Reklama

Lahodné chute MORKY: Pochutíte si na nej v bežný deň i vo sviatok

Chutné jedlá z morčacieho mäsa

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Môžete z nej urobiť mnohé skvelé jedlá, ktoré sa hodia na bežný i na sviatočný stôl. Náš kuchár Ľuboš sa s nimi pohral a vyladil ich do dokonalosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:18
Remaining Time 0:18
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAM

    Baby morka pečená so šalotkami a s cesnakom

    10-12 porcií, príprava 35 minút, pečenie 2-3 hodiny

    Potrebujete:

    • 1 baby morka (asi 4 kg)
    • 4-6 šalotiek
    • 1 hlavičku cesnaku
    • za 3 hrste nahrubo nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na bylinkové maslo:

    • 125 g masla
    • pol lyžičky soli
    • 3 strúčiky cesnaku
    • zmes sušených a čerstvých nasekaných byliniekNa pyré:• 1,2 kg múčnych zemiakov • 700 g paštrnáka • 2 bobkové listy • 50 – 80 g masla • horúce mlieko podľa potreby • muškátový oriešok • soľ

    Na pyré:

    • 1,2 kg múčnych zemiakov
    • 700 g paštrnáka
    • 2 bobkové listy
    • 50 – 80 g masla
    • horúce mlieko podľa potreby
    • muškátový oriešok
    • soľ

    POSTUP:

    1. Zo zmäknutého masla, zo soli, z pretlačených cesnakov, zo sušených a z čerstvých byliniek pripravte bylinkové maslo.
    2. Morku umyte, osušte, jej vnútro dobre osoľte, okoreňte a naplňte rozpolenými šalotkami a strúčikmi cesnaku. Rukou opatrne oddeľte kožu morky od mäsa na hrudníku a pod kožu vmasírujte mäkké bylinkové maslo. Zvyšok z neho rozotrite na celý povrch morky.
    3. Ak chcete, nohy môžete zviazať niťou. Morku dajte na rošt v pekáči, pridajte doň trochu vody a nahrubo nasekanú koreňovú zeleninu a cibuľu.
    4. Pečte zhruba dve hodiny (pri 4 kg baby morke) alebo 25-30 minút na každý jej kilogram. Ak sú prsia dozlatista opečené, prikryte ich hliníkovou fóliou. Zabránite tak zbytočnému prepečeniu pŕs či spáleniu kože.
    5. Pripravte paštrnákové pyré: V osolenej vode uvarte ošúpané a nakrájané zemiaky spolu s paštrnákom a bobkovým listom. Sceďte, bobkový list odstráňte, zemiaky a paštrnák nechajte vysušiť odparením. Ešte horúce popučte spolu s maslom lisom na zemiaky (neskôr pridajte aj pár upečených strúčikov cesnaku z vnútra morky) a do zohriateho pyré pred podávaním primiešajte horúce mlieko. Dochuťte soľou, prípadne aj muškátovým orieškom.
    6. Výpek z pekáča sceďte a podľa potreby zrieďte vodou alebo zredukujte ďalším varením.
    7. Morku podávajte s pyré, so šalotkami, s cesnakom a výpekom, chrumkavým šalátom, prípadne nasekanou petržlenovou vňaťou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASER

      Pomaly pečené morčacie stehno so sviežou omáčkou

      4-6 porcií, príprava 30 minút + marinovanie, pečenie 5 hodín

      Potrebujete:

      • 2 morčacie stehná s kosťou
      • 4 cibule
      • za 4 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák)
      • 1 kg menších zemiakov v šupke
      • 4 strúčiky cesnaku
      • 1 bobkový list
      • 4 guľôčky nového korenia
      • stonky petržlenovej vňate
      • vodu alebo vývar na podliatie
      • olej

      Na marinádu:

      • 1 lyžičku soli
      • 1 lyžičku mletej červenej papriky
      • pol lyžičky mletého čierneho korenia
      • 4 strúčiky cesnaku

      Na omáčku:

      • 1 viazaničku petržlenovej vňate
      • 1 lyžicu nastrúhanej kôry z biocitróna
      • 1 strúčik cesnaku
      • citrónová šťava (podľa chuti)
      • asi 150 ml olivového oleja
      • soľ

      POSTUP:

      1. Soľ, mletú červenú papriku, korenie a pretlačené cesnaky spolu premiešajte. Marinádu vmasírujte do morčacích stehien (aj pod kožu), prikryte a vložte do chladu na 12 – 24 hodín.
      2. Stehná vytiahnite z chladničky, osušte kuchynskou papierovou utierkou, potrite olejom a sprudka opečte z oboch strán. Vyberte ich z hrnca, ak treba, pridajte olej a opečte na ňom aj nakrájanú cibuľu, na väčšie kusy nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a cesnak. Nakoniec pridajte bobkový list, nové korenie a stonky z petržlenovej vňate.
      3. Stehná vráťte k zelenine, podlejte vodou alebo vývarom do polovice výšky mäsa, tekutinu priveďte do varu, obsah hrnca prikryte papierom na pečenie, hrniec zakryte pokrievkou a vložte do rúry vyhriatej na 125 °C. Mäso takto pečte 3-4 hodiny úplne domäkka (občas ho prelejte tekutinou z hrnca). Ku koncu odkryte, mäso vyberte a zapečte do zlatohneda pri teplote 220 – 240 °C.
      4. Zeleninu sceďte, výpek zredukujte varením. Keď je dostatočne silný, môžete ho zahustiť trochou škrobu a zjemniť maslom.
      5. Pripravte omáčku: Nasekanú petržlenovú vňať premiešajte s citrónovou kôrou, pre­tlačeným cesnakom, so soľou, s citrónovou šťavou a olivovým olejom.
      6. Morčacie stehná podávajte so zeleninou, výpekom z mäsa a omáčkou z petržlenovej vňate.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:18
      Remaining Time 0:18
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pečené REBIERKA, ktoré spievajú: Zjedli sme ich za minútu! Teaser
        Zdroj: NMH

        Morčacia miska s wasabi majonézou

        4 porcie, príprava 25 minút, varenie 30 minút

        Potrebujete:

        • 600 g morčacích pŕs bez kosti a kože
        • 250 g guľatozrnnej ryže
        • 250 g quinoy
        • rôzna sezónna zelenina (brokolica, fazuľové struky, karfiol)
        • 200 g edamame (mladých sójových bôbov)
        • 200 g mrkvy
        • 2 avokáda
        • 1 mango
        • rôzne druhy klíčkov
        • pak choi (druh čínskej kapusty) alebo baby špenát ";i:10;s:33:"soľ, mleté čierne korenie olej

        Na wasabi majonézu:

        • 200 g majonézy
        • 2 lyžičky limetovej alebo citrónovej šťavy
        • 2 lyžičky cukru
        • wasabi pasta
        • zázvor podľa chuti
        • soľ

        POSTUP:

        1. Morčacie prsia nakrájajte na menšie kocky, osoľte ich a okoreňte.
        2. Opláchnite ryžu aj quinou pod tečúcou vodou. Uvarte každú zvlášť v osolenej vode (na každých 100 g ryže alebo quinoy dajte asi 180 ml tekutiny). Po uvarení odstavte prikryté.
        3. Krehkú zeleninu – brokolicu, fazuľové struky, karfiol a edamame uvarte v osolenej vriacej vode. Očistenú mrkvu nakrájajte na tenké plátky pomocou škrabky.
        4. Na wasabi majonézu zamiešajte všetky suroviny. Zázvor, limetovú šťavu, wasabi a soľ pridajte podľa chuti. Ak je hustá, zrieďte ju vodou.
        5. Ochutené morčacie prsia sprudka opečte na oleji.
        6. Opečené mäso naaranžujte do misky s ryžou, quinoou, uvarenou zeleninou, mrkvou, klíčkami, nakrájaným avokádom a mangom, so šalátom pak choi alebo špenátom, prípadne aj s inou sezónnou zeleninou.
        7. Zalejte wasabi majonézou, prípadne omáčku podávajte zvlášť v miske

        V Dobrom jedle vždy nájdete najchutnejšie recepty: