Reklama

13 jedál proti boľavému hrdlu: Lieky možno ani nebudete potrebovať

Tanier chutného silného vývaru sa v chladných dňoch hodí.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Na vaše zúfalo vyschnuté hrdlo chýliace sa ku chorobe môžu zabrať správne jedlá viac ako lieky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako upiecť dokonalé KURA? Úplne jednoducho! Šéfkuchár vás to naučí TEASER
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    „Potraviny bohaté na živiny sú receptom s nízkym rizikom a vysokým potenciálom zisku," hovorí doktorka, kalifornská internistka a odborníčka na funkčnú medicínu Cynthia Li. Tie môžu dokonca celú infekciu zažehnať, píše portál Zdravie.

    „Najčastejšou príčinou bolesti hrdla zvykne byť vírusová infekcia,“ uvádza doktor Nate Favini, vedúci tímu lekárov zo severoamerickej kliniky. Vírus a imunitná odpoveď nášho organizmu spôsobujú zápal sliznice hrdla, čo spôsobuje bolesť. Faryngitídu, čiže bolesť hrdla, následné upchatie dutín či dráždivý kašeľ s opuchom spôsobuje množstvo vírusov aj baktérií.

    Od závažnosti a dĺžky príznakov závisí či a kedy navštívite lekára. Na začiatok treba hneď začať odpočívať a zvýšiť príjem tekutín. Ako pre server Woman´s Health vysvetľuje rodinná doktorka Jaclyn Tolentino, „voda môže riediť akýkoľvek druh hlienovej sekrécie a môže tiež pomôcť s hydratáciou hrdla a udržať ho vlhké." Odporúča piť teplé tekutiny, polievky a čaje, ktoré sa ľahko prehĺtajú a upokojujú. Na konzumáciu odporúča mäkšie, jemnejšie jedlá ako sú jogurt, ovsené vločky či želé.

    Pokiaľ ležíte v posteli s bolesťami v krku, tieto potraviny a jedlá by vám mohli pomôcť cítiť sa lepšie a posilnia váš imunitný systém, aby ste sa rýchlejšie zotavili.

    1. Kurací vývar

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Tanier chutného silného vývaru sa v chladných dňoch hodí.

    „Tekutiny ako je vývar dopĺňajú stratenú vodu a obsiahnutá soľ pomáha telu udržať tekutinu v tkanive,“ uvádza doktorka Li. A platí to pre akýkoľvek vývar.

    2. Vajíčka

    Zdroj: shutterstock

    Praženica môžu odraziť nepríjemnú infekciu v hrdle.

    Miešané vajíčka, čiže praženica či omeleta, majú príjemnú štruktúru a sú lahodné. Okrem toho obsahujú minerály ako je zinok, železo a selén, vitamín D aj B12, ktoré môžu odraziť nepríjemnú infekciu v hrdle.

    3. Jogurt

    Zdroj: Shutterstock

    Grécky jogurt je správnou voľbou aj pri bolesti hrdla.

    Jogurt je zdrojom bielkovín, sacharidov a zdravých tukov, ale aj probiotických kultúr, ktoré podporujú imunitné funkcie a zabraňujú škodlivým baktériám usídliť sa v našom tele. Podľa doktorky Li môže existovať súvislosť medzi konzumáciou jogurtov a nižším výskytom infekcií dýchacích ciest a bolestí uší. Chladný a jemný jogurt môže hrdlo upokojiť.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čo robia VČELY V ZIME? Dozviete sa od včelára Dávida Turčániho

      4. Med

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Med.

      Med je základom liečivých prostriedkov už od staroveku. Je účinný voči rôznym infekciám vrátane bakteriálnych a vírusových, ktoré spôsobujú prechladnutie. „Pôsobí aj na niektoré druhy streptokokov,“ uvádza doktorka Li.

      5. Jablká

      Zdroj: Shutterstock

      Jablká sú plné vlákniny, vitamínu C, antioxidantov.

      Jablká sú jednoducho top potravina proti zápalom. Sú plné vlákniny, vitamínu C, antioxidantov, môžu pomôcť znížiť zápal v hrdle a urýchliť zotavenie. Jablká pri bolesti hrdla konzumujte nastrúhané, alebo jemne povarené, či zmixované na pyré. 

      6. Ovsené vločky

      Zdroj: Shutterstock

      Ovsené vločky sú bohaté na horčík, zinok a antioxidanty.

      Ovsené vločky, či už ako kaša alebo ako kokteil, sú bohaté na horčík, zinok a antioxidanty. Tie naštartujú detoxikačné procesy tela a zbavia ho odpadu aj infekcie.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! Teaser
        Zdroj: NMH

        7. Zemiaková kaša

        Zdroj: Archív NMH

        Obľúbená zemiaková príloha dáva priestor aj pre fantáziu.

        Skúste uvariť zemiaky v šupke a zemiaky popučte s časťou z nich. Zemiaková šupka je zdrojom horčíka, vitamínu C a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém. Pred konzumáciou sa treba uistiť, či kaša nie je príliš horúca, aby nepodráždila hrdlo.

        8. Zázvor

        Zdroj: Shutterstock

        Zázvor

        „Laboratórne experimenty ukázali, že zázvor má analgetické, čiže bolesť tlmiace, antioxidačné a protizápalové vlastnosti,“ uviedla doktorka Li. V jednej z publikovaných štúdii sa ukázalo, že kombinácia zázvoru a medu je účinnejšia ako ich konzumácia osobitne. „Zdá sa tiež, že zázvor zabraňuje ďalšiemu rastu určitých škodlivých kmeňov baktérií,“ dodala Li.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Úžasne chutné zasnežené DEZERTY: To je ale nádielka!

          9. Želatína

          Zdroj: Shutterstock

          Pri želatíne treba dať pozor na množstvo pridaného cukru.

          Zaujímavá možnosť pri bolesti hrdla je konzumácia želatíny. Treba mať ale na pamäti množstvo pridaného cukru či sladidla, pretože pochúťky s ich vysokým obsahom, môžu potlačiť imunitný systém v boji proti infekciám, alebo pri obnove poškodených tkanív.

          10. Bobuľové ovocie

          Zdroj: Shutterstock

          Bobule môžu znížiť zápal a bolesť v krku.

          Bobule môžu znížiť zápal a bolesť v krku, majú nízky obsah cukru a vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov, ktoré bojujú proti chorobám a posilňujú imunitný systém.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Opité DEZERTY: Zahviezdite nimi nielen na Silvestra

            11. Kokteily

            Zdroj: Shutterstock

            Smoothie s pomarančom a banánom.

            Kokteily alebo smoothies sú skvelý spôsob ako zjesť celý šalát v niekoľkých dúškoch. Doktorka Li odporúča hlavne kel, zeler a bobule s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom antioxidantov. Ako základ namiesto džúsu odporúča šťavu z pomaranča, alebo mandarínok, ktoré obsahujú vlákninu regulujúcu inzulín. „Pri chorobách hrdla odporúča na posilnenie imunity vysoké dávky C vitamínu, ktoré dosahujú až 3000mg za deň,“ uvádza doktor Favini. Nebráni sa ani ľadu, ktorý môže hrdlo upokojiť.

            12. Žltý melón

            Zdroj: SHUTTERSTOCK

            Žltý melón Cantaloupe.

            Melón obsahuje až 90 percent vody a k tomu elektrolyty, ktoré pomáhajú udržať hydratáciu organizmu, keď vás trápi choroba. Má nízky obsah cukru, vysoký obsah vitamínov C a A, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu a môžu odvrátiť riziko choroby.

            13. Zmrzlina

            Zdroj: Shutterstock

            Chuti domácej zmrzliny sa máločo vyrovná.

            „Studené jedlá ako zmrzlina môžu byť obzvlášť dobré na hrdlo, pretože pomáhajú upokojiť bolesť hrdla a môžu zmierniť zápal,“ povedal doktor Favini. Aj tu platí, že treba dať pozor na množstvo skonzumovaného cukru. Domáca zmrzlina je určite vhodnejšia.

            Čítajte viac z Dobrého jedla: