Vedeli ste? Tieto druhy zeleniny NEPATRIA do chladničky
26. 1. 2023, 12:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Laura Witteková
Skladovanie potravín v chladničke prináša nesporné výhody. Potraviny vydržia dlhšie čerstvé, zachová sa ich chuť či výživové hodnoty. Neplatí to však pre všetky potraviny!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Zdroj: Dobré Jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Niektorým druhom zeleniny chlad a vlhkosť naopak škodí, či ich dokonca celkom znehodnotí. Ktoré druhy zeleniny by sme nikdy nemali skladovať v chladničke? Poradil portál Záhradkár.
Cibuľa a cesnak
Zdroj: Shutterstock
Cesnak a cibuľa tiež nepatria do chladničky.
Ak chcete, aby vám cibuľa a cesnak vydržali dlho, uchovávajte ich na suchom mieste, najlepšie pri izbovej teplote. Inak vás v chladničke čaká nemilé prekvapenie. Vlhká, mäkká a plesnivá cibuľa či dokonca vyklíčený cesnak. Lepšie im bude v skrinke v košíku, ktorý zabezpečí dostatočný prísun vzduchu.
Paradajky
Zdroj: MATEJ KALINA
Paradajková foccacia.
Stratili vaše paradajky chuť? Bude to práve tým, že ste ich odložili do chladničky. Chladný vzduch zastaví proces dozrievania a o sladkej chuti môžete len snívať. Pokojne ich nechajte v miske na kuchynskej doske. Pri izbovej teplote však vydržia iba pár dní, nezabudnite ich preto pravidelne kontrolovať.
Zemiaky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nové zemiaky.
Ak nechcete, aby sa zmenila chuť vašich zemiakov a nezostali sypké, tiež ich nedávajte do chladničky. Škrob sa rýchlejšie premení na cukor a kvalita zemiakov sa zmení. Najlepšie je ich uchovávať v papierovom vrecúšku, ideálne na tmavom mieste. Plastové vrecúška môžu spôsobiť, že zemiaky skôr zhnijú. Miesto, kde zemiakom zabezpečíme lepšie podmienky ako v chladničke, je napríklad nevykúrená špajza.
Čítajte viac z Dobrého jedla: