Často vás trápi PÁLENIE ZÁHY? Vyhýbajte sa týmto 9 jedlám
18. 1. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Shutterstock
Pálenie záhy môže zhoršiť konzumácia určitých potravín. Ktoré je lepšie obmedziť?

Zdroj: NMH
Zatiaľ čo niektoré potraviny môžu zmierniť príznaky pálenia záhy, napríklad mandle, banány, med, chudé mäso, celozrnné výrobky či strukoviny, niektoré iné potraviny ich môžu zhoršiť.
Najmä ak máte sklony k páleniu záhy, buďte opatrní pri káve, čokoláde, mastných a korenených jedlách, sýtených nápojoch a kyslých potravinách či dokonca cibuli. Týmto i ďalším potravinám sa treba vyhýbať alebo ich aspoň obmedziť, ak vás páli záha. Spôsobujú zvýšenie tvorby kyslosti v žalúdku, uvoľnenie pažerákového zvierača a zníženie jeho tonusu, čo podporuje kyslý reflux.
Portál Zdravie priniesol zoznam 9 najhorších potravín, ktoré u mnohých vyvolávajú nepríjemné pálenie záhy, a odhalil, prečo je tomu tak.
1. Cibuľa
Cibuľa, podobne ako cesnak, podporuje pálenie záhy. Vo väčšine prípadov sú za pálenie záhy zodpovedné v surovom stave, nie tepelne upravené. Ak vás teda páli záha, radšej konzumujte dobre uvarenú cibuľu. Tak by to malo byť v poriadku.
2. Paradajky
Paradajky majú prirodzene vysoký obsah kyselín. Ich konzumácia pridáva kyselinu k prirodzene produkovanej žalúdočnej kyseline. Môžete skúsiť mierne žltkasté paradajky, tie sú o niečo menej kyslé.
3. Pikantné jedlo
Veľmi korenené jedlá môžu pálenie záhy zhoršiť, pretože spomaľujú trávenie, rovnako ako mastné jedlá. Niektoré koreniny, ako napríklad čierne korenie a kari, môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu, najmä ak je už citlivá.

4. Alkoholické nápoje
Alkoholické nápoje môžu zhoršiť pálenie záhy, najmä ak sa konzumujú na lačno, mimo jedla. Zvyšujú produkciu kyseliny v žalúdku, ktorá dráždi sliznicu a podporuje uvoľnenie zvierača a návrat kyselín do pažeráka. Biele víno, pivo a whisky spôsobujú reflux kyseliny častejšie ako červené víno.
5. Vyprážané a mastné jedlá
Mastné jedlá ako sú vyprážané jedlá, mastné mäso, omáčky a niektoré pečivo, môžu pálenie záhy zhoršiť, pretože ich trávenie trvá dlho. Čím dlhšie zostáva potrava v žalúdku, tým viac žalúdočných štiav sa produkuje.
6. Čokoláda
Kofeín a teobromín (metylxantíny) v kakau môžu rozšíriť pažerákový zvierač, čo vedie k refluxu kyseliny. Samotný kofeín a teobromín nestačia na narušenie tohto mechanizmu, ale môžu podporiť pálenie záhy u ľudí, ktorí sú naň náchylní.

7. Sýtené nápoje
Ak trpíte pálením záhy, mali by ste sa vyhýbať sýteným nápojom. Zvyšujú rozťahovanie žalúdka uvoľňovaním plynu do žalúdka, zvyšujú uvoľnenie pažerákového zvierača, čo je malé zúženie medzi žalúdkom a pažerákom, ktoré zabraňuje spätnému toku žalúdočnej kyseliny do úst a zároveň znižuje jeho tonus. To všetko môže viesť k refluxu kyseliny.
8. Citrusové plody
Kyslé potraviny, ako sú citrusové plody - citrón, grapefruit, pomaranč atď., môžu u citlivých slizníc spôsobiť pálenie záhy. Dokonca kyslé ovocné šťavy sú najčastejšou príčinou pálenia záhy.
9. Káva
Káva, a to aj káva bez kofeínu, stimuluje vylučovanie kyseliny v žalúdku a u niektorých ľudí spôsobuje aj uvoľnenie dolného zvierača. Tieto faktory sú hlavnými príčinami pálenia záhy
Čítajte viac z Dobrého jedla: