objednať časopis
všetky kategórie

Bez nich by nebol sviatok a niekedy ani všedný deň. Možno ich nepečiete tak často ako kedysi vaša mama, ale na rodinný stôl určite patria. Takéto pripravila cukrárka Magda: Oblíž prst, žĺtkové rezy, gaštanovú tortu, tradičný jablčník i kokosovú roládu. Ťažký výber...

Oblíž prst

24 kusov, príprava 40 minút, pečenie 20 minút

Oblíž prst.
Oblíž prst.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

  • 125 g kryštálového cukru
  • 125 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 50 ml mlieka izbovej teploty
  • 150 g polohrubej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Na vanilkový krém:

  • 1 liter mlieka
  • 120 g kukuričného škrobu
  • 4 žĺtky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 150 g masla izbovej teploty
  • 100 g práškového cukru

Na bielkovú penu a ozdobenie:

  • 4 čerstvé bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • horká čokoláda
Banánovo- čokoládová bábovka s rumovým karamelom
Čítajte viac
Zajtra bude voňavá BÁBOVKA: Ráno ku kakau, popoludní ku káve!

POSTUP:

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj papier na pečenie.
  2. V mixéri s metličkovým nadstavcom vymiešajte na penu kryštálový cukor a maslo. Postupne pridajte žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešajte zvlášť v miske s kakaom a kypriacim práškom.
  3. Do žĺtkovej peny preosejte múčnu zmes a dôkladne zamiešajte tak, aby ste dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne primiešajte do kakaového cesta. Cesto vylejte do plechu a rovnomerne rozotrite. Pečte 20 minút. Môžete urobiť test špáradlom a keď je korpus upečený nechajte ho v plechu vychladnúť.
  4. Pripravte krém: V menšej miske zmiešajte spolu 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka vlejte do stredne veľkého hrnca s nepriľnavým dnom a pomaly priveďte do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridajte žĺtkovú zmes a všetko spolu varte. Aby sa škrob stihol prevariť, varte krém na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahnite z plameňa a postupne pridajte na kocky nakrájané maslo. Takto pripravený krém naneste rovnomerne na upečený a vychladený kakaový korpus.
  5. Ako posledné pripravte bielkovú penu: Nad parou vyšľahajte bielky s cukrom, až kým nedosiahnete nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to približne 10-15 minút a dbajte na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Zvoľte radšej nižšiu teplotu vodného kúpeľa a dlhší čas šľahania.
  6. Vychladnutý vanilkový puding jemne narušte zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvite bielkovú penu a posypte hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády.

Na ďalšej strane nájdete recept na žĺtkové rezy >>>