BRATISLAVSKÉ ROŽKY: Cesto vláčne najmä vďaka tejto surovine!
27. 11. 2022, 15:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dušan Křístek
To isté cesto sa hodí aj na závin či slimáky. Verili by ste, že doň ide úplne obyčajná... Tajnú ingredienciu vám prezradíme v recepte!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej: Rožteky z bratislavského cesta vydržia fit 4-6 týždňov. Ak ich budete chystať na vianočný stôl, upečte ich pokojne už počas adventu.
Príbeh dobrého cesta
O bratislavských rožkoch je prvýkrát písané v knihe Cechu prešporských cukrárov z roku 1599. Podľa záznamu sa počas Veľkej noci rozhodlo, že bajgle (vtedajší názov pre bratislavské rožky) budú piecť všetci pekári, ktorí vyrábajú praclíky… A tak sa slávne rožky neskôr dostali aj na cisársky dvor vo Viedni, rytierom rádu Františka Jozefa ich pekári dokonca zasielali poštou do Budapešti, Trnavy či Ostrihomu. Dnes je bratislavský rožok chránený známkou EÚ ako naša zaručená tradičná špecialita!

Na bratislavské cesto:
- 150 ml teplého mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 1 lyžica krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 60 g práškového cukru
- pol lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 180 g bravčovej masti!
POSTUP:
- Do teplého mlieka rozmrvte droždie, posypte lyžicou cukru, zakryte a nechajte vzísť kvások.
- Do druhej misy vsypte obe múky, práškový cukor a soľ. Pridajte žĺtky, masť, vzídený kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Jemne ho pomúčte, zakryte a nechajte na suchom, teplom mieste kysnúť jednu hodinu.
O bratislavských rožkoch je prvýkrát písané v knihe Cechu prešporských cukrárov z roku 1599. Podľa záznamu sa počas Veľkej noci rozhodlo, že bajgle (vtedajší názov pre bratislavské rožky) budú piecť všetci pekári, ktorí vyrábajú praclíky… A tak sa slávne rožky neskôr dostali aj na cisársky dvor vo Viedni, rytierom rádu Františka Jozefa ich pekári dokonca zasielali poštou do Budapešti, Trnavy či Ostrihomu. Dnes je bratislavský rožok chránený známkou EÚ ako naša zaručená tradičná špecialita!
BRATISLAVSKÉ ROŽKY
45 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 12 MINÚT
Potrebujete:
- bratislavské cesto
- 3-4 žĺtky na potieranie
Na lekvárovú plnku:
- 150 g ovsených sušienok (rozmixovaných)
- 1 lyžička škorice
- štvrť lyžičky mletých klinčekov
- štvrť lyžičky mletého badiánu
- štipka muškátového orieška
- štipka mletého anízu
- štipka mletého kardamómu
- 140 g slivkového lekváru
- pomarančová kôra z polovice pomaranča
Na nutelovú plnku:
- 180 g mletých lieskových orieškov
- 130 g nutely
POSTUP:
- Vykysnuté bratislavské cesto rozdeľte na menšie kúsky (25 g), vytvarujte z nich guľky a nechajte 15 minút podkysnúť.
- Zatiaľ urobte plnky: Iba dobre vymiešajte suroviny na jednotlivé plnky. Potom z nich tvarujte malé valčeky (25 g).
- Vykysnuté guľky vyvaľkajte na placky a každú naplňte plnkou – vložte do nej „valček“. Okraje placiek spojte a tvarujte rožteky.
- Naplnené rožteky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite prvou vrstvou prešľahaných žĺtkov. Plech dajte na chladné miesto (do prievanu), aby žĺtky zaschli. Potom ho vráťte na teplé miesto a rožteky nechajte znova 15-20 minút podkysnúť. Popraskajú, ale to nevadí.
- Tesne pred pečením potrite rožteky druhou vrstvou rozšľahaných žĺtkov a dajte piecť na 12 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
Bratislavský závin
2 KUSY, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- bratislavské cesto
- žĺtok na potretie
Na makovú plnku:
- 120 ml mlieka
- 120 g cukru
- 250 g mletého maku
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžička mletej škorice
- 1-2 lyžice slivkového lekváru
POSTUP:
- Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
- Pripravte plnku: Dajte mlieko s cukrom do hrnca a zohrejte pod bod varu. Do horúceho mlieka vsypte mak a dobre premiešajte. Pridajte ostatné suroviny, zmiešajte a nechajte vychladnúť.
- Vyvaľkané cestá potrite plnkou a zaviňte ich. Záviny uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite žĺtkom a dajte na chladnejšie miesto, aby na nich zaschol. Potom záviny vráťte na teplé miesto a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- Pred pečením záviny potrite ešte raz žĺtkom a dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Potom teplotu znížte na 170 °C a záviny pečte dozlatista ďalších 15-20 minút.

SLIMÁKY S TVAROHOVOU PLNKOU
Potrebujete:
- polovica bratislavského cesta (podľa receptu z prvej strany)
- maslo a 1 žĺtok na potretie
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 vajce
- kôra z 1 citróna
- 3 lyžice kukuričného škrobu (alebo Zlatého klasu)
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- za hrsť hrozienok
POSTUP:
- Na slimáky stačí polovičná dávka cesta, ale ak ho chcete použiť celé, zdvojnásobte dávky surovín na plnku.
- Urobte plnku: Iba dobre zmiešajte všetky suroviny.
- Cesto vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika a ten potrite tvarohovou plnkou. Naplnené cesto zaviňte.
- Závin rozkrájajte na kúsky široké 5 cm a poukladajte do formy (XX cm) vystlanej papierom na pečenie. Všetky slimáky potrite roztopeným maslom a potom aj žĺtkom.
- Slimáky nechajte ešte 15 minút podkysnúť a potom dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 20-25 minút. Keď sú pekné zlatisté, máte hotovo.
Upečte tiež: