Reklama

TRESKA je SLOVENSKÝ vynález: Kúpite si ju, alebo UROBÍTE chutnú DOMÁCU?

Domáca treska.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nevyrába sa nikde inde na svete. Napriek tomu, že nemáme more ani oceán, treska je vynálezom slovenského kuchára Júliusa Boška. Kúpite si ju alebo urobíte domácu.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutné jedlá spred desaťročí - čo sa varilo v Prešporku

    DOMÁCA TRESKA 

    3 PORCIE, 35 MINÚT,ODLEŽANIE 6-7 HODÍN

    Potrebujete:

    • 500 g tresky
    • 1 mrkvu
    • 1 stredne veľkú cibuľau
    • 5 guľôčok celého čierneho korenia
    • 3 guľôčky nového korenia
    • 1 bobkový list
    • 2 lyžice octu (citrónovej šťavy)
    • stonky petržlenovej vňate
    • pol lyžičky soli
    • 500 ml vody";i:10;s:25:"2-3 sterilizované uhorky";i:11;s:30:"1 šalotku alebo malú cibuľu";i:12;s:20:"1 lyžičku horčice";i:13;s:19:"200-300 g majonézy";i:14;s:20:"soľ, mleté korenie";i:15;s:26:"ocot (citrónová šťava)";i:16;s:26:"pečivo ako príloha 

    POSTUP

    1. Najprv pripravte rýchly vývar, v ktorom uvaríte rybu: Do hrnca vložte mrkvu nakrájanú na kolieska, rozrezanú očistenú cibuľu, nové a celé čierne korenie, bobkový list, 30 ml octu alebo citrónovej šťavy, stonky petržlenovej vňate, pol lyžičky soli a asi 500 ml vody. Všetko spolu priveďte do varu a varte, kým mrkva nezmäkne.
    2. Do pripraveného rýchleho vývaru vložte rybu a už ju iba pár minút jemne povarte. Teplota vody by nemala presiahnuť 80 °C. Keď je treska uvarená, vyberte ju aj so zeleninou z vývaru a nechajte trochu vychladnúť.
    3. Časť alebo celú zeleninu z vývaru nakrájajte na drobné kúsky a pridajte k nej rozmrvenú rybu. Prípadné kosti odstráňte.
    4. K rybe pridajte nadrobno nakrájané sterilizované uhorky, šalotku alebo cibuľu a lyžičku horčice. Všetko ešte dochuťte soľou, korením a octom, prípadne citrónovou šťavou.5. Nakoniec pridajte majonézu a všetko premiešajte. Ak chcete jemnejšiu štruktúru tresky, rozmixujte ju tyčovým mixérom.
    5. Tresku v majonéze nechajte prikrytú potravinárskou fóliou chuťovo dozrieť v chladničke do druhého dňa a ak treba, ešte dochuťte. Podávajte s čerstvým pečivom.  

    V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: