objednať časopis
všetky kategórie

Majú ju radi všade na svete. My si voňavú slaninku najradšej vychutnávame takto. A vy?

Plnené zemiakové guľky

Zemiakové guľky so slaninou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 75 g prerastenej slaniny
  • 100 g malých šampiňónov
  • štvrť lyžičky nového korenia
  • muškátový oriešok
  • 2 žĺtky
  • 125-150 g polohrubej múky
  • pol zväzku petržlenovej vňate
  • 150 g brusnicového džemu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej, maslo 
FÁNKY
Čítajte viac
FAŠIANGY nie sú len o šiškách: Vyskúšajte aj FÁNKY, KAPUSTNÍKY, ŠATÔČKY, HEROVKY, ŽULANEC...

POSTUP

  1. Zemiaky varte v šupe pod pokrievkou vo vode asi 20 minút. Zatiaľ očistite cibuľu a nasekajte ju nadrobno. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Na hubovú plnku rozhorúčte na panvici 1 lyžicu oleja a opečte na nej šampiňóny. Pridajte polovicu cibule a krátko poduste. Osoľte a okoreňte. Vyberte z panvice.
  3. Na slaninovú plnku pridajte do hubového výpeku lyžicu oleja a rozhorúčte. Pridajte slaninu a asi minútu opekajte. Vsypte nové korenie a zvyšok cibule, za stáleho miešania duste dosklovita. Vyberte a nechajte vychladnúť.
  4. Zemiaky preceďte, prelejte studenou vodou a ošúpte. Ešte horúce pretlačte cez lis. Ihneď zapracujte 1 zarovnanú lyžičku soli, muškátový oriešok a žĺtky. Nechajte trocha vychladnúť a pridajte 125 g múky. Ak je cesto priveľmi lepivé, prisypte múku.
  5. Cesto vytvarujte pomúčenými rukami do valčeka a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Každý medzi rukami trocha sploštite, do stredu naneste 2 lyžičky plnky a vyformujte do guľky.
  6. Guľky varte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody asi 15 minút. Zatiaľ opláchnite vňať, natrhajte lístky a nasekajte nahrubo.
  7. Na panvici rozpustite maslo, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Uvarené guľky vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Polejte ich bylinkovým maslom a podávajte s brusnicovým džemom.

Niet nad jednoduché recepty. Zemiaky so slaninkou urobte TAKTO >>>

Kategórie