Reklama

Upečte si DOMA GAŠTANY ako z trhu: Takto sa vám naozaj podaria

pečené gaštany

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

K jeseni neodmysliteľne patria gaštany. Upečte si ich doma a vychutnajte si ich nenahraditeľnú chuť a vôňu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jesenná gaštanová torta zo Sladkej výzvy od Zuzany

    Ako vyberať gaštany?

    Ak nemáte to šťastie a vo vašom okolí žiadne stromy gaštana jedlého nerastú, vyberte sa do obchodu. Keďže cena gaštanov nie je najnižšia, výberu plodov venujte dostatočný čas a každý vezmite do ruky. Pri zlom skladovaní sú náchylné na plesne a navyše rýchlo vysychajú, upozorňuje portál Záhradkár.

    Zdroj: shutterstock

    Gaštany sú vhodné aj pre celiatikov, keďže neobsahujú lepok.

    • Šupka by nemala byť nijako porušená, prasknutá ani scvrknutá.
    • Pri stlačení nesmiete cítiť, že je medzi šupkou a plodom voľný priestor.
    • Kúpené gaštany nenechávajte v plastovom vrecku, sparili by sa.
    • Po príchode domov ich vybaľte a čo najskôr spracujte.

    Pečená klasika z plechu

    Vopred ich namočte: Ak sa vám už niekedy stalo, že gaštany boli po upečení tvrdé a suché, namočte ich vopred na niekoľko hodín do vody. Tú potom zlejte a plody starostlivo osušte. Vysychaniu predídete aj tým, že narezané gaštany na minútu až dve ponoríte do horúcej vody. Vďaka pare vo vnútri šupky sa počas pečenia lepšie a rovnomernejšie prepečú.

    Dôležitý rez: Nenarezané gaštany sa pod vplyvom tepla chovajú ako malé bomby. Ak ich nechcete zberať po celej rúre alebo kuchyni, určite tento krok nevynechajte. Každý plod na vypuklejšej strane narežte ostrým nožom do kríža. Nebojte sa zaboriť čepeľ do hĺbky aj 4 až 5 milimetrov, pretože šupka je pomerne hrubá.

    Správna teplota: Rúru zohrejte na 200 až 210 °C. Narezané gaštany poukladajte na čistý plech rezom nahor, zalejte polovicou hrnčeka vody a vložte do vyhriatej rúry. Pečte podľa veľkosti približne 15 až 25 minút. Hotové gaštany sa ozvú praskavým zvukom, narezané okraje sa budú krútiť a objaví sa žltkastá dužina. Vhodný čas na výber z rúry spoznáte aj podľa tmavohnedého sfarbenia šupiek.

    Po upečení konajte rýchlo: Horúce gaštany pokropte vodou, zabaľte do utierky, jemne pováľajte, aby šupka popraskala. Zabalené nechajte tri minúty odpočívať a olúpte.

    Slaná verzia

    Zdroj: shutterstock

    Gaštany pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Podporujú krvný obeh aj vyplavovanie škodlivín z pečene.

    • Mäsová plnka: Pol kila gaštanov uvarte domäkka, olúpte a rozmixujte s trochou mlieka. Zmiešajte s 2 žemľami nakrájanými na kocky, namočenými v mlieku. Primiešajte 300 gramov mletého mäsa, 2 vajcia, soľ,korenie a muškátový oriešok. Zahustite strúhankou a zapečte.
    • Slaninové chuťovky: Prúžky slaniny nakrájajte na tretiny. Každý gaštan obtočte jedným prúžkom a prepichnite dreveným špáradlom.Vložte do formy na pečenie a pečte 25 minút pri teplote 190 °C, kým nebude slanina chrumkavá.
    • Rizoto s hruškami: Ryža v kombinácii s gaštanmi vás presvedčí, že nemusí byť nudná. Na prípravu zvoľte ryžu vhodnú na rizoto. Jesenná variácia vonia po rozmaríne a petržlene. Na záver vmiešajte mascarpone,pridajte javorový sirup a čakanku opečenú na oleji.