajte s opečenými cesnakovými krutónmi a opečeným cícerom. Ozdobte bazalkou.
CÍCEROVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOU A ORECHMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Cícerový koláč s čokoládou a orechmi.
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g cícera
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 väčšie jablko
- 4-5 lyžíc medu
- 4 lyžice repkového oleja
- 1 hrnček nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 2 vajcia
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 90 g horkej čokolády";i:10;s:29:"marhuľový džem na potretie";i:11;s:48:"polovice jadier vlašských orechov na ozdobenie";i:12;s:43:"šľahačka na servírovanie (nemusí byť)
POSTUP:
- Cícer namočte na 12 hodín do vody. Potom vodu zlejte a cícer najemno rozmixujte, pridajte ovsené vločky, nastrúhané jablko, med, olej a premiešajte. Do hmoty ešte zapracujte nasekané orechy, vajcia, škoricu a sódu bikarbónu.
- Do hmoty jemne zamiešajte nasekanú čokoládu a rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Prvých 30 minút pečte koláč pri teplote 200 °C prikrytý papierom na pečenie. Potom ho odokryte a dopekajte ešte 15 minút pri teplote 190 °C.
- Po upečení a miernom vychladnutí koláč potrite vymiešaným marhuľovým džemom, pokrájajte ho na rezy a každý kúsok ozdobte polovicou orecha. Podľa chuti podávajte so šľahačkou.
Čítajte viac z Dobrého jedla: