Keď budete pripravovať naše RECEPTY ZO SLANINKY, rozvoňajú sa až k susedom
22. 1. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Majú ju radi všade na svete. My si voňavú slaninku najradšej vychutnávame takto. A vy?
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Galéria k článku
31 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Už nemusíte ísť do reštaurácie RÝCHLE ÁZIJSKÉ REZANCE si pripravíte aj v pohodlí domova. TEASERPlnené zemiakové guľky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľu
- 75 g prerastenej slaniny
- 100 g malých šampiňónov
- štvrť lyžičky nového korenia
- muškátový oriešok
- 2 žĺtky
- 125-150 g polohrubej múky
- pol zväzku petržlenovej vňate
- 150 g brusnicového džemu";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:17:"olej, maslo
POSTUP
- Zemiaky varte v šupe pod pokrievkou vo vode asi 20 minút. Zatiaľ očistite cibuľu a nasekajte ju nadrobno. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- Na hubovú plnku rozhorúčte na panvici 1 lyžicu oleja a opečte na nej šampiňóny. Pridajte polovicu cibule a krátko poduste. Osoľte a okoreňte. Vyberte z panvice.
- Na slaninovú plnku pridajte do hubového výpeku lyžicu oleja a rozhorúčte. Pridajte slaninu a asi minútu opekajte. Vsypte nové korenie a zvyšok cibule, za stáleho miešania duste dosklovita. Vyberte a nechajte vychladnúť.
- Zemiaky preceďte, prelejte studenou vodou a ošúpte. Ešte horúce pretlačte cez lis. Ihneď zapracujte 1 zarovnanú lyžičku soli, muškátový oriešok a žĺtky. Nechajte trocha vychladnúť a pridajte 125 g múky. Ak je cesto priveľmi lepivé, prisypte múku.
- Cesto vytvarujte pomúčenými rukami do valčeka a nakrájajte na 12 rovnakých kúskov. Každý medzi rukami trocha sploštite, do stredu naneste 2 lyžičky plnky a vyformujte do guľky.
- Guľky varte v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody asi 15 minút. Zatiaľ opláchnite vňať, natrhajte lístky a nasekajte nahrubo.
- Na panvici rozpustite maslo, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Uvarené guľky vyberte z vody a nechajte odkvapkať. Polejte ich bylinkovým maslom a podávajte s brusnicovým džemom.

Video Player is loading.
Úžasná chuť Thajska - horúca a štipľavá polievka TOM YAMZemiaky so slaninkou a zelenou fazuľkou
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1,5 kg zemiakov
- 300 g slaniny
- 300 g zelených fazuliek
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na dressing:
- 60 ml olivového oleja
- 1 lyžicu bieleho vínneho octu
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžicu dijonskej horčice
POSTUP
- Rúru predhrejte na 200 °C. Všetky prísady na dresing spolu premiešajte, osoľte a okoreňte.
- Zemiaky očistite, rozkrojte na polovice, slaninku nakrájajte na obdĺžniky. Zmiešajte s 2 lyžicami oleja rovno na plechu, osoľte, okoreňte a dajte piecť na 20-25 minút. Občas premiešajte.
- Fazuľky naparte alebo prehrejte na oleji. Potom ich zmiešajte s pečenými zemiakmi. Podávajte preliate dresingom.

Video Player is loading.
Fantastické KRUMPOLOVÉ PAGÁČIKY: Rozplývajú sa na jazyku! TeaserZdroj: NMH
Sviečkovica s parmezánovo-olivovou krustou
2 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g zemiakov
- 3-4 vetvičky šalvie
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 100 g smotany na šľahanie
- 25 g goudy
- 300 g baby mrkvičie
- 4 plátky slaniny (pancetty)
- 15 g parmezánu
- 4 zelené a čierne olivy";i:10;s:22:"2 plátky sviečkovice";i:11;s:9:"1 citrón";i:12;s:15:"1 lyžicu cukru";i:13;s:51:"soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok";i:14;s:26:"olivový olej, maslo
POSTUP
- Zemiaky očistite a nakrájajte na tenké plátky. Natrhajte lístky šalvie. Cesnak rozpoľte. Dve formičky na zapekanie vytrite cesnakom a vložte vo vrstvách plátky zemiakov a šalvie.
- Vajce vymiešajte so smotanou, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Nalejte na zemiaky. Posypte nastrúhanou goudou. Formičky položte na plech a pečte pri teplote 200 °C asi 40 až 50 minút.
- Mrkvičky očistite a varte v osolenej vode 4 až 6 minút. Opláchnite studenou vodou. Dva plátky slaniny nasekajte na jemné kúsky a opečte na lyžičke oleja dochrumkava. Nastrúhajte parmezán a olivy nasekajte. Vyberte slaninu a osušte ju papierovou utierkou.
- Zmiešajte lyžicu masla, parmezán, olivy aj opečenú slaninu. Plátky sviečkovice osušte, obaľte plátkami odloženej slaniny a osoľte. Na panvici rozhorúčte lyžicu oleja a mäso na ňom z oboch strán opekajte 2 až 3 minúty. Z citróna nastrúhajte citrónovú kôru a polovičku citróna odšťavte.
- Na panvici rozhorúčte lyžicu oleja, pridajte mrkvu a minútku opekajte. Posypte cukrom a nechajte skaramelizovať, posypte citrónovou kôrou a zalejte citrónovou šťavou. Olivovú zmes naneste na mäso a pod grilom zapekajte, kým sa maslo neroztečie. Mäso podávajte so zemiakovým gratinom a skaramelizovanou mrkvou aj šťavou.

Video Player is loading.
Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASERSyrová zemiaková placka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľu
- 3 lyžice jablčného octu
- 1 lyžicu javorového sirupu
- 1 lyžičku škrobovej múčky
- 100 g parmezánu
- 100 g slaniny
- soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
- maslo, olivový olej
- 2 jarné cibuľky, hlávkový šalát na podávanie
POSTUP
- Zemiaky ošúpte a spolu s cibuľou nastrúhajte nahrubo. Osoľte a zľahka vytlačte cez sitko prebytočnú tekutinu. Nechajte 5 minút odstáť.
- V miske zmiešajte olej, ocot, javorový sirup, soľ a korenie. Šalát opláchnite a osušte. Zemiaky opäť zbavte prebytočnej tekutiny, vmiešajte škrob, parmezán a slaninu. Dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
- Na panvici s nepriľnavým povrchom rozhorúčte 2 lyžice masla, naneste zemiakovú zmes, jemne popritláčajte a povrch zarovnajte. Prikryte pokrievkou a 10 minút opekajte. Odložte pokrievku a opekajte 5 minút. Opatrne prevráťte pomocou taniera, pridajte zvyšok masla a opekajte 15 minút dozlatista.
- Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska. Zmiešajte so šalátom a pokvapkajte dresingom. Podávajte k zemiakovej placke.
Najchutnejšie recepty vždy nájdete v Dobrom jedle >>>