Reklama

Fašiangové ŠIŠKY trochu inak: Vyskúšajte ich TAKTO!

Šišky s vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Domáce šišky majú svoje čaro, najmä ak sa do nich pustíte nanajvýš raz za rok. Teraz je ich čas, tak ich skúste trochu obmeniť.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Makové nebíčko: Tieto DEZERTY S MAKOM budete zbožňovať!

    Recepty priniesol portál ČaspreŽeny.sk

    S vanilkovým krémom

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s vanilkovým krémom

    15 kúskov, príprava 35 minút, vyprážanie 4 minúty/1 kus, kysnutie 1 hodina

    Potrebujete:

    • 42 g droždia
    • 120 ml vlažného mlieka
    • 50 g kryštálového cukru
    • 2 vajcia
    • 2 žĺtky
    • 1 ČL vanilkovej esencie
    • 520 g hladkej múky
    • 50 g zmäknutého masla
    • olej na vyprážanie
    • vanilkový cukor na posypanie

    NA PLNKU:

    • 500 ml mlieka
    • 100 g krupicového cukru
    • 6 žĺtkov
    • 1 PL vanilkovej esencie
    • 30 g škrobovej múčky
    • 30 g zmäknutého masla

    POSTUP:

    1. Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
    2. Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
    3. V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.

    S ricottou a pomarančom

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s ricottou a pomarančom

    20 kúskov, príprava 35 minút, chladenie: 30 minút

    Potrebujete:

    • 1 000 g ricotty (alebo nízkotučného tvarohu)
    • 150 g smotanového syra
    • 6 vajec
    • 1 PL mlieka
    • 2 pomaranče
    • 320 g hladkej múky
    • 1/2 balíčka prášku do pečiva
    • 110 g krupicového cukru

    NA SIRUP:

    • 100 g cukru
    • 100 g medu
    • 300 ml vody
    • 2 pomaranče

    POSTUP:

    1. Do misy pridáme 720 g ricotty a smotanový syr a vymiešame dohladka. Zapracujeme mlieko, vajcia a kôru z pomarančov. Postupne zapracujeme aj zvyšné suroviny a vymiešame dohladka. Dáme na 30 minút do chladničky.
    2. Z cesta formujeme rukami šisky, ktoré potom vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom, ktorý sme si pripravili zvarením medu, cukru, vody a kôry z pomarančov.

    Čokoládové z rúry

    Zdroj: Shutterstock

    Čokoládové šišky z rúry

    12 kúskov, príprava 25 minút, pečenie 15 minút

    Potrebujete:

    • 210 g hladkej múky
    • 140 g kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 ČL prášku do pečiva
    • 30 g kakaa
    • 50 g horkej čokolády
    • 1/2 ČL soli
    • 55 g zmäknutého masla
    • 1 vajce
    • 200 ml mlieka

    NA POLEVU:

    • 50 g mliečnej čokoládovej polevy
    • nasekané orechy a škorica na posypanie

    POSTUP:

    1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na donuty vytrieme trochou masla. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme vajce a zamiešame. Horkú čokoládu nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a so soľou a spolu s nasekanou čokoládou zapracujeme do maslovej zmesi. Opatrne pridávame mlieko a vypracujeme hladké cesto. Miesime, len kým sa cesto nespojí! Cesto pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do pripravenej formy a dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnuté donuty. Posypeme orechmi a škoricou. Necháme stuhnúť.

    Čítajte viac z Dobrého jedla: