Reklama

Božské OŠKVARKOVÉ PAGÁČE Miňa Macuľu opantali polku slovenského šoubiznisu! Dokonalý RECEPT

Miňove pagáče.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Miňo upiekol neodolateľné pagáčiky a podelil sa s nami o recept.

Máte obľúbený pagáčový recept? Vyskúšajte tento od Miňa Macuľu @miroslavmacula, víťaza prvej série Pečie celé Slovensko. My sme si ho zamilovali, lepšie pagáčiky sme ešte nejedli, rovnako aj polovica slovenského šoubiznisu, ktorá je z týchto pagáčov paf! A keď sme ich ochutnali naplnené slivkovým lekvárom, boli sme v siedmom nebi...

OŠKVARKOVÉ PAGÁČE

PAGÁČE 70 KUSOV, PRÍPRAVA 100 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 650 g hladkej múky
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • 100 g mletých oškvarkov
  • 2 žĺtky
  • 700 ml mlieka
  • 150 g kyslej smotany
  • 10 g sušeného droždia";i:10;s:22:"100 g bravčovej masti

Na plnku:

  • 200 g uvarených zemiakov v šupke
  • 200 g mletých oškvarkov
  • 150 g nasekaných oškvarkov
  • 80 g masti
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dokončenie:

  • vajce na potretie
  • nasekané oškvarky

POSTUP

  1. Oba druhy múky preosejte a prisypte všetky suché ingrediencie. Premiešajte, pridajte oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujte cesto. Ku koncu miesenia pridajte rozpustenú bravčovú masť a zapracujte ju do cesta. V kuchynskom robote mieste, kým cesto nebude pružné a nelepivé.
  2. Pripravené cesto zabaľte do fólie a pri izbovej teplote nechajte kysnúť asi hodinu. Môžete využiť aj pomalé kysnutie v chladničke, do ktorej ho odložíte na 6-8 hodín.
  3. Pripravte plnku: Uvarené nastrúhané zemiaky zmiešajte s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou a dochuťte soľou a korením.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a na 2/3 rozotrite zemiakovo-oškvarkovú plnku. Cesto na trikrát preložte, zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky asi na 15 minút. Vaľkanie a prekladanie zopakujte ešte dvakrát a cesto vždy odložte na 15 minút do chladu.
  5. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujte pagáčiky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť asi 20 minút.
  6. Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými oškvarkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Dobrú chuť!

V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: