objednať časopis
všetky kategórie

„Ťahaná štrúdľa je najrýchlejší dezert na svete. Naučte sa správny pohyb, cesto dobre naplňte a o pätnásť minút môžete krájať,“ vyzýva pestovateľka maku Gabika Čechovičová z Jarnej. Určite si trúfnite.

Našu najznámejšiu pestovateľku maku nepoznajú aj za hranicami len tak, pre nič za nič. To mi napadne hneď, ako nás pustí do svojho skladu naprataného spracovaným, nespracovaným makom. V týchto dňoch zberajú posledný.

Boli sme pri tom! Ťahaná štrúdľa podľa Gabiky a jej kamarátky Helenky vám pôjde ako po masle.
Boli sme pri tom! Ťahaná štrúdľa podľa Gabiky a jej kamarátky Helenky vám pôjde ako po masle.
Zdroj: MATEJ KALINA

Práve tu, v dedinke za Cíferom, sa narodila, neskôr pričuchla makovému kumštu svojich rodičov, a v dvanástich už ťahala svoju prvú štrúdľu. Vyzbrojte sa jej odvahou, čistým obrusom, dobrým makom a pustite sa do nej tiež. „Ak sa vám pretrhne, nebuďte sklamaní, ani sa nedajte odradiť. Diery zaplátajte odrezanými koncami. Alebo nie. Veď domáce koláče ľúbime preto, že nemusia byť dokonalé...“

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>