Bataty SÚ ešte ZDRAVŠIE ako klasické zemiaky: Aha, ako prospejú vášmu telu aj duši!
25. 1. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: shutterstock.com
Vedeli ste, že Európania ich dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky? Podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Kolumbus, ďakujeme!
… za všetkých šéfkuchárov, blogerov a nadšencov dobrého jedla, ktorí sú zo sladkých zemiakov paf ako my. Známy moreplavec ich priviezol do Európy už počas svojich prvých objavných výprav (z polostrova Yucatán) a ešte o sto rokov skôr, ako k nám dorazili klasické zemiaky. Európania ich však dlhý čas považovali len za príležitostný pokrm, napriek tomu, že sú zdravšie a výživnejšie ako klasické zemiaky – podľa odborníkov na výživu až o 50 percent!
No a sladko chutia preto, že obsahujú nielen škrob, ale aj cukry, takže dokážu zasýtiť na dlhší čas, čomu sa tešia najmä diétujúci alebo profi športovci. Uvarte si z nich túto ZDRAVÚ, PARÁDNU POLIEVKU, ktorú u nás doma milujeme...
Mrkvovo-batatová polievka
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Batatová polievka vám bude chutiť! Okrem toho, náramne dobre vonia...
4 PORCIE PRÍPRAVA 10 MINÚT VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- maslo
- 1 cibuľa
- 1 zväzok koriandra
- 2 batáty
- 2 mrkvy
- 2 šálky zeleninového vývaru
- šťava z 1 pomaranča
- štipka mletého muškátového orieška (alebo kurkumy), trocha čierneho a bieleho sezamu
POSTUP:
- Na masle osmažte nakrájanú cibuľu a stonky z koriandra (lístky si nechajte na ozdobu). Pridajte nakrájané batáty, mrkvu, pár minút opekajte.
- Potom prilejte vývar a varte asi 15 minút. Hotovú polievku rozmixujte ponorným mixérom a nakoniec do nej vytlačte šťavu z pomaranča. Dochuťte muškátovým orieškom a na tanieri ozdobte lístkami koriandra a sezamom. Nech vám chutí!
Viac chutných tipov z Dobrého jedla: