Reklama

Ako vyzerá vajce od chorej sliepky? Pozrite, ako sa nenakaziť vtáčou chrípkou

Domáce vajcia.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Vtáčia chrípka zúri v Európe. Pozrite sa, ako sa jej môžete vyhnúť.

Rady, ako sa nenakaziť vtáčou chrípkou priniesol portál Zdravie. Epidémia vysokopatogénnej vtáčej chrípky v rokoch 2021 – 2022 s presahom do roku 2023 je doteraz najväčšia pozorovaná v Európe. „Údaje zo spoločnej správy EFSA, ECDC a referenčného laboratória EÚ poukazujú k začiatku decembra 2022 na celkovo 2520 ohnísk u hydiny až v 37 európskych krajinách, v dôsledku čoho bolo zabitých 50 miliónov vtákov v postihnutých zariadeniach. Celkovo 227 zistení bolo u vtákov chovaných v zajatí a 3867 prípadov vysokopatogénnej chrípky bolo zistených u voľne žijúcich vtákov," hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

Prípady boli zaznamenané u voľne žijúcich vtákov, hydiny aj vtákov chovaných v zajatí najmä v Nemecku, Francúzsku, Holandsku, Spojenom kráľovstve, Nórsku a Belgicku.  V Španielsku sa v septembri a v októbri zaznamenali dva prípady osôb pozitívne testovaných na chrípku spôsobenú vírusom vtáčej chrípky A(H5N1), avšak bez príznakov ochorenia, ešte predminulý rok sa jeden prípad objavil v Spojenom kráľovstve. 

 „Vírusy vtáčej chrípky môžu spôsobiť infekciu u vtákov, ale aj u ľudí. Prirodzeným rezervoárom vírusu vtáčej chrípky sú voľne žijúce vodné vtáky," približuje Ján Mikas. Kým  nízkopatogénne vírusy spôsobujú mierne ochorenie alebo asymptomatickú infekciu, vysokopatogénne vírusy vtáčej chrípky spôsobujú u zvierat vysokú smrtnosť. Takým sa môžu infikovať aj cicavce vrátane človeka, hoci prenos z vtákov je zriedkavý. 

V krajinách EÚ zatiaľ neexistujú údaje o prenose z osoby na osobu.  „Riziko prenosu na širokú verejnosť je extrémne nízke," ubezpečuje hlavný hygienik, že epidémia v ľudskej populácii nehrozí. Nakaziť sa a trpieť nepríjemnými príznakmi dokonca s následkom smrti však môžete. 

Príznaky vtáčej chrípky u človeka

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Spočiatku sa zvykne objaviť horúčka a kašeľ s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest.  „Príznaky ochorenia horných dýchacích ciest nemusia byť prítomné u všetkých pacientov. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov," vystríha hlavný hygienik Ján Mikas. 

Nechoďte na trh

K prenosu na človeka z infikovaných vtákov dochádza buď priamo, alebo nepriamym kontaktom s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou. Takmer všetky infekcie u ľudí súviseli s úzkym kontaktom s infikovanými alebo chorými vtákmi alebo ich fekálnymi produktmi, vysvetľuje Ján Mikas. Týka sa to napríklad farmárov, veterinárov a robotníkov zapojených do utrácania a likvidácie. Medzi identifikované rizikové faktory patrí aj návšteva trhov so živými vtákmi v Ázii a prostredníctvom hydiny z drobnochovu v Egypte.

Ako sa nenakaziť? 

V prípade, že spozorujete uhynuté vtáctvo, nedotýkajte mŕtvoly, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, ich výlučkami a kontaminovanými predmetmi ako je povrch vajec, predmety v kuríne a pod. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je potrebné informáciu o uhynutom vtáctve čo najskôr nahlásiť na telefónne číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR. Tento orgán kontaktujte aj v prípade, že vaša hydina zmení náhle správanie. 

  • ak chováte hydinu, dodržiavajte zásady osobnej hygieny, dôkladne si umývajte ruky
  • dôkladne a teplou vodou si umývajte ruky aj pri manipulácii s mäsom a vajíčkami z hydiny
  • surovú hydinu a vajcia skladujte a pripravujte oddelene od ostatných potravín, na ich prípravu a servírovanie používajte oddelené náradie, riady a pomôcky
  • hydinu a vajcia uskladňujte v obale
  • hydinu rozmrazujte v chladničke na podnose
  • obal, v ktorom bola zabalená hydina, odstráňte
  • dôkladne čistiacim prípravkom umyte pracovné plochy a kuchynské náradie použité pri príprave hydiny a vajec
  • všetky jedlá z hydiny (vrátane vajec) tepelne upravte tak, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 °C vo všetkých častiach spracovanej potraviny, ideálne použite teplomer
  • presvedčte sa, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové a v prípade vajec, či sú bielka a žĺtka pevné
  • vajcia varte minimálne 6 minút

Ako nabáda hlavný hygienik Ján Mikas, ak ste prišli do kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, sledujte svoj zdravotný stav a v prípade zmeny, kontaktujte lekára. 

Ako vyzerá vajce od chorej sliepky?

Okrem ružovej farby šťavy z mäsa, zmenej farby mäsa či neforemného bielka či žĺtka si dávajte  pozor aj na zdeformované vajíčka a na tie s mäkkou škrupinou. Aj to môže svedčiť o tom, že nosnica má chrípku

Čítajte viac z Dobrého jedla: