Lahodné chute MORKY: Pochutíte si na nej v bežný deň i vo sviatok
21. 1. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Reklama
Môžete z nej urobiť mnohé skvelé jedlá, ktoré sa hodia na bežný i na sviatočný stôl. Náš kuchár Ľuboš sa s nimi pohral a vyladil ich do dokonalosti.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAMBaby morka pečená so šalotkami a s cesnakom
10-12 porcií, príprava 35 minút, pečenie 2-3 hodiny
Potrebujete:
- 1 baby morka (asi 4 kg)
- 4-6 šalotiek
- 1 hlavičku cesnaku
- za 3 hrste nahrubo nakrájanej koreňovej zeleniny a cibule
- soľ, mleté čierne korenie
Na bylinkové maslo:
- 125 g masla
- pol lyžičky soli
- 3 strúčiky cesnaku
- zmes sušených a čerstvých nasekaných byliniekNa pyré:• 1,2 kg múčnych zemiakov • 700 g paštrnáka • 2 bobkové listy • 50 – 80 g masla • horúce mlieko podľa potreby • muškátový oriešok • soľ
Na pyré:
- 1,2 kg múčnych zemiakov
- 700 g paštrnáka
- 2 bobkové listy
- 50 – 80 g masla
- horúce mlieko podľa potreby
- muškátový oriešok
- soľ
POSTUP:
- Zo zmäknutého masla, zo soli, z pretlačených cesnakov, zo sušených a z čerstvých byliniek pripravte bylinkové maslo.
- Morku umyte, osušte, jej vnútro dobre osoľte, okoreňte a naplňte rozpolenými šalotkami a strúčikmi cesnaku. Rukou opatrne oddeľte kožu morky od mäsa na hrudníku a pod kožu vmasírujte mäkké bylinkové maslo. Zvyšok z neho rozotrite na celý povrch morky.
- Ak chcete, nohy môžete zviazať niťou. Morku dajte na rošt v pekáči, pridajte doň trochu vody a nahrubo nasekanú koreňovú zeleninu a cibuľu.
- Pečte zhruba dve hodiny (pri 4 kg baby morke) alebo 25-30 minút na každý jej kilogram. Ak sú prsia dozlatista opečené, prikryte ich hliníkovou fóliou. Zabránite tak zbytočnému prepečeniu pŕs či spáleniu kože.
- Pripravte paštrnákové pyré: V osolenej vode uvarte ošúpané a nakrájané zemiaky spolu s paštrnákom a bobkovým listom. Sceďte, bobkový list odstráňte, zemiaky a paštrnák nechajte vysušiť odparením. Ešte horúce popučte spolu s maslom lisom na zemiaky (neskôr pridajte aj pár upečených strúčikov cesnaku z vnútra morky) a do zohriateho pyré pred podávaním primiešajte horúce mlieko. Dochuťte soľou, prípadne aj muškátovým orieškom.
- Výpek z pekáča sceďte a podľa potreby zrieďte vodou alebo zredukujte ďalším varením.
- Morku podávajte s pyré, so šalotkami, s cesnakom a výpekom, chrumkavým šalátom, prípadne nasekanou petržlenovou vňaťou.

Video Player is loading.
Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASERPomaly pečené morčacie stehno so sviežou omáčkou
4-6 porcií, príprava 30 minút + marinovanie, pečenie 5 hodín
Potrebujete:
- 2 morčacie stehná s kosťou
- 4 cibule
- za 4 hrste nakrájanej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák)
- 1 kg menších zemiakov v šupke
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 4 guľôčky nového korenia
- stonky petržlenovej vňate
- vodu alebo vývar na podliatie
- olej
Na marinádu:
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- pol lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku
Na omáčku:
- 1 viazaničku petržlenovej vňate
- 1 lyžicu nastrúhanej kôry z biocitróna
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava (podľa chuti)
- asi 150 ml olivového oleja
- soľ
POSTUP:
- Soľ, mletú červenú papriku, korenie a pretlačené cesnaky spolu premiešajte. Marinádu vmasírujte do morčacích stehien (aj pod kožu), prikryte a vložte do chladu na 12 – 24 hodín.
- Stehná vytiahnite z chladničky, osušte kuchynskou papierovou utierkou, potrite olejom a sprudka opečte z oboch strán. Vyberte ich z hrnca, ak treba, pridajte olej a opečte na ňom aj nakrájanú cibuľu, na väčšie kusy nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a cesnak. Nakoniec pridajte bobkový list, nové korenie a stonky z petržlenovej vňate.
- Stehná vráťte k zelenine, podlejte vodou alebo vývarom do polovice výšky mäsa, tekutinu priveďte do varu, obsah hrnca prikryte papierom na pečenie, hrniec zakryte pokrievkou a vložte do rúry vyhriatej na 125 °C. Mäso takto pečte 3-4 hodiny úplne domäkka (občas ho prelejte tekutinou z hrnca). Ku koncu odkryte, mäso vyberte a zapečte do zlatohneda pri teplote 220 – 240 °C.
- Zeleninu sceďte, výpek zredukujte varením. Keď je dostatočne silný, môžete ho zahustiť trochou škrobu a zjemniť maslom.
- Pripravte omáčku: Nasekanú petržlenovú vňať premiešajte s citrónovou kôrou, pretlačeným cesnakom, so soľou, s citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Morčacie stehná podávajte so zeleninou, výpekom z mäsa a omáčkou z petržlenovej vňate.

Video Player is loading.
Pečené REBIERKA, ktoré spievajú: Zjedli sme ich za minútu! TeaserZdroj: NMH
Morčacia miska s wasabi majonézou
4 porcie, príprava 25 minút, varenie 30 minút
Potrebujete:
- 600 g morčacích pŕs bez kosti a kože
- 250 g guľatozrnnej ryže
- 250 g quinoy
- rôzna sezónna zelenina (brokolica, fazuľové struky, karfiol)
- 200 g edamame (mladých sójových bôbov)
- 200 g mrkvy
- 2 avokáda
- 1 mango
- rôzne druhy klíčkov
- pak choi (druh čínskej kapusty) alebo baby špenát ";i:10;s:33:"soľ, mleté čierne korenie olej
Na wasabi majonézu:
- 200 g majonézy
- 2 lyžičky limetovej alebo citrónovej šťavy
- 2 lyžičky cukru
- wasabi pasta
- zázvor podľa chuti
- soľ
POSTUP:
- Morčacie prsia nakrájajte na menšie kocky, osoľte ich a okoreňte.
- Opláchnite ryžu aj quinou pod tečúcou vodou. Uvarte každú zvlášť v osolenej vode (na každých 100 g ryže alebo quinoy dajte asi 180 ml tekutiny). Po uvarení odstavte prikryté.
- Krehkú zeleninu – brokolicu, fazuľové struky, karfiol a edamame uvarte v osolenej vriacej vode. Očistenú mrkvu nakrájajte na tenké plátky pomocou škrabky.
- Na wasabi majonézu zamiešajte všetky suroviny. Zázvor, limetovú šťavu, wasabi a soľ pridajte podľa chuti. Ak je hustá, zrieďte ju vodou.
- Ochutené morčacie prsia sprudka opečte na oleji.
- Opečené mäso naaranžujte do misky s ryžou, quinoou, uvarenou zeleninou, mrkvou, klíčkami, nakrájaným avokádom a mangom, so šalátom pak choi alebo špenátom, prípadne aj s inou sezónnou zeleninou.
- Zalejte wasabi majonézou, prípadne omáčku podávajte zvlášť v miske
V Dobrom jedle vždy nájdete najchutnejšie recepty: