Recepty priniesol portál ČaspreŽeny.sk
S vanilkovým krémom
Šišky s vanilkovým krémom
Zdroj: Shutterstock
15 kúskov, príprava 35 minút, vyprážanie 4 minúty/1 kus, kysnutie 1 hodina
Potrebujete:
- 42 g droždia
- 120 ml vlažného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 1 ČL vanilkovej esencie
- 520 g hladkej múky
- 50 g zmäknutého masla
- olej na vyprážanie
- vanilkový cukor na posypanie
NA PLNKU:
- 500 ml mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 6 žĺtkov
- 1 PL vanilkovej esencie
- 30 g škrobovej múčky
- 30 g zmäknutého masla
POSTUP:
- Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
- Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
- V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.
Recepty na šišky s ricottou a pomarančom a na čokoládové šišky z rúry nájdete na ďalšej strane >>>