Plnené zemiakové guľky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľu
- 75 g prerastenej slaniny
- 100 g malých šampiňónov
- štvrť lyžičky nového korenia
- muškátový oriešok
- 2 žĺtky
- 125-150 g polohrubej múky
- pol zväzku petržlenovej vňate
- 150 g brusnicového džemu
- soľ, mleté čierne korenie
- olej, maslo
POSTUP
- Zemiaky varte v šupe pod pokrievkou vo vode asi 20 minút. Zatiaľ očistite cibuľu a nasekajte ju nadrobno. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- Na hubovú plnku rozhorúčte na panvici 1 lyžicu oleja a opečte na nej šampiňóny. Pridajte polovicu cibule a krátko poduste. Osoľte a okoreňte. Vyberte z panvice.
- Na slaninovú plnku pridajte do hubového výpeku lyžicu oleja a rozhorúčte. Pridajte slaninu a asi minútu opekajte. Vsypte nové korenie a zvyšok cibule, za stáleho miešania duste dosklovita. Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Zemiaky preceďte, prelejte studenou vodou a ošúpte. Ešte horúce pretlačte cez lis. Ihneď zapracujte 1 zarovnanú lyžičku soli, muškátový oriešok a žĺtky. Nechajte trocha vychladnúť a pridajte 125 g múky. Ak je cesto priveľmi lepivé, prisypte múku.
- Cesto vytvarujte pomúčenými rukami do valčeka a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Každý medzi rukami trocha sploštite, do stredu naneste 2 lyžičky plnky a vyformujte do guľky.
- Guľky varte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody asi 15 minút. Zatiaľ opláchnite vňať, natrhajte lístky a nasekajte nahrubo.
- Na panvici rozpustite maslo, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Uvarené guľky vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Polejte ich bylinkovým maslom a podávajte s brusnicovým džemom.
Niet nad jednoduché recepty. Zemiaky so slaninkou urobte TAKTO >>>