Božské OŠKVARKOVÉ PAGÁČE Miňa Macuľu opantali polku slovenského šoubiznisu! Dokonalý RECEPT
15. 10. 2023, 8:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Miňo upiekol neodolateľné pagáčiky a podelil sa s nami o recept.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie
Máte obľúbený pagáčový recept? Vyskúšajte tento od Miňa Macuľu @miroslavmacula, víťaza prvej série Pečie celé Slovensko. My sme si ho zamilovali, lepšie pagáčiky sme ešte nejedli, rovnako aj polovica slovenského šoubiznisu, ktorá je z týchto pagáčov paf! A keď sme ich ochutnali naplnené slivkovým lekvárom, boli sme v siedmom nebi...
OŠKVARKOVÉ PAGÁČE
PAGÁČE 70 KUSOV, PRÍPRAVA 100 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 650 g hladkej múky
- 350 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 20 g soli
- 10 g cukru
- 100 g mletých oškvarkov
- 2 žĺtky
- 700 ml mlieka
- 150 g kyslej smotany
- 10 g sušeného droždia";i:10;s:22:"100 g bravčovej masti
Na plnku:
- 200 g uvarených zemiakov v šupke
- 200 g mletých oškvarkov
- 150 g nasekaných oškvarkov
- 80 g masti
- soľ, mleté čierne korenie
Na dokončenie:
- vajce na potretie
- nasekané oškvarky
POSTUP
- Oba druhy múky preosejte a prisypte všetky suché ingrediencie. Premiešajte, pridajte oškvarky, žĺtky, mlieko, kyslú smotanu, droždie a vypracujte cesto. Ku koncu miesenia pridajte rozpustenú bravčovú masť a zapracujte ju do cesta. V kuchynskom robote mieste, kým cesto nebude pružné a nelepivé.
- Pripravené cesto zabaľte do fólie a pri izbovej teplote nechajte kysnúť asi hodinu. Môžete využiť aj pomalé kysnutie v chladničke, do ktorej ho odložíte na 6-8 hodín.
- Pripravte plnku: Uvarené nastrúhané zemiaky zmiešajte s mletými a nasekanými oškvarkami, masťou a dochuťte soľou a korením.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte a na 2/3 rozotrite zemiakovo-oškvarkovú plnku. Cesto na trikrát preložte, zabaľte do fólie a dajte odpočívať do chladničky asi na 15 minút. Vaľkanie a prekladanie zopakujte ešte dvakrát a cesto vždy odložte na 15 minút do chladu.
- Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a formičkou z neho vykrajujte pagáčiky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte podkysnúť asi 20 minút.
- Pagáčiky pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými oškvarkami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Dobrú chuť!
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: