Reklama

OBLÍŽ PRST: Výborný KOLÁČ s výstižným názvom! Je dokonalý...

Oblíž prst

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Milujeme ho už od detstva a budete aj vy! Oblíž prst je skrátka fantastický a ako už jeho názov napovedá, neostane po ňom ani omrvinka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BARBORA KRAJČÍROVÁ v krásnej kuchyni: Upiekla skvelé MALINOVÉ BROWNIES!

    OBLÍŽ PRST

    24 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 125 g kryštálového cukru
    • 125 g zmäknutého masla
    • 4 vajcia izbovej teploty
    • 50 ml mlieka izbovej teploty
    • 150 g polohrubej múky
    • 50 g kakaa
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

    Na vanilkový krém:

    • 1 liter mlieka
    • 120 g kukuričného škrobu
    • 4 žĺtky
    • 200 g kryštálového cukru
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 150 g masla izbovej teploty
    • 100 g práškového cukru

    Na bielkovú penu a ozdobenie:

    • 4 čerstvé bielky
    • 200 g kryštálového cukru
    • horká čokoláda

    POSTUP:

    1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj papier na pečenie.
    2. V mixéri s metličkovým nadstavcom vymiešajte na penu kryštálový cukor a maslo. Postupne pridajte žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešajte zvlášť v miske s kakaom a kypriacim práškom.
    3. Do žĺtkovej peny preosejte múčnu zmes a dôkladne zamiešajte tak, aby ste dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne primiešajte do kakaového cesta. Cesto vylejte do plechu a rovnomerne rozotrite. Pečte 20 minút. Môžete urobiť test špáradlom a keď je korpus upečený nechajte ho v plechu vychladnúť.
    4. Pripravte krém: V menšej miske zmiešajte spolu 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka vlejte do stredne veľkého hrnca s nepriľnavým dnom a pomaly priveďte do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridajte žĺtkovú zmes a všetko spolu varte. Aby sa škrob stihol prevariť, varte krém na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahnite z plameňa a postupne pridajte na kocky nakrájané maslo. Takto pripravený krém naneste rovnomerne na upečený a vychladený kakaový korpus.
    5. Ako posledné pripravte bielkovú penu: Nad parou vyšľahajte bielky s cukrom, až kým nedosiahnete nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to približne 10-15 minút a dbajte na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Zvoľte radšej nižšiu teplotu vodného kúpeľa a dlhší čas šľahania.
    6. Vychladnutý vanilkový puding jemne narušte zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvite bielkovú penu a posypte hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády.

    Skúste aj ďalšie sladké recepty z Dobrého jedla: