objednať časopis
všetky kategórie

Každá farba maku má svoju charakteristickú chuť, ktorá ich ešte viac ozvláštni. Upečte strúhané rezy, krehký jablkovo-makový koláč, alebo pripravte vynikajúcu nepečenú makovú tortu.

Strúhaný koláč s makom

stredne veľký plech - 12 porcií, príprava 30 minút, 45 minút

Strúhaný koláč s makom
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 450 g polohrubej múky (môže byť špaldová)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 130 g masla
  • 4 žĺtky
  • 150 g jemného kryštálového cukru
  • 2-3 lyžice vlažného mlieka
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Na plnku:

  • 5-6 väčších jabĺk
  • 150-200 g mletého maku - modrého alebo hnedého
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica práškového cukru + na posypanie
  • hrozienka alebo sušené brusnice (nemusia byť)
  • 4 bielky

POSTUP:

  1. Z múky, kypriaceho prášku, nakrájaného masla, zo žĺtka, z cukru, mlieka a citrónovej kôry vymieste nelepivé cesto. Približne tretinu odkrojte, zabaľte do mikroténového vrecka a dajte stuhnúť asi na polhodinu do mrazničky.
  2. Zvyšné cesto rozvaľkajte na hrubšie alebo ho len natlačte do pripraveného plechu. Navrstvite nahrubo nastrúhané jablká zmiešané s makom, vanilkovým a práškovým cukrom. Môžete pridať aj hrozienka alebo sušené brusnice.
  3. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 25 minútach vyberte, navrstvite sneh z bielkov a navrch nahrubo nastrúhajte odložené cesto. Pečte ešte asi 20 minút do zlatista. Mierne vychladnutý koláč nakrájajte na kocky a môžete jemne posypať práškovým cukrom.

Na ďalšej strane nájdete recept na nepečenú makovú tortu >>>