objednať časopis
všetky kategórie

Domáce šišky majú svoje čaro, najmä ak sa do nich pustíte nanajvýš raz za rok. Teraz je ich čas, tak ich skúste trochu obmeniť.

Recepty priniesol portál ČaspreŽeny.sk

S vanilkovým krémom

Šišky s vanilkovým krémom
Šišky s vanilkovým krémom
Zdroj: Shutterstock

15 kúskov, príprava 35 minút, vyprážanie 4 minúty/1 kus, kysnutie 1 hodina

Potrebujete:

  • 42 g droždia
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 520 g hladkej múky
  • 50 g zmäknutého masla
  • olej na vyprážanie
  • vanilkový cukor na posypanie

NA PLNKU:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 1 PL vanilkovej esencie
  • 30 g škrobovej múčky
  • 30 g zmäknutého masla
FÁNKY
Čítajte viac
FAŠIANGY nie sú len o šiškách: Vyskúšajte aj FÁNKY, KAPUSTNÍKY, ŠATÔČKY, HEROVKY, ŽULANEC...

POSTUP:

  1. Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
  2. Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť.
  3. V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.

Recepty na šišky s ricottou a pomarančom a na čokoládové šišky z rúry nájdete na ďalšej strane >>>