Reklama

Keď budete pripravovať naše RECEPTY ZO SLANINKY, rozvoňajú sa až k susedom

Raňajkové misky so slaninkou

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Majú ju radi všade na svete. My si voňavú slaninku najradšej vychutnávame takto. A vy?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASER

    Plnené zemiakové guľky

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 kg zemiakov
    • 1 cibuľu
    • 75 g prerastenej slaniny
    • 100 g malých šampiňónov
    • štvrť lyžičky nového korenia
    • muškátový oriešok
    • 2 žĺtky
    • 125-150 g polohrubej múky
    • pol zväzku petržlenovej vňate
    • 150 g brusnicového džemu";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:17:"olej, maslo 

    POSTUP

    1. Zemiaky varte v šupe pod pokrievkou vo vode asi 20 minút. Zatiaľ očistite cibuľu a nasekajte ju nadrobno. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na tenké plátky.
    2. Na hubovú plnku rozhorúčte na panvici 1 lyžicu oleja a opečte na nej šampiňóny. Pridajte polovicu cibule a krátko poduste. Osoľte a okoreňte. Vyberte z panvice.
    3. Na slaninovú plnku pridajte do hubového výpeku lyžicu oleja a rozhorúčte. Pridajte slaninu a asi minútu opekajte. Vsypte nové korenie a zvyšok cibule, za stáleho miešania duste dosklovita. Vyberte a nechajte vychladnúť.
    4. Zemiaky preceďte, prelejte studenou vodou a ošúpte. Ešte horúce pretlačte cez lis. Ihneď zapracujte 1 zarovnanú lyžičku soli, muškátový oriešok a žĺtky. Nechajte trocha vychladnúť a pridajte 125 g múky. Ak je cesto priveľmi lepivé, prisypte múku.
    5. Cesto vytvarujte pomúčenými rukami do valčeka a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Každý medzi rukami trocha sploštite, do stredu naneste 2 lyžičky plnky a vyformujte do guľky.
    6. Guľky varte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody asi 15 minút. Zatiaľ opláchnite vňať, natrhajte lístky a nasekajte nahrubo.
    7. Na panvici rozpustite maslo, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Uvarené guľky vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Polejte ich bylinkovým maslom a podávajte s brusnicovým džemom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAM

      Zemiaky so slaninkou a zelenou fazuľkou

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1,5 kg zemiakov
      • 300 g slaniny
      • 300 g zelených fazuliek
      • soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

      Na dressing:

      • 60 ml olivového oleja
      • 1 lyžicu bieleho vínneho octu
      • 1 lyžicu citrónovej šťavy
      • 1 lyžicu dijonskej horčice

      POSTUP

      1. Rúru predhrejte na 200 °C. Všetky prísady na dresing spolu premiešajte, osoľte a okoreňte.
      2. Zemiaky očistite, rozkrojte na polovice, slaninku nakrájajte na obdĺžniky. Zmiešajte s 2 lyžicami oleja rovno na plechu, osoľte, okoreňte a dajte piecť na 20-25 minút. Občas premiešajte.
      3. Fazuľky naparte alebo prehrejte na oleji. Potom ich zmiešajte  s pečenými zemiakmi. Podávajte preliate dresingom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! Teaser
        Zdroj: NMH

        Sviečkovica s parmezánovo-olivovou krustou

        2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

        Potrebujete:

        • 500 g zemiakov
        • 3-4 vetvičky šalvie
        • 1 strúčik cesnaku
        • 1 vajce
        • 100 g smotany na šľahanie
        • 25 g goudy
        • 300 g baby mrkvičie
        • 4 plátky slaniny (pancetty)
        • 15 g parmezánu
        • 4 zelené a čierne olivy";i:10;s:22:"2 plátky sviečkovice";i:11;s:9:"1 citrón";i:12;s:15:"1 lyžicu cukru";i:13;s:51:"soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok";i:14;s:26:"olivový olej, maslo 

        POSTUP

        1. Zemiaky očistite a nakrájajte na tenké plátky. Natrhajte lístky šalvie. Cesnak rozpoľte. Dve formičky na zapekanie vytrite cesnakom a vložte vo vrstvách plátky zemiakov a šalvie.
        2. Vajce vymiešajte so smotanou, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejte na zemiaky. Posypte nastrúhanou goudou. Formičky položte na plech a pečte pri teplote 200 °C asi 40 až 50 minút.
        3. Mrkvičky očistite a varte v osolenej vode 4 až 6 minút. Opláchnite studenou vodou. Dva plátky slaniny nasekajte na jemné kúsky a opečte na lyžičke oleja dochrumkava. Nastrúhajte parmezán a olivy nasekajte. Vyberte slaninu a osušte ju papierovou utierkou.
        4. Zmiešajte lyžicu masla, parmezán, olivy aj opečenú slaninu. Plátky sviečkovice osušte, obaľte plátkami odloženej slaniny a osoľte. Na panvici rozhorúčte lyžicu oleja a mäso na ňom z oboch strán opekajte 2 až 3 minúty. Z citróna nastrúhajte citrónovú kôru a polovičku citróna odšťavte.
        5. Na panvici rozhorúčte lyžicu oleja, pridajte mrkvu a minútku opekajte. Posypte cukrom a nechajte skaramelizovať, posypte citrónovou kôrou a zalejte citrónovou šťavou. Olivovú zmes naneste na mäso a pod grilom zapekajte, kým sa maslo neroztečie. Mäso podávajte so zemiakovým gratinom a skaramelizovanou mrkvou aj šťavou.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

          Syrová zemiaková placka

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

          Potrebujete:

          • 1 kg zemiakov
          • 1 cibuľu
          • 3 lyžice jablčného octu
          • 1 lyžicu javorového sirupu
          • 1 lyžičku škrobovej múčky
          • 100 g parmezánu
          • 100 g slaniny
          • soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
          • maslo, olivový olej
          •  2 jarné cibuľky, hlávkový šalát na podávanie

          POSTUP

          1. Zemiaky ošúpte a spolu s cibuľou nastrúhajte nahrubo. Osoľte a zľahka vytlačte cez sitko prebytočnú tekutinu. Nechajte 5 minút odstáť.
          2. V miske zmiešajte olej, ocot, javorový sirup, soľ a korenie. Šalát opláchnite a osušte. Zemiaky opäť zbavte prebytočnej tekutiny, vmiešajte škrob, parmezán a slaninu. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
          3. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozhorúčte 2 lyžice masla, naneste zemiakovú zmes, jemne popritláčajte a povrch zarovnajte. Prikryte pokrievkou a 10 minút opekajte. Odložte pokrievku a opekajte 5 minút. Opatrne prevráťte pomocou taniera, pridajte zvyšok masla a opekajte 15 minút dozlatista.
          4. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska. Zmiešajte so šalátom a pokvapkajte dresingom. Podávajte k zemiakovej placke.

          Najchutnejšie recepty vždy nájdete v Dobrom jedle >>>