Fašiangové ŠIŠKY trochu inak: Vyskúšajte ich TAKTO!
29. 1. 2023, 12:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Domáce šišky majú svoje čaro, najmä ak sa do nich pustíte nanajvýš raz za rok. Teraz je ich čas, tak ich skúste trochu obmeniť.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Recepty priniesol portál ČaspreŽeny.sk
S vanilkovým krémom
Zdroj: Shutterstock
Šišky s vanilkovým krémom
15 kúskov, príprava 35 minút, vyprážanie 4 minúty/1 kus, kysnutie 1 hodina
Potrebujete:
- 42 g droždia
- 120 ml vlažného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 520 g hladkej múky
- 50 g zmäknutého masla
- olej na vyprážanie
- vanilkový cukor na posypanie
NA PLNKU:
- 500 ml mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 PL vanilkovej esencie
- 30 g škrobovej múčky
- 30 g zmäknutého masla
POSTUP:
- Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
- V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.
S ricottou a pomarančom
Zdroj: Shutterstock
Šišky s ricottou a pomarančom
20 kúskov, príprava 35 minút, chladenie: 30 minút
Potrebujete:
- 1 000 g ricotty (alebo nízkotučného tvarohu)
- 150 g smotanového syra
- 6 vajec
- 1 PL mlieka
- 2 pomaranče
- 320 g hladkej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 110 g krupicového cukru
NA SIRUP:
- 100 g cukru
- 100 g medu
- 300 ml vody
- 2 pomaranče
POSTUP:
- Do misy pridáme 720 g ricotty a smotanový syr a vymiešame dohladka. Zapracujeme mlieko, vajcia a kôru z pomarančov. Postupne zapracujeme aj zvyšné suroviny a vymiešame dohladka. Dáme na 30 minút do chladničky.
- Z cesta formujeme rukami šisky, ktoré potom vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom, ktorý sme si pripravili zvarením medu, cukru, vody a kôry z pomarančov.
Čokoládové z rúry
Zdroj: Shutterstock
Čokoládové šišky z rúry
12 kúskov, príprava 25 minút, pečenie 15 minút
Potrebujete:
- 210 g hladkej múky
- 140 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 50 g horkej čokolády
- 1/2 ČL soli
- 55 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
NA POLEVU:
- 50 g mliečnej čokoládovej polevy
- nasekané orechy a škorica na posypanie
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na donuty vytrieme trochou masla. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme vajce a zamiešame. Horkú čokoládu nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a so soľou a spolu s nasekanou čokoládou zapracujeme do maslovej zmesi. Opatrne pridávame mlieko a vypracujeme hladké cesto. Miesime, len kým sa cesto nespojí! Cesto pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do pripravenej formy a dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnuté donuty. Posypeme orechmi a škoricou. Necháme stuhnúť.
Čítajte viac z Dobrého jedla: