Reklama

Týchto 10 SLOVENSKÝCH JEDÁL turistom nechutí: Naozaj sa tam dostalo aj TOTO?

Ktoré slovenské špeciality turistom nechutili?

Zdroj: ROBO HUBAČ

Reklama

V rebríčku desiatich najhorších slovenských jedál z pohľadu turistov sa objavili aj špeciality, na ktoré Slováci nedajú dopustiť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 99.60%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Koložvárska KAPUSTA: Skúste overený RECEPT od šéfkuchára. Lepšiu ste ešte nejedli!
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    Rebríček potravín TasteAtlas je založený na hodnoteniach jeho zahraničného publika. Do zoznamu „10 najhoršie hodnotených slovenských potravín a nápojov” bolo do 16. októbra 2023 zaznamenaných 1 700 legitímnych hodnotení. Na ich základe vznikol nasledujúci rebríček, ktorý objavil portál Plus 1 DEŇ.

    10. Treska

    Zdroj: Matej Kalina

    Tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín skončil na desiatom mieste. Šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško, ktorý je autorom receptúry komerčnej verzie tresky, by asi z hodnotenia nebol nadšený.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 47.90%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Domáce LÍSTKOVÉ CESTO premení vaše dezerty na zážitok

      9. Bratislavské rožky

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Bratislavský rožok je tradičné slovenské pečivo, ktoré má stáročnú tradíciu. Prvá oficiálna zmienka o Bratislavskom rožku je z roku 1785, keď bol uvedený v cukrárni v Bratislave. Na zozname najhorších jedál sa asi táto sladká pochúťka dostala vďaka svojej tradičnej makovej náplni. Tá totiž v iných krajinách veľmi obľúbená nie je, pretože mak je spájaný s ópiom.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:12
      Remaining Time 0:12
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Viedenský REZEŇ: Šéfkuchár vám ukáže, ako ho upražiť na jednotku!
        Zdroj: Tatiana Kubicová

        8. Demikát

        Zdroj: shutterstock

        Demikát je tradičná slovenská polievka vyrobená z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Pre nezvyčajné chute bryndze, ktorá sa používa v polievke, miestni hovoria, že ju budete buď milovať, alebo nenávidieť. Práve chuť bryndze asi mnohým ľuďom mimo Slovenska nechutí.

        ×
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:11
        Remaining Time 0:11
        Loaded: 100.00%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Rozprávkové NATLÁČANÉ BUCHTY z Myjavy: SUPER RECEPT, iné už piecť nebudete!
          Zdroj: NMH

          7. Medvedie labky

          Zdroj: Laura Witteková

          Medvedie labky.

          Medvedie labky sú tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky, odtiaľ je názov. Medvedie labky sú medzi Slovákmi obľúbené najmä počas sviatočného vianočného obdobia, spájajú sa nám s príjemnými spomienkami. No pre turistov asi zaujímavé nie sú.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:12
          Remaining Time 0:12
          Loaded: 91.02%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            CESNAKOVÉ UZLÍKY od cukrárky Lucie Gyenesovej: Nadýchané ako obláčik!

            6. Tekovský salámový syr

            Zdroj: Shutterstock

            Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov. Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní syra. Možno práve nezvyčajná textúra nevyhovuje cudzincom.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:12
            Remaining Time 0:12
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Chutné pomaly pečené mäsá, ich príprava je bez práce

              5. Liptauer

              Zdroj: Shutterstock

              Liptauer, popisovaný ako jednoduchá, paprikovo korenená syrová nátierka, je jedným z klasických jedál, ktoré sa zvyčajne skladá z rôznych druhov čerstvých alebo smotanových syrov zmiešaných s mletou paprikou a rôznymi čerstvými bylinkami a korením. Aj keď sa o pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho vedú spory, jej názov je určite odvodený od nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov. Dnes sa objavuje v mnohých variáciách v mnohých európskych krajinách a zvyčajne sa vychutnáva ako dip, nátierka alebo krémová pikantná príloha ku grilovanému mäsu. I keď ju obľubujú aj v okolitých krajinách, nie každého zrejme okúzli, keďže obsadil na zozname piatu priečku.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:12
              Remaining Time 0:12
              Loaded: 95.49%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                BARBORA KRAJČÍROVÁ v krásnej kuchyni: Upiekla skvelé MALINOVÉ BROWNIES!

                4. Kokosové ježe

                Zdroj: Laura Witteková

                Kokosové ježe pozostávajú z piškótového cesta, ktoré je máčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom. V Chorvátsku sú čupavci stálicou Vianoc. Obľúbené sú na celom Balkáne. No zrejme ich aj dosť ľudí neobľubuje. Možno je na príčine nesprávna príprava, vďaka ktorej dostanete suchú kocku cesta, ktorú treba zapiť pohárom vody, aby ste ju vôbec prehltli.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Máte doma čerstvú hlávku KAPUSTY? Vyberajte z 5 VÝBORNÝCH RECEPTOV z nej

                  3. Žinčica

                  Zdroj: MATEJ KALINA

                  Pri tomto nápoji sa čudovať nemusíme. Neobľubuje ho aj mnoho domácich. Žinčica je slovenský mliečny nápoj vyrobený z ovčieho mlieka. Je to sladkokyslý nápoj vyrábaný zo srvátky, ktorá je typickým vedľajším produktom výroby bryndze. Chuť je špecifická a rovnako tak vôňa.

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:13
                  Remaining Time 0:13
                  Loaded: 43.72%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Chia semienka majú pre zdravie mnoho netušených benefitov

                    2. Spišská borovička

                    Zdroj: Shutterstock

                    Druhá priečka je poriadnym prekvapením. Spišská borovička je jeden z najobľúbenejších alkoholov medzi Slovákmi. Jej chuť mnohí prirovnávajú k džinu. Je v nej však viac cítiť „príchuť ihličia", v džine je viac byliniek. Mínusové body získala možno aj vďaka svojej sile. V zahraničí sú oveľa obľúbenejšie jemnejšie druhy alkoholu.

                    Video Player is loading.
                    Stream Type LIVE
                    Advertisement
                    Current Time 0:00
                    Duration 0:12
                    Remaining Time 0:12
                    Loaded: 49.64%
                      • Chapters
                      • descriptions off, selected
                      • subtitles off, selected
                      Neodolateľné a krémové TEKVICOVÉ RIZOTO vám rozžiari deň! TEASER

                      1. Liptovská saláma

                      Zdroj: Taste Atlas

                      1. Liptovská saláma

                      Najhoršie zo slovenských jedál pochodil špeciálny druh salámy z Liptova. Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala medzi spotrebiteľmi veľkú obľubu. Vyrába sa z hovädzieho, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi. Liptovská saláma má jemnú mäsovú chuť a intenzívnu vôňu. I tak zrejme zahraničných chuťovým pohárikom nelahodí.

                      Naše recepty vám určite budú chutiť! V Dobrom jedle máme pre vás tie najlepšie slovenské jedlá: