Reklama

Bataty SÚ ešte ZDRAVŠIE ako klasické zemiaky: Aha, ako prospejú vášmu telu aj duši!

Užite si sezónu sladkých zemiakov a pripravte vynikajúce jedlá.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vedeli ste, že Európania ich dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky? Podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:20
Remaining Time 0:20
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najpredávanejší ČAJ NA PEČEŇ: Aha, ako rýchlo vám pomôže po sviatkoch! Teaser
    Zdroj: NMH

    Kolumbus, ďakujeme!

    za všetkých šéfkuchárov, blogerov a nadšencov dobrého jedla, ktorí sú zo sladkých zemiakov paf ako my. Známy moreplavec ich priviezol do Európy už počas svojich prvých objavných výprav (z polostrova Yucatán) a ešte o sto rokov skôr, ako k nám dorazili klasické zemiaky. Európania ich však dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky – podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!

    No a sladko chutia preto, že obsahujú nielen škrob, ale aj cukry, takže dokážu zasýtiť na dlhší čas, čomu sa tešia najmä diétujúci alebo profi športovci. Uvarte si z nich túto ZDRAVÚ, PARÁDNU POLIEVKU, ktorú u nás doma milujeme...

    Mrkvovo-batatová polievka

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Batatová polievka vám bude chutiť! Okrem toho, náramne dobre vonia...

    4 PORCIE PRÍPRAVA 10 MINÚT VARENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • maslo
    • 1 cibuľa
    • 1 zväzok koriandra
    • 2 batáty
    • 2 mrkvy
    • 2 šálky zeleninového vývaru
    • šťava z 1 pomaranča
    • štipka mletého muškátového orieška (alebo kurkumy), trocha čierneho a bieleho sezamu

    POSTUP:

    1. Na masle osmažte nakrájanú cibuľu a stonky z koriandra (lístky si nechajte na ozdobu). Pridajte nakrájané batáty, mrkvu, pár minút opekajte.
    2. Potom prilejte vývar a varte asi 15 minút. Hotovú polievku rozmixujte ponorným mixérom a nakoniec do nej vytlačte šťavu z pomaranča. Dochuťte muškátovým orieškom a na tanieri ozdobte lístkami koriandra a sezamom. Nech vám chutí!

    Viac chutných tipov z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.