Neslintajte pred obrazovkou, upečte si RECEPTY z Pečie celé Slovensko
11. 11. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: MILAN_KRUPCIK
V prvom kole druhej série obľúbenej televíznej šou sa svojimi kreatívnymi tortami pochválili všetci dvanásti súťažiaci. Vybrali sme tri skvelé recepty, ktoré môžete vyskúšať aj vy. No v hanbe neostali ani tie ostatné!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

MAKOVÁ TORTA
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Tomáš Prostredník a jeho maková torta
12-14 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 5 žĺtkov
- 180 g práškového cukru
- 200 g mletého maku
- 60 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 70 ml mlieka
- 8 bielkov
Na krém:
- 500 g odkôstkovaných višní
- 200 ml rumu + 4 lyžice
- 700 ml mlieka
- 120 g kryštálového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 3 žĺtky
- 80 g pudingového prášku
- 450 g masla
POSTUP
- 200 g višní dajte do misky a zalejte 200 ml rumu.
- Pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte na penu. Pridajte mak, múku s kypriacim práškom a jemne zamiešajte. Vlejte mlieko a nakoniec zapracujte sneh z bielkov. Cesto vlejte do formy s priemerom 26 cm, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 30 minút.
- Na krém dajte variť dve tretiny mlieka s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Vo zvyšnom mlieku zmiešajte pudingový prášok so žĺtkami. Nalejte do zohriateho mlieka a uvarte hladký krém. Odstavte a prikryte fóliou, aby sa nespravila šupka. Do vychladnutého krému pridajte 4 lyžice rumu z višní a zmäknuté maslo. Vyšľahajte hladký krém.
- Korpus prerežte na 3 pláty. Najskôr ich navlhčite rumom z višní, potom natrite časťou krému a poukladajte višne. Tento postup opakujte aj s druhým plátom a tretí položte navrch. Povrch a boky torty natrite zvyšným krémom. Dajte zachladiť.
- Tortu ozdobte višňami, zvyšným krémom a lístkami mäty.

SVIEŽA TORTA
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Ďoďo Lukáč
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60-75 MINÚT, PEČENIE 30-35 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- pol lyžičky škorice
- pol lyžičky perníkového korenia
- 135 g mrkvy
- pol jablka
- 50 g vlašských orechov
- 100 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 75 g kryštálového cukru
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 33 %
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice lemon curd
Na krém swiss meringue:
- 4 bielky
- 400 g masla
- 300 g kryštálového cukru
Ešte potrebujete:
- citrónový a rakytníkový džem
- kandizované ovocie
- kumkvát
- rozmarín
POSTUP
- Na korpus vymiešajte žĺtky, olej, škoricu a perníkové korenie. K žĺtkom pridajte nastrúhanú mrkvu a jablko. Po spojení vsypte múku zmiešanú s kypriacim práškom a nasekanými orechmi. Bielky vyšľahajte s cukrom na sneh a ten jemne zapracujte k žĺtkovej zmesi.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do troch foriem s priemerom 22 cm vystlaných papierom na pečenie a pečte 30-35 minút pri teplote 175 °C. Nechajte vychladnúť.
- Krém pripravte vyšľahaním smotany a mascarpone. Potom pridajte práškový cukor a lemon curd (môžete ho pripraviť aj doma).
- Na swiss meringue dajte do ohňovzdornej misy, ktorú položíte na hrniec s vriacou vodou, bielky, cukor a miešajte, kým nedosiahnete teplotu 70 °C. Potom misu odstavte a bielky vyšľahajte na hustú lesklú penu a následne pridajte zmäknuté maslo. Dobre zapracujte.
- Takto tortu poskladajte: Prvý plát natrite citrónovým džemom a naneste vrstvu krému. Prekryte druhým plátom cesta, ktorý natrite rakytníkovým džemom a mascarponovým krémom. Posledný plát a celu tortu potrite swiss meringue krémom. Vrch ozdobte pripraveným kandizovaným citrónom, kumkvátmi, rakytníkom, rozmarínom a zvyšným krémom.

TROPICKÁ TORTA
Zdroj: MILAN_KRUPCIK
Domi Svatá
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 100 g horkej čokolády 54 %
- 30 g masla
- 7 vajec
- 140 g kryštálového cukru
- 210 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipka soli
Na marakujový krém:
- 2 plátky želatíny
- 136 g marakujového pyré
- 51 g kryštálového cukru
- 85 g vajec
- 135 g masla
Na čokoládový krém:
- 750 g horkej čokolády 54 %
- 110 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 375 ml smotanovej šľahačky 33 %
- 200 g smotanovej nátierky
Na ozdobenie:
- jedlé kvety
- ovocie
- 1 plátok jedlého zlata
POSTUP
- Nad parou rozpustite čokoládu s maslom a nechajte trochu vychladnúť. Žĺtky vmiešajte metličkou do vychladnutej čokolády. Vyšľahajte bielky s cukrom. Do tuhého snehu jemne zapracujte čokoládovo-žĺtkovú zmes. Múku, kakao, kypriaci prášok a soľ preosejte a primiešajte k zmesi. Cesto preložte do formy s priemerom 22 cm vystlanej papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte približne 35-40 minút.
- Na marakujový krém dajte do studenej vody napučať želatínu. Do hrnca nalejte pyré, cukor, vajcia a za stáleho miešania priveďte na teplotu 84 °C. Pridajte želatínu a nechajte vychladnúť na 40-50 °C. Na záver pridajte na kocky nakrájané maslo a pomocou ponorného mixéra rozmixujte. Nechajte dobre vychladiť.
- Čokoládový krém pripravte rozpustením čokolády, masla a cukru nad parou. Za stáleho miešania na záver prilejte horúcu smotanu, premiešajte, aby sa všetko spojilo, a vložte do chladničky. Keď krém dobre vychladne, prelejte ho do kuchynského robota a pridajte smotanovú nátierku. Robot pustite na plné otáčky, kým sa nevytvorí tuhý krém.
- Upečený korpus rozdeľte na 3 časti. Na prvý plát naneste čokoládový krém a do stredu naneste marakujový krém, prikryte druhým plátom korpusu a postup zopakujte. Zvyšným čokoládovým krémom natrite povrch aj boky torty. Ozdobte jedlými kvietkami, ríbezľami alebo iným ovocím.
Máme pre vás viac receptov na sladké pečenie: