objednať časopis
všetky kategórie

Ani zďaleka nie sú len o šiškách, hocako ich milujeme. Naše predchodkyne pražili tiež božské herovky a maslom prelievali žúlanec, po ktorom sa v dome bleskovo zľahla zem...

Názov fašiangy má súvis s nemeckým slovom Fasching – čo je posledný nápoj. „V užšom zmysle slova sa fašiangmi nazývali posledné tri dni pred Popolcovou stredou – bola to fašiangová nedeľa, fašiangový pondelok a fašiangový utorok. Volali ich ‚posledný fašiang‘ a oslavovali sa spevom, tancom, dobrým jedlom a niečím chutným na zvlaženie hrd­la. No a keďže sa počas nich konalo aj množstvo svadieb, ruka v ruke s tým išli zakáľačky. Takmer v kaž­dom dome sa zabíjalo, stoly boli plné huspeniny, jaterníc, krvavníc, tlačenky, pečeného mäsa, dobrej slaninky a chrumkavých oškvarkov. Na domácej bravčovej masti sa pripravovali všetky sladké fašiangové dobroty – pampúchy, šišky, fánky, kreple, pampúchy, chrapne, božie milosti, grapne, guľky, fulanki, herovky...“ hovorí naša najuznávanejšia etnologička Katarína Nádaská.

Prečo Škaredá streda?

„Hovorilo sa jej tak, lebo sa ňou začínal prísny 40-dňový bezmäsitý pôst. Ešte tri dni pred stredou sa vo veľkom hodovalo, tancovalo, ale tesne pred polnocou, z fašiangového utorka na stredu, sa už pochovávala basa. Žartovný úkon pohrebu, ktorým sa na mesiac symbolicky pochovala hudba, tanec, spev aj zábava, razom ukončil fašiangy,“ vysvetľuje etnologička.

Nech žije bravčová masť!

Vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská:

  1. Na fašiangy treba brucho mastiť, lebo po nich nasledoval prísny a v minulosti aj dodržiavaný 40-dňový pôst, takže fašiangové dobroty sa robili zásadne na domácej chutne voňajúcej masti. Okrem bravčovej sa používala husacia či kačacia.
  2. Hviezda našich fašiangov sa získavala pri zabíjačkách topením slaniny. Vytopená masť sa prelievala cez ľanovú utierku do kameninových alebo smaltovaných nádob, kde stuhla, a potom ju zakryli vzduchotesným uzáverom.
  3. Gazdinky na nej pripravovali všetky jedlá počas roka okrem pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Masť pridávali do polievok, zápražiek, kapusty, omáčok či prívarkov ako dochucovadlo aj ako omastok.
  4. Čerstvá bravčová masť sa často natierala na čerstvo upečený chlebík. Ženičky ju posolili, ozdobili cibuľkou a už aj sa zalizovali všetci v dome – od detí až po dospelých.
  5. Vytopená masť sa používala aj v ľudovom liečiteľstve. Napríklad pri zápaloch priedušiek ňou pacientovi na noc potreli prsia, priložili teplý zábal a do rána sa mu obyčajne uľavilo.
  6. Vedeli ste, že živočíšna masť symbolizovala hojnosť a blahobyt už v praveku? Tuk bol zdrojom sily a energie, preto ňou strava pravekých ľudí prekypovala. Konzumovali aj sadlo z divej zveri,“ opisuje odborníčka.

A teraz už poďme na tie recepty!

HEROVKY

HEROVKY
HEROVKY
Zdroj: Laura Witteková

Ich príprava je veľmi podobná ako pri fánkach, líšia sa len tvarom. Malé loptičky bohato posypané cukrom sú dodnes obľúbenou fašiangovou pochúťkou Slovákov na Dolnej zemi. V minulosti sa herovky pražili aj na svadby, krstiny, teda všade tam, kde si ľudia želali hojnosť a veselý život.

20 KUSOV, 30 MINÚT, SMAŽENIE 30-40 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica mlieka
  • štipka práškového cukru
  • 25 ml rumu
  • štipka soli
  • 200 g kyslej smotany
  • masť alebo olej na vysmážanie
  • práškový cukor a pol lyžičky mletej vanilky na posypanie
Fantastické džatky podávajte s kyslou kapustou alebo s cmarom. A nezabudnite na dobrú slaninku.
Čítajte viac
Fantastické DŽATKY Katky Nádaskej: Lacná DOBROTA po starkej zo Spiša nemá chybu!

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na cesto dajte do misy a vypracujte. Malo by vzniknúť hladké pevnejšie cesto, podobne pevné, ako keď vymiesite na rezance.
  2. Rozdeľte ho na 20 bochníčkov a každý vyvaľkajte na tenko do tvaru obdĺžnika alebo elipsy. Obdĺžnik v strede pomocou radielka alebo nožíka rozkrájajte na pásiky, ale tak, aby na krajoch cesto spolu držalo. Obdĺžnik zoberte do rúk, rozoberte jednotlivé pásiky a následne len tak poprekladajte a jemne vytvarujte guľu.
  3. Guľu z cesta vložte do dierkovanej naberačky, prikryte druhou dierkovanou naberačkou a ponorte do horúcej masti alebo oleja na vysmážanie. Vysmažte z oboch strán do zlatohneda.
  4. Po usmažení nechajte herovky, chvíľu odkvapkať na papierovom obrúsku a následne ich dobre vyváľajte v práškovom cukre zmiešanom s mletou vanilkou.

Dobrý tip: Ak máte radi hrozienka, pokojne ich do tvarohu pridajte, šatôčky budú ešte šťavnatejšie.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

Kategórie