MASLOVÉ BUCHTIČKY
MASLOVÉ BUCHTIČKY (ARANYGALISKA)
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
1 PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 – 40 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica sušeného droždia
- 235 ml mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 4 vajcia L
- kôra z pomaranča
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 282 g masla izbovej teploty
- 600 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 180 g vlašských orechov
- 80 g trstinového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
- 3 lyžice strúhanky
- 150 g marhuľového džemu
- vanilková zmrzlina na podávanie
POSTUP
- Droždie nasypte do vlažného mlieka, pridajte 25 g cukru, vajcia, pomarančovú kôru, vanilkový extrakt, 115 g masla izbovej teploty, múku, soľ a vypracujte hladké cesto. Cesto zakryte fóliou alebo utierkou a nechajte kysnúť aspoň hodinu.
- Formu vymastite maslom a zvyšné maslo roztopte. V druhej miske zmiešajte nasekané orechy, trstinový cukor, zvyšný biely cukor, škoricu a strúhanku.
- Vykysnuté cesto premiestnite na dosku, rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Pomocou vykrajovačky alebo malého pohárika s priemerom 2,5 cm vykrajujte malé krúžky. Každý krúžok cesta namočte najskôr do roztopeného masla a potom obaľte v orechovej zmesi. Obalené kúsky cesta, buchtičky, ukladajte do formy (25 cm) tesne k sebe. Keď je celé dno pokryté, buchtičky potrite marhuľovým džemom, aby boli šťavnaté. Pokračujte druhou vrstvou, kým neminiete všetko cesto. Ak vám zostala posýpka, rozdeľte ju rovnomerne navrch buchtičiek. Nechajte 10 minút podkysnúť, potom vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 35 – 40 minút.
- Po upečení nechajte buchtičky 10 minút vychladnúť a môžete podávať ešte teplé na raňajky alebo ako fantastický dezert ku kávičke. K tej pridajte aj vanilkovú zmrzlinu.
Viac fantastických receptov nájdete na ďalšej strane >>>