Reklama

Top RECEPTY NA MEDOVNÍČKY: Ktorými zahájite VIANOČNÉ PEČENIE? Všetky sú výborné!

V jednoduchosti je krása.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CW0Stqjo0Gk/

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Konečne tu máme advent a tak sa bez výčitiek môžeme pustiť do pečenia vianočných sladkostí! Máme pre vás hneď niekoľko overených receptov na tradičné i trendové medovníčky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    10 najkrajších vianočných koláčikov z Dobrého jedla

    CELOZRNNÉ GAŠTANOVÉ MEDOVNÍKY

    Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

    Recept od čitateľky Evy Nemčekovej z Nového Mesta nad Váhom vyhral pred dvoma rokmi súťaž v časopise Dobré jedlo.

    Recept od čitateľky Evy Nemčekovej z Nového Mesta nad Váhom vyhral pred dvoma rokmi súťaž v našom časopise: „Recept na medovníky mäkké ako obláčik, je môj vlastný. Pečiem ich už piate Vianoce a sú skvelé aj ako desiata deťom do školy. Obsahujú samé zdravé suroviny – ražnú celozrnnú múku a poriadnu dávku medu od poctivého včelára. S cestom sa po odležaní pracuje úžasne, je tvárne ako plastelína. A tá ich vôňa...“ napísala k receptu čitateľka Eva.

    70-80 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + 1 DEŇ ODSTÁTIE CESTA, PEČENIE 6 MINÚT

    Potrebujete:

    • 400 g ražnej celozrnnej múky
    • 25 g gaštanovej múky
    • 55 g mletých lieskových orechov bez šupky
    • 2 vajcia + 1 na potretie
    • 125 g zmäknutého masla
    • 320 g medu
    • 8 g sódy bikarbóny
    • 1 a pol lyžičky perníkového korenia
    • 1 lyžička mletej cejlónskej škorice
    • 1 podrvená šiška dlhého korenia (dodá sladko – pikantnú chuť)";i:10;s:18:"2,5-3 lyžice rumu";i:11;s:37:"1 a pol lyžice vanilkového extraktu

    POSTUP:

    1. Do väčšej misy preosejte múku. Ak v sitku ostanú šupky, použite ich tiež. Spolu s ostatnými ingredienciami vareškou alebo ručným mixérom s hákmi spracujte cesto, ktoré bude mať redšiu konzistenciu.
    2. Z cesta vytvarujte bochník. Prikrytý nechajte deň odstáť pri izbovej teplote. Suroviny sa krásne prepoja, prevoňajú, cesto zhustne a bude elastické.
    3. Na jemne pomúčenej podložke cesto trocha premieste a rozvaľkajte na polcentimetrovú hrúbku. Vykrajujte z neho ľubovoľné tvary a ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Medovníčky môžete posypať lupienkami mandlí alebo dať do stredu orechové jadrá.
    4. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 210 °C približne 6 minút. Upečené medovníčky nechajte 2 minúty vychladnúť a ešte teplé uložte do sklenej nádoby. Až keď úplne vychladnú, nádobu dobre uzatvorte.

    Dobrá rada: Ak ich chcete ozdobiť slivkovým lekvárom, do vykrojeného cesta najskôr jemne vytlačte malú jamku, potrite vajíčkom a vložte trocha lekváru, prípadne aj orech.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedle

      Medovníčky s lipovým medom

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Recept od spisovateľky Lucie Chrenko „Toto medovníkové cesto nemusí stáť cez noc. Môžete s ním pracovať okamžite, medovníčky budú aj tak skvelé! A plech skúste vytrieť včelím voskom, ktorý ešte viac zvýrazní vôňu medovníkov," radí Lucia.

      Recept od spisovateľky Lucie Chrenko „Toto medovníkové cesto nemusí stáť cez noc. Môžete s ním pracovať okamžite, medovníčky budú aj tak skvelé! A plech skúste vytrieť včelím voskom, ktorý ešte viac zvýrazní vôňu medovníkov," radí Lucia.

      80 KUSOV PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 8-10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 500 g hladkej múky (špaldovej)
      • 125 g lipového medu
      • 125 g masla
      • 150 g trstinového cukru
      • 2 celé vajcia
      • 2 lyžičky mletej škorice
      • 1 lyžičku sódy bikarbóny
      • 1 vajce na potieranie, orechy na ozdobu

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny spracujte na cesto a nechajte ho odstáť aspoň pár minút v chlade – bude sa vám s ním lepšie pracovať.
      2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte z neho ľubovoľné tvary. Medovníčky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajcom, ozdobte orechmi a 8-10 minút pečte v rúre vyhriatej na 175 °C.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

        Pravé coolinárske medovníky

        Zdroj: Laura Witteková, Archív

        Od našich obľúbených foodblogerov Mišky a Kamila Tomčofčíkovcov www.coolinari.sk „Tieto medovníčky sú mäkučké ihneď a chutia najfajnovejšie. Pripravte sa na veľmi intenzívne miesenie, svojej pravačke dáte zabrať. Ak budete pracovať s niekoľkonásobnou dávkou, cesto si rozdeľte a mieste vždy po jednej dávke. Ozdobovať alebo neozdobovať? Nám chutia ešte viac bez polevy. Prajeme vám pri pečení veľa zábavy!“ priznali Coolinári.

        Od našich obľúbených foodblogerov Mišky a Kamila Tomčofčíkovcov www.coolinari.sk „Tieto medovníčky sú mäkučké ihneď a chutia najfajnovejšie. Pripravte sa na veľmi intenzívne miesenie, svojej pravačke dáte zabrať. Ak budete pracovať s niekoľkonásobnou dávkou, cesto si rozdeľte a mieste vždy po jednej dávke. Ozdobovať alebo neozdobovať? Nám chutia ešte viac bez polevy. Prajeme vám pri pečení veľa zábavy!“ priznali Coolinári.

        ASI 60 KUSOV, PRÍPRAVA 50 MINÚT + 2 HODINY CHLADENIE, PEČENIE 7 MINÚT

        Potrebujeme:

        • 120 g masla
        • 160 g medu
        • 160 g kryštálového cukru
        • 500 g hladkej múky
        • 1 lyžička sódy bikarbóny
        • 1 vrchovatá lyžička mletej škorice
        • kôra z polovice biocitróna
        • 2 vajcia
        • Na ozdobenie:
        • 1 bielok";i:10;s:37:"100 g preosiateho práškového cukru";i:11;s:35:"pol lyžičky šťavy z biocitróna

        Postup:

        1. V hrnci uvarte maslo, med a cukor. Vo veľkej mise zmiešajte múku, sódu, škoricu a citrónovú kôru nastrúhanú na jemno. Uvarenú masu vlejte ešte vriacu do misy s múkou a vareškou premiešajte. Nechajte poriadne vychladnúť a zapracujte do nej vajcia.
        2. Teraz prichádza tá najnáročnejšia časť – miesenie. Zmes bude lepkavá, a tak budete mať potrebu pridať do nej trochu múky. Nerobte to! Prísne dodržte pomer a nič nepridávajte. Už po 10 minútach miesenia uvidíte rozdiel. Mieste a mieste ešte aspoň 10 minút. Zmes sa stále bude trocha lepiť, ale to tak má byť. Cesto uložte minimálne na 2 hodiny do chladničky.
        3. Rúru predhrejte na 200 °C. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm a vykrajujte medovníčky. Ukladajte ich na plech vždy podľa veľkosti. Väčšie medovníky sa budú piecť dlhšie, menšie kratšie. Pri pečení navyše zdvojnásobia svoj objem, preto ich ukladajte ďalej od seba. Príliš hrubé cesto môže v rúre popraskať a to nevyzerá dobre. Tesne pred pečením môžete medovníky potrieť rozšľahaným vajíčkom. Pečte 4 až 7 minút a po vytiahnutí z rúry nechajte na mriežke vychladnúť.
        4. Mixérom dohladka vyšľahajte bielok s cukrom a citrónovou šťavou. Lyžicou naplňte zdobiace vrecúško, vrch poriadne zakrúťte, aby poleva pri zdobení nevytekala. Nastrihnite malilinkú dierku a medovníky ozdobujte podľa vlastnej fantázie.
        5. Ak nepoužijete celú zdobiacu hmotu, pokojne ju uskladnite v chladničke a použite neskôr. Na farebné zdobenie primiešajte do bielka farbivo, najlepšie bez príchute.

        S receptami sme neskončili, môžete si vybrať z množstva overených receptov: Ktoré medovníčky sa vám pozdávajú najviac?

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.