Reklama

Neslintajte pred obrazovkou, upečte si RECEPTY z Pečie celé Slovensko

Pečie celé Slovensko

Zdroj: MILAN_KRUPCIK

Reklama

V prvom kole druhej série obľúbenej televíznej šou sa svojimi kreatívnymi tortami pochválili všetci dvanásti súťažiaci. Vybrali sme tri skvelé recepty, ktoré môžete vyskúšať aj vy. No v hanbe neostali ani tie ostatné!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedle

    MAKOVÁ TORTA

    Zdroj: MILAN_KRUPCIK

    Tomáš Prostredník a jeho maková torta

    12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 5 žĺtkov
    • 180 g práškového cukru
    • 200 g mletého maku
    • 60 g hladkej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 70 ml mlieka
    • 8 bielkov

    Na krém:

    • 500 g odkôstkovaných višní
    • 200 ml rumu + 4 lyžice
    • 700 ml mlieka
    • 120 g kryštálového cukru
    • 40 g vanilkového cukru
    • 3 žĺtky
    • 80 g pudingového prášku
    • 450 g masla

    POSTUP

    1. 200 g višní dajte do misky a zalejte 200 ml rumu.
    2. Pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu. Pridajte mak, múku s kypriacim práškom a jemne zamiešajte. Vlejte mlieko a nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Cesto vlejte do formy s priemerom 26 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 30 minút.
    3. Na krém dajte variť dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Vo zvyšnom mlieku zmiešajte pudingový prášok so žĺtkami. Nalejte do zohriateho mlieka a uvarte hladký krém. Odstavte a prikryte fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridajte 4 lyžice rumu z višní a zmäknuté maslo. Vyšľahajte hladký krém.
    4. Korpus prerežte na 3 pláty. Najskôr ich navlhčite rumom z višní, potom natrite časťou krému a poukladajte višne. Tento postup opakujte aj s druhým plátom a tretí položte navrch. Povrch a boky torty natrite zvyšným krémom. Dajte zachladiť.
    5. Tortu ozdobte višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

      SVIEŽA TORTA

      Zdroj: MILAN_KRUPCIK

      Ďoďo Lukáč

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60-75 MINÚT,   PEČENIE 30-35 MINÚT

      Potrebujete:

      Na korpus:

      • 2 vajcia
      • 100 ml oleja
      • pol lyžičky škorice
      • pol lyžičky perníkového korenia
      • 135 g mrkvy
      • pol jablka
      • 50 g vlašských orechov
      • 100 g hladkej múky
      • pol lyžičky kypriaceho prášku
      • 75 g kryštálového cukru

      Na krém:

      • 500 g mascarpone
      • 200 ml šľahačky 33 %
      • 3 lyžice práškového cukru
      • 3 lyžice lemon curd

      Na krém swiss meringue:

      • 4 bielky
      • 400 g masla
      • 300 g kryštálového cukru

      Ešte potrebujete:

      • citrónový a rakytníkový džem
      • kandizované ovocie
      • kumkvát
      • rozmarín

      POSTUP

      1. Na korpus vymiešajte žĺtky, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom pridajte nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení vsypte múku zmiešanú s kypriacim práškom a nasekanými orechmi. Bielky vyšľahajte s cukrom na sneh a ten jemne zapracujte k žĺtkovej zmesi.
      2. Cesto rovnomerne rozdeľte do troch foriem s priemerom 22 cm vystlaných papierom na pečenie a pečte 30-35 minút pri teplote 175 °C. Nechajte vychladnúť.
      3. Krém pripravte vyšľahaním smotany a mascarpone. Potom pridajte práškový cukor a lemon curd (môžete ho pripraviť aj doma).
      4. Na swiss meringue dajte do ohňovzdornej misy, ktorú položíte na hrniec s vriacou vodou, bielky, cukor a miešajte, kým nedosiahnete teplotu 70 °C. Potom misu odstavte a bielky vyšľahajte na hustú lesklú penu a následne pridajte zmäknuté maslo. Dobre zapracujte.
      5. Takto tortu poskladajte: Prvý plát natrite citrónovým džemom a naneste vrstvu krému. Prekryte druhým plátom cesta, ktorý natrite rakytníkovým džemom a mascarponovým krémom. Posledný plát a celu tortu potrite swiss meringue krémom. Vrch ozdobte pripraveným kandizovaným citrónom, kumkvátmi, rakytníkom, rozmarínom a zvyšným krémom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

        TROPICKÁ TORTA

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 100 g horkej čokolády 54 %
        • 30 g masla
        • 7 vajec
        • 140 g kryštálového cukru
        • 210 g hladkej múky
        • 40 g kakaa
        • 1 balíček kypriaceho prášku
        • štipka soli

        Na marakujový krém:

        • 2 plátky želatíny
        • 136 g marakujového pyré
        • 51 g kryštálového cukru
        • 85 g vajec
        • 135 g masla

        Na čokoládový krém:

        • 750 g horkej čokolády 54 %
        • 110 g masla
        • 100 g kryštálového cukru
        • 375 ml smotanovej šľahačky 33 %
        • 200 g smotanovej nátierky

        Na ozdobenie:

        • jedlé kvety
        • ovocie
        • 1 plátok jedlého zlata

        POSTUP

        1. Nad parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trochu vychladnúť. Žĺtky vmiešajte metličkou do vychladnutej čokolády. Vyšľahajte bielky s cukrom. Do tuhého snehu jemne zapracujte čokoládovo-žĺtkovú zmes. Múku, kakao, kypriaci prášok a soľ preosejte a primiešajte k zmesi. Cesto preložte do formy s priemerom 22 cm vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte približne 35-40 minút.
        2. Na marakujový krém dajte do studenej vody napučať želatínu. Do hrnca nalejte pyré, cukor, vajcia a za stáleho miešania priveďte na teplotu 84 °C. Pridajte želatínu a nechajte vychladnúť na 40-50 °C. Na záver pridajte na kocky nakrájané maslo a pomocou ponorného mixéra rozmixujte. Nechajte dobre vychladiť.
        3. Čokoládový krém pripravte rozpustením čokolády, masla a cukru nad parou. Za stáleho miešania na záver prilejte horúcu smotanu, premiešajte, aby sa všetko spojilo, a vložte do chladničky. Keď krém dobre vychladne, prelejte ho do kuchynského robota a pridajte smotanovú nátierku. Robot pustite na plné otáčky, kým sa nevytvorí tuhý krém.
        4. Upečený korpus rozdeľte na 3 časti. Na prvý plát naneste čokoládový krém a do stredu naneste marakujový krém, prikryte druhým plátom korpusu a postup zopakujte. Zvyšným čokoládovým krémom natrite povrch aj boky torty. Ozdobte jedlými kvietkami, ríbezľami alebo iným ovocím.

        Máme pre vás viac receptov na sladké pečenie: