TRESKA je SLOVENSKÝ vynález: Kúpite si ju, alebo UROBÍTE chutnú DOMÁCU?
16. 10. 2023, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Nevyrába sa nikde inde na svete. Napriek tomu, že nemáme more ani oceán, treska je vynálezom slovenského kuchára Júliusa Boška. Kúpite si ju alebo urobíte domácu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo/Robo Hubač
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie
DOMÁCA TRESKA
3 PORCIE, 35 MINÚT,ODLEŽANIE 6-7 HODÍN
Potrebujete:
- 500 g tresky
- 1 mrkvu
- 1 stredne veľkú cibuľau
- 5 guľôčok celého čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice octu (citrónovej šťavy)
- stonky petržlenovej vňate
- pol lyžičky soli
- 500 ml vody";i:10;s:25:"2-3 sterilizované uhorky";i:11;s:30:"1 šalotku alebo malú cibuľu";i:12;s:20:"1 lyžičku horčice";i:13;s:19:"200-300 g majonézy";i:14;s:20:"soľ, mleté korenie";i:15;s:26:"ocot (citrónová šťava)";i:16;s:26:"pečivo ako príloha
POSTUP
- Najprv pripravte rýchly vývar, v ktorom uvaríte rybu: Do hrnca vložte mrkvu nakrájanú na kolieska, rozrezanú očistenú cibuľu, nové a celé čierne korenie, bobkový list, 30 ml octu alebo citrónovej šťavy, stonky petržlenovej vňate, pol lyžičky soli a asi 500 ml vody. Všetko spolu priveďte do varu a varte, kým mrkva nezmäkne.
- Do pripraveného rýchleho vývaru vložte rybu a už ju iba pár minút jemne povarte. Teplota vody by nemala presiahnuť 80 °C. Keď je treska uvarená, vyberte ju aj so zeleninou z vývaru a nechajte trochu vychladnúť.
- Časť alebo celú zeleninu z vývaru nakrájajte na drobné kúsky a pridajte k nej rozmrvenú rybu. Prípadné kosti odstráňte.
- K rybe pridajte nadrobno nakrájané sterilizované uhorky, šalotku alebo cibuľu a lyžičku horčice. Všetko ešte dochuťte soľou, korením a octom, prípadne citrónovou šťavou.5. Nakoniec pridajte majonézu a všetko premiešajte. Ak chcete jemnejšiu štruktúru tresky, rozmixujte ju tyčovým mixérom.
- Tresku v majonéze nechajte prikrytú potravinárskou fóliou chuťovo dozrieť v chladničke do druhého dňa a ak treba, ešte dochuťte. Podávajte s čerstvým pečivom.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: