objednať časopis
všetky kategórie

Fantastická čokoládovo-orechová torta z Maďarska vás isto očarí. Možno vám ulahodí ešte viac, než slávna doboška, či torta Esterházy.

DIÓS TORTA

podľa cukrárky Dobrého jedla Veroniky Kollárovej

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 12 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g mletých orechov + na ozdobu
  • 30 g strúhanky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 1 lyžica citrónovej kôry
Tento maďarský dezert sa nekrája. Jednoducho si odtrhnite buchtičiek, koľko chcete.
Čítajte viac
Maďarské koláče: Sladké RECEPTY OD SUSEDOV milujeme!

Na maslový krém:

  • 5 žĺtkov
  • 170 g práškového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 115 g mliečnej čokolády
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 230 g masla izbovej teploty
  • drvené orechy

Na ozdobu:

  • čokoládové lupienky
  • vlašské orechy
Ideálne je, keď máte doma tri rovnaké formy – korpus tak nemusíte prerezávať. Je totiž veľmi jemný, lebo do cesta ide namiesto múky len
trocha strúhanky. Ak použijete iba jednu formu, vychladnutý korpus rozrežte na tri rovnaké časti.
Ideálne je, keď máte doma tri rovnaké formy – korpus tak nemusíte prerezávať. Je totiž veľmi jemný, lebo do cesta ide namiesto múky len trocha strúhanky. Ak použijete iba jednu formu, vychladnutý korpus rozrežte na tri rovnaké časti.
Zdroj: Laura Witteková

POSTUP

  1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Do misy dajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte na svetlú pevnú penu. Pridajte mleté orechy, strúhanku, kypriaci prášok a jemne zapracujte.
  2. Zľahka vmiešajte sneh vyšľahaný z bielkov a citrónovú kôru. Zmes rozdeľte do 3 foriem (20 cm) vystlaných papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25 minút, aby povrch korpusov bol krásne zlatistý. Korpusy nechajte vychladnúť.
  3. Pripravte maslový krém: Do ohňovzdornej misy dajte žĺtky, cukor a mlieko. Misu položte na hrniec s vriacou vodou a za stáleho miešania uvarte hustý krém. Odstavte a pridajte roztopenú čokoládu, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Krém zakryte fóliou a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo vyšľahajte na svetlú penu a po lyžiciach doň zapracujte vychladnutý čokoládový krém.
  4. Keď sú korpusy vychladnuté, poskladajte tortu: Na spodný korpus rovnomerne natrite tretinu maslového krému, posypte ho nasucho opraženými nasekanými orechmi a zakryte druhým korpusom. Naň rozotrite druhú tretinu krému, posypte orechmi a prikryte posledným korpusom. Zvyšným krémom tortu potrite dookola aj po povrchu a vložte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny. Potom už tortu iba ozdobte čokoládovými lupienkami, vlašskými orechmi a môžete podávať.

Viac inšpirácie na torty z Dobrého jedla nájdete TU!

Vyskúšajte viac našich sladkých receptov:

PISTÁCIOVÉ BONBÓNIKY
Čítajte viac
Recepty na očarujúce DOMÁCE BONBÓNY: V ústach sa krásne rozplynú
Pečie celé Slovensko
Čítajte viac
Upečte DEZERT NA NEDEĽU podľa finalistov Pečie celé Slovensko
Obľúbená moderátorka sa vie v kuchyni obracať.
Čítajte viac
Kvetka Horváthová je KRÁĽOVNÁ RÝCHLYCH DEZERTOV: Pozrite, čo vymyslela tentokrát!
FÁNKY
Čítajte viac
FAŠIANGY nie sú len o šiškách: Vyskúšajte aj FÁNKY, KAPUSTNÍKY, ŠATÔČKY, HEROVKY, ŽULANEC...
MAKOVÉ
TARTALETKY
Čítajte viac
Makové nebo: Tieto RECEPTY na milované DEZERTY S MAKOM treba vyskúšať!
Ananásové trojuholníčky
Čítajte viac
Že s ANANÁSOM vôbec nepečiete? To musíte zmeniť: Dezerty z neho sú BOŽSKÉ
Šéfkuchár Peter Varga pečie super šišky.
Čítajte viac
BABKINE ŠIŠKY s kopou džemu: Šéfkuchár Peter Varga nám prezradil recept!
Recept na túto fantastickú bábovku je priamo v článku. Určite si ju upečte!
Čítajte viac
Bleskové CITRÓNOVÉ KOLÁČE: Neváhajte, u vás doma sa po nich zapráši!
Rezy Kinder Bueno
Čítajte viac
Koláčiky pre lenivú gazdinú sa vydaria aj neskúsenej cukrárke: Kinder bueno rezy, pudingový...

Kategórie