Najlepšie KOLÁČE Z RODINNÉHO STRIEBRA: Nezabudli ste ich piecť?
19. 11. 2022, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Bez nich by nebol sviatok a niekedy ani všedný deň. Možno ich nepečiete tak často ako kedysi vaša mama, ale na rodinný stôl určite patria. Takéto pripravila cukrárka Magda: Oblíž prst, žĺtkové rezy, gaštanovú tortu, tradičný jablčník i kokosovú roládu. Ťažký výber...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Oblíž prst
24 kusov, príprava 40 minút, pečenie 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Oblíž prst.
POTREBUJETE:
- 125 g kryštálového cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 4 vajcia izbovej teploty
- 50 ml mlieka izbovej teploty
- 150 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku
- maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Na vanilkový krém:
- 1 liter mlieka
- 120 g kukuričného škrobu
- 4 žĺtky
- 200 g kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 150 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
Na bielkovú penu a ozdobenie:
- 4 čerstvé bielky
- 200 g kryštálového cukru
- horká čokoláda
POSTUP:
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj papier na pečenie.
- V mixéri s metličkovým nadstavcom vymiešajte na penu kryštálový cukor a maslo. Postupne pridajte žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešajte zvlášť v miske s kakaom a kypriacim práškom.
- Do žĺtkovej peny preosejte múčnu zmes a dôkladne zamiešajte tak, aby ste dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne primiešajte do kakaového cesta. Cesto vylejte do plechu a rovnomerne rozotrite. Pečte 20 minút. Môžete urobiť test špáradlom a keď je korpus upečený nechajte ho v plechu vychladnúť.
- Pripravte krém: V menšej miske zmiešajte spolu 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka vlejte do stredne veľkého hrnca s nepriľnavým dnom a pomaly priveďte do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridajte žĺtkovú zmes a všetko spolu varte. Aby sa škrob stihol prevariť, varte krém na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahnite z plameňa a postupne pridajte na kocky nakrájané maslo. Takto pripravený krém naneste rovnomerne na upečený a vychladený kakaový korpus.
- Ako posledné pripravte bielkovú penu: Nad parou vyšľahajte bielky s cukrom, až kým nedosiahnete nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to približne 10-15 minút a dbajte na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Zvoľte radšej nižšiu teplotu vodného kúpeľa a dlhší čas šľahania.
- Vychladnutý vanilkový puding jemne narušte zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvite bielkovú penu a posypte hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády.

Žĺtkové rezy
30-40 kúskov, príprava 20 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 250 g mletých vlašských orechov
- 150 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 6 bielkov
- maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu
Na polevu:
- 6 čerstvých žĺtkov
- 250 g kryštálového cukru
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte v mixéri na svetlú penu. Mleté orechy zmiešajte v miske s múkou a kypriacim práškom a vmiešajte do maslovej hmoty. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka zapracujte do orechového cesta. Rovnomerne naneste na plech a pečte 25 minút.
- Žĺtky šľahajte s cukrom v mixéri, až pokým sa cukor úplne nerozpustí a nedosiahnete nadýchanú konzistenciu. Takto pripravenú penu rozotrite na horúci vytiahnutý orechový korpus a nechajte vychladnúť. Krájajte na obdĺžniky a podávajte pri izbovej teplote.

„Protektorátna“ gaštanová torta
12 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 8 vajec
- 100 g práškového cukru
- 2 kocky gaštanového pyré
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 2 kocky gaštanového pyré
- 150-200 g práškového cukru
- 50 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
Na potretie a ozdobenie:
- jahodový džem
- lúpané gaštany
- 1 kocka zmrazeného gaštanového pyré
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm podložte papierom na pečenie. Žĺtky vyšľahajte s cukrom na penu. Pridajte dve kocky gaštanového pyré a dôkladne rozmiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka pridajte ku gaštanovej zmesi. Cesto vlejte do formy a pečte 25-30 minút, prípadne urobte test špáradlom. Po upečení nechajte korpus vychladnúť a prekrojte na polovicu.
- Všetky suroviny na krém by mali mať izbovú teplotu. Spolu ich vymiešajte a krém odložte vychladiť do chladničky.
- Na spodnú polovicu korpusu naneste bohatú vrstvu jahodového džemu a naň rozotrite polovicu gaštanového krému. Prikryte druhým korpusom, vrch opäť natrite jahodovým džemom a rovnomerne rozvrstvite zvyšný krém aj na boky torty.
- Vytiahnite z mrazničky kocku gaštanového pyré a postrúhajte na strúhadle. Celú tortu po obvode obložte gaštanovými hoblinkami a dajte do chladničky. Gaštanová torta bude lepšia, ak ju necháte cez noc odležať v chladničke, prípadne aspoň tri hodiny.

Zdroj: NMH
Kokosová roláda s ríbezľovým džemom
10-12 kúskov, príprava 30 minút, pečenie 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kokosová roláda.
POTREBUJETE:
- 90 g zmäknutého masla
- 150 gpráškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 125 ml smotany na šľahanie
- 225 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na krém:
- 1 balíček kokosového pudingu
- 300 ml mlieka
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
Na potretie a ozdobenie:
- 1 menší pohár ríbezľového džemu
- 100 g strúhaného kokosu
- čerstvé ríbezle
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vyložte papierom. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým aj vanilkovým cukrom na penu a postupne pridávajte žĺtky. Keď sa vytvorí hladká krémová konzistencia, vypnite mixér a ručne primiešajte smotanu na šľahanie a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Bielky v mixéri vyšľahajte na tuhý sneh, ktorý následne zľahka zapracujte do cesta a rovnomerne rozotrite na vopred pripravený papierom vyložený plech. Piškótu pečte 20 minút, môžete urobiť aj test špáradlom.
- Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Piškótu pečte 20 minút, môžete urobiť aj test špáradlom.
- V 300 ml mlieka rozmiešajte kokosový prášok so šiestimi lyžicami kryštálového cukru a uvarte hustý hladký puding. Kým bude puding chladnúť, vyšľahajte maslo s práškovým cukrom na krém. Postupne pridávajte vychladnutý kokosový puding, až kým nedosiahnete jednotný hladký kokosový krém.
- Z vychladnutej piškóty stiahnite papier a naneste všetok ríbezľový džem. Naň navrstvite tri štvrtiny kokosového pudingového krému. Piškótu opatrne zviňte do rolády a celú potrite zvyšným kokosovým krémom. Zasypte z každej strany strúhaným kokosom a dajte do chladničky aspoň na tri hodiny.

Tradičný jablčník s bielkovou penou
24 kúskov, príprava 35 minút + chladenie, pečenie 40 minút
POTREBUJETE:
Na orechové cesto:
- 200 g studeného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 200 g hladkej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
Na plnku:
- 8 väčších jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Na sneh:
- 4 bielky
- 160 g kryštálového cukru
POSTUP:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
- Studené maslo nastrúhajte na strúhadle do misky a pridajte všetky zvyšné suroviny na cesto. Vypracované hladké cesto zabaľte do fólie a odložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
- Na plnku nastrúhajte jabĺčka, zasypte obomi druhmi cukrov aj vanilkovým pudingom a premiešajte
- Odležané cesto vyberte z chladničky a rovnomerne rozvaľkajte na plech. Popichajte vidličkou a zakryte pripravenými jabĺčkami, ktoré nemusíte vďaka pudingovému prášku žmýkať. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 25 minút.
- Z bielkov a cukru vyšľahajte nad parou tuhý lesklý sneh, ktorý naneste po 25 minútach pečenia na koláč a vráťte ho do rúry na ďalších 10-15 minút, kým bielky nebudú sfarbené do hneda.
Ochutnajte aj z tejto ponuky receptov: