Ananásový koláč
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pre celú rodinu, príprava 20 minút, pečenie 25 minút
Potrebujete:
- 2 malé konzervy ananásu
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 4 vajcia
- práškový cukor na posypanie
Na ananásové želé:
- 1 číre tortové želé
- 50 g kryštálového cukru
- 250 ml ananásovej šťavy z kompótu
POSTUP
- Ananásový kompót sceďte, šťavu zachyťte a ananás nadrobno pokrájajte.
- Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a postupne zašľahajte štyri žĺtky. Do vyšľahanej masy pridajte vlažné mlieko, 50 ml ananásovej šťavy z kompótu Postupne pridávajte preosiatu múku s kypriacim práškom. Na záver zapracujte tuhý sneh vyšľahaný zo štyroch z bielkov.
- Rúru vyhrejte na 175 °C. Cesto rozotrite na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Na povrchu cesta lyžičkou vytvorte jamky a vložte pokrájaný ananás. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút. Upečený koláč nechajte vychladnúť.
- Pripravte ananásové želé: Kryštálový cukor, 250 ml ananásovej šťavy a želé zmiešajte a uvarte podľa návodu na obale. Pripravené želé nalejte na ananás v upečenom koláči a nechajte stuhnúť. Vychladnutý koláč pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Ananásové tortičky sú maškrtou pre každého. Recept je TU >>>