MAKOVÁ TORTA
Tomáš
Prostredník a jeho maková torta
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 žĺtkov
- 180 g práškového cukru
- 200 g mletého maku
- 60 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 70 ml mlieka
- 8 bielkov
Na krém:
- 500 g odkôstkovaných višní
- 200 ml rumu + 4 lyžice
- 700 ml mlieka
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 3 žĺtky
- 80 g pudingového prášku
- 450 g masla
POSTUP
- 200 g višní dajte do misky a zalejte 200 ml rumu.
- Pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu. Pridajte mak, múku s kypriacim práškom a jemne zamiešajte. Vlejte mlieko a nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Cesto vlejte do formy s priemerom 26 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 30 minút.
- Na krém dajte variť dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Vo zvyšnom mlieku zmiešajte pudingový prášok so žĺtkami. Nalejte do zohriateho mlieka a uvarte hladký krém. Odstavte a prikryte fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridajte 4 lyžice rumu z višní a zmäknuté maslo. Vyšľahajte hladký krém.
- Korpus prerežte na 3 pláty. Najskôr ich navlhčite rumom z višní, potom natrite časťou krému a poukladajte višne. Tento postup opakujte aj s druhým plátom a tretí položte navrch. Povrch a boky torty natrite zvyšným krémom. Dajte zachladiť.
- Tortu ozdobte višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.
Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>