Oblíž prst
24 kusov, príprava 40 minút, pečenie 20 minút
Oblíž prst.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 4 vajcia izbovej teploty
- 50 ml mlieka izbovej teploty
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku
- maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Na vanilkový krém:
- 1 liter mlieka
- 120 g kukuričného škrobu
- 4 žĺtky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 150 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
Na bielkovú penu a ozdobenie:
- 4 čerstvé bielky
- 200 g kryštálového cukru
- horká čokoláda
POSTUP:
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj papier na pečenie.
- V mixéri s metličkovým nadstavcom vymiešajte na penu kryštálový cukor a maslo. Postupne pridajte žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešajte zvlášť v miske s kakaom a kypriacim práškom.
- Do žĺtkovej peny preosejte múčnu zmes a dôkladne zamiešajte tak, aby ste dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne primiešajte do kakaového cesta. Cesto vylejte do plechu a rovnomerne rozotrite. Pečte 20 minút. Môžete urobiť test špáradlom a keď je korpus upečený nechajte ho v plechu vychladnúť.
- Pripravte krém: V menšej miske zmiešajte spolu 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka vlejte do stredne veľkého hrnca s nepriľnavým dnom a pomaly priveďte do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridajte žĺtkovú zmes a všetko spolu varte. Aby sa škrob stihol prevariť, varte krém na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahnite z plameňa a postupne pridajte na kocky nakrájané maslo. Takto pripravený krém naneste rovnomerne na upečený a vychladený kakaový korpus.
- Ako posledné pripravte bielkovú penu: Nad parou vyšľahajte bielky s cukrom, až kým nedosiahnete nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to približne 10-15 minút a dbajte na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Zvoľte radšej nižšiu teplotu vodného kúpeľa a dlhší čas šľahania.
- Vychladnutý vanilkový puding jemne narušte zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvite bielkovú penu a posypte hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády.
Na ďalšej strane nájdete recept na žĺtkové rezy >>>