Reklama

Talianska kuchyňa je dokonalá a zvládnete ju aj doma: Skúste toto RISOTTO, PIZZU či LASAGNE

Pizza margherita

Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková

Reklama

Talianska kuchyňa je snáď najobľúbenejšia široko-ďaleko. Poďte si s nami pripraviť skvostné recepty z nej.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recepty na obľúbené TALIANSKE ŠPECIALITY: Pizza, lasagne i risotto

    Paradajkovo-bazalkové pesto

    Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

    Paradajkovo-bazalkové pesto

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 60 g sušených paradajok
    • horúca voda
    • 50 g sekaných mandlí
    • 75 g syra pecorino
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 zväzok bazalky
    • 150 ml kvalitného olivového oleja
    • opečená bruschetta na podávanie

    POSTUP:

    1. Paradajky zalejte horúcou vodou a nechajte 20 minút odležať. Mandle zľahka opražte na suchej panvici dozlatista. Nechajte vychladnúť. Syr nastrúhajte, cesnak ošúpte a nasekajte. Z bazalky pootŕhajte lístky.
    2. Paradajky preceďte a nechajte odkvapkať. Mandle, paradajky, cesnak, bazalku dajte do sekáčika a nasekajte najemno. Zmiešajte s olivovým olejom a dajte do uzatvárateľnej nádoby. Pesto podávajte napríklad na opečenej bruschette.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Skvelý ZERO WASTE tip: Kôrku z PARMEZÁNU už nikdy nevyhodíte

      RISOTTO AL FUNGHI - Hubové rizoto

      Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

      RISOTTO AL FUNGHI: Hubové rizoto

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 väčšia cibuľa
      • 300 g očistených zmiešaných húb
      • 1 strúčik cesnaku
      • 300 g ryže carnaroli (alebo inej ryže vhodnej na rizoto)
      • 100 ml suchého bieleho vína
      • 700 – 1 000 ml horúceho vývaru povareného s odrezkami húb
      • hrudka parmezánu
      • soľ, mleté čierne korenie
      • maslo

      POSTUP:

      1. Na masle opečte cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridajte očistené huby nakrájané na menšie kúsky a opečte spolu s cibuľou.
      2. Pridajte cesnak nakrájaný nadrobno, soľ a ryžu. Opekajte ryžu, kým nezačne byť po okrajoch sklovitá.
      3. Po niekoľkých minútach prilejte do panvice víno a nechajte ho takmer celé odpariť.
      4. Postupne prilievajte do ryže horúci vývar. Vždy len toľko, aby ním bola ryža sotva prikrytá. Varte na miernom plameni 16 – 20 minút a pravidelne pritom ryžu premiešavajte.
      5. Ku koncu bude ryža ešte polotekutá, krémová a jemne „na zhryz“. Odstavte ju a primiešajte lyžicu masla.
      6. Do hotového rizota nastrúhajte parmezán a dobre premiešajte. Podľa potreby dochuťte soľou a ihneď podávajte. Každú porciu ozdobte parmezánom a čerstvo pomletým čiernym korením.

      Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

      Zdroj: Foto Matej Kalina, Food Styling Blanka Nemčeková

      Panna cotta s jahodami a čokoládovou mrveničkou

      PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 12 MINÚT

      Na panna cottu:

      • 4 veľké plátky želatíny 
      • voda
      • 700 ml smotany na šľahanie
      • 140 g kryštálového cukru 
      • 1 vanilkový struk 
      • 2-3 bobkové listy
      • 475 ml plnotučného mlieka
      • granola (najlepšie domáca), jahody, olivový olej, kakao a lístky medovky na podávanie

      Na čokoládovú mrveničku:

      • 100 g horkej čokolády (85 %)
      • 120 g masla
      • 240 g kryštálového cukru
      • 100 g kakaa
      • 120 g hladkej múky

      POSTUP:

      1. Želatínu ponorte do ľadovej vody. Zatiaľ dajte variť smotanu. Keď začne vrieť, vmiešajte cukor a hneď odstavte. Pridajte vanilku, bobkový list a vmiešajte napučanú želatínu. Nechajte takto pôsobiť. Čím dlhšie, tým viac bude panna cotta presýtená všetkými chuťami. Potom zmes preceďte, pridajte mlieko a dobre prešľahajte. Nechajte v chladničke úplne stuhnúť, najlepšie cez noc.
      2. Urobte čokoládovú mrveničku: Čokoládu s maslom rozpustite, pridajte cukor a premiešajte. Prisypte kakao s múkou a premiešajte. Zmes dajte do plechu vystlaného papierom na pečenie a vyrovnajte ju na hrúbku asi 1 cm. Pečte pri 160 °C asi 12 minút.
      3. Z odležanej panna cotty naberajte kopčeky do pripravených misiek. Okolo nich dajte čokoládovú mrveničku, granolu a nakrájané jahody. Pridajte pár kvapiek olivového oleja, balzamového octu, posypte kakaom a ozdobte lístkami medovky. Zvolajte maškrtníkov.

      Pizza margherita

      4 KUSY, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 8 MINÚT

      Na cesto:

      • 500 g hladkej múky Špeciál 00 Extra
      • 10 g droždia 
      • 325 ml teplej vody
      • štipka cukru 
      • 5 g morskej soli
      • cherry paradajky, mozzarella, čerstvá buratta (nemusí byť), bazalka na obloženie

      Na omáčku:

      • 200 g veľkých vyzretých paradajok 
      • 100 g cherry paradajok
      • soľ, mleté čierne korenie, štipka cukru
      • balzamový ocot
      • 4 strúčiky cesnaku
      • olivový olej

      POSTUP:

      1. Najprv zamieste cesto: Droždie rozpustite vo vode so štipkou cukru. Múku zmiešajte so soľou a potom pridajte k droždiu. Ručne vypracujte jemné cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte kysnúť asi pol hodiny. Potom ho rozdeľte na 4 malé bochníky a nechajte opäť kysnúť asi 10 minút.
      2. Pripravte omáčku: Veľké paradajky na chvíľu ponorte do vriacej vody a potom rýchlo do studenej. Nakrojte šupku a olúpte ich. Očistené paradajky rozložte na plech, osoľte, okoreňte, pridajte trochu cukru, pokvapkajte olivovým olejom a balzamovým octom. Nakoniec pridajte očistený cesnak a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C asi na 30 minút. Potom zmes rozmixujte a primiešajte cherry paradajky. Tie popučte už iba rukou alebo vidličkou. Ak treba, omáčku dochuťte soľou a korením.
      3. Vykysnuté bochníky vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske do tvaru pizze. Každú potrite omáčkou a na ňu rozložte cherry paradajky, mozzarellu a dajte piecť do rúry vyhriatej na 230 °C asi na 8 minút. Na upečenú pizzu poukladajte čerstvú burattu a bazalku, pokvapkajte olivovým olejom a môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        CESTOVINY ako včelí úľ: Vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie!

        LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI - Špenátovo-ricottové lazane

        Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

        LASAGNE CON RICOTTA E SPINACI: Špenátovo-ricottové lazane

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

        NA ŠPENÁTOVO-RICOTTOVÚ ZMES:

        • 1 lyžica masla
        • 1 kg očisteného čerstvého špenátu 
        • 500 g ricotty
        • 2 celé vajcia
        • 50 g parmezánu
        • NA BEŠAMEL:
        • 50 g masla
        • 50 g múky
        • 750 g plnotučného mlieka
        • muškátový oriešok ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        NA DOKONČENIE:

        • maslo na vymastenie formy
        • 250 g plátkov na lazane
        • parmezán na posypanie
        • soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Na horúcej panvici s trochou masla postupne krátko poduste všetok špenát. Dajte ho bokom, nechajte vychladnúť a vytlačte z neho prípadnú prebytočnú tekutinu.
        2. Špenát nasekajte na menšie kúsky, primiešajte ricottu, vajcia, dochuťte nastrúhaným parmezánom, soľou a korením.
        3. Uvarte bešamel: Na panvici roztopte 50 g masla, primiešajte 50 g múky, krátko opražte a postupne, za stáleho miešania metličkou prilejte všetko mlieko. Omáčku povarte niekoľko minút a dochuťte soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
        4. Zapekaciu nádobu vymažte maslom. Na dno uložte vrstvu plátkov lazaní.
        5. Navrstvite časť bešamelu a časť špenátovo-ricottovej zmesi. Povrch zasypte nastrúhaným parmezánom. Opakujte vrstvenie cestovín, omáčky, ricotty a parmezánu.
        6. Vrstvenie ukončite plátkami cestovín, na ne natrite zvyšnú časť bešamelu a navrch nastrúhajte parmezán. Lazane pečte 25-30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Pred krájaním nechajte lazane mierne vychladnúť.

        Tiramisu z Milána

        ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE

        Potrebujete:

        • 1 šálka kvalitnej kávy (silné preso)
        • 5 vajec (čerstvých z overeného zdroja)
        • 200 g kryštálového cukru
        • 500 g mascarpone
        • dlhé piškóty
        • kakao na posypanie

        POSTUP:

        1. Urobte dobrú kávu a nechajte ju vychladnúť.
        2. Žĺtky vymiešajte s cukrom a mascarpone. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zapracujte do žĺtkovej zmesi.
        3. Piškóty namáčajte do kávy, nie však dlho, len tak, zľahka.
        4. Na dno misy uložte kávové piškóty a na ne naneste krém. Postup opakujte, kým je v mise miesto. Potom dajte do chladničky odležať, najlepšie cez noc
        5. Pred servírovaním ozdobte tiramisu preosiatym kakaom. Dobrú chuť.

        Ak máte chuť experimentovať, vyskúšajte aj naše trochu iné tiramisu...

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Lahodné TIRAMISU ako ho nepoznáte: Piškóty vám netreba!

          Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla: