Reklama

Najlepšie KOLÁČE Z RODINNÉHO STRIEBRA: Nezabudli ste ich piecť?

Oblíž prst.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Bez nich by nebol sviatok a niekedy ani všedný deň. Možno ich nepečiete tak často ako kedysi vaša mama, ale na rodinný stôl určite patria. Takéto pripravila cukrárka Magda: Oblíž prst, žĺtkové rezy, gaštanovú tortu, tradičný jablčník i kokosovú roládu. Ťažký výber...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievku

    Oblíž prst

    24 kusov, príprava 40 minút, pečenie 20 minút

    POTREBUJETE:

    • 125 g kryštálového cukru
    • 125 g zmäknutého masla
    • 4 vajcia izbovej teploty
    • 50 ml mlieka izbovej teploty
    • 150 g polohrubej múky
    • 50 g kakaa
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

    Na vanilkový krém:

    • 1 liter mlieka
    • 120 g kukuričného škrobu
    • 4 žĺtky
    • 200 g kryštálového cukru
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 150 g masla izbovej teploty
    • 100 g práškového cukru

    Na bielkovú penu a ozdobenie:

    • 4 čerstvé bielky
    • 200 g kryštálového cukru
    • horká čokoláda

    POSTUP:

    1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Môžete použiť aj papier na pečenie.
    2. V mixéri s metličkovým nadstavcom vymiešajte na penu kryštálový cukor a maslo. Postupne pridajte žĺtky a mlieko. Polohrubú múku dôkladne zmiešajte zvlášť v miske s kakaom a kypriacim práškom.
    3. Do žĺtkovej peny preosejte múčnu zmes a dôkladne zamiešajte tak, aby ste dosiahli jednotnú kakaovú hmotu. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne primiešajte do kakaového cesta. Cesto vylejte do plechu a rovnomerne rozotrite. Pečte 20 minút. Môžete urobiť test špáradlom a keď je korpus upečený nechajte ho v plechu vychladnúť.
    4. Pripravte krém: V menšej miske zmiešajte spolu 300 ml mlieka, kukuričný škrob, žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor. Zvyšných 700 ml mlieka vlejte do stredne veľkého hrnca s nepriľnavým dnom a pomaly priveďte do varu. Len čo začne mlieko jemne bublať, za stáleho miešania pridajte žĺtkovú zmes a všetko spolu varte. Aby sa škrob stihol prevariť, varte krém na slabom plameni za stáleho miešania aspoň 8 minút. Uvarený krém stiahnite z plameňa a postupne pridajte na kocky nakrájané maslo. Takto pripravený krém naneste rovnomerne na upečený a vychladený kakaový korpus.
    5. Ako posledné pripravte bielkovú penu: Nad parou vyšľahajte bielky s cukrom, až kým nedosiahnete nadýchanú pevnú bielkovú hmotu. Potrvá to približne 10-15 minút a dbajte na to, aby sa bielky nad parou neprevarili. Zvoľte radšej nižšiu teplotu vodného kúpeľa a dlhší čas šľahania.
    6. Vychladnutý vanilkový puding jemne narušte zvrchu vidličkou, aby sa bielková pena lepšie uchytila a neskĺzla dolu. Na takto pripravený koláč rovnomerne navrstvite bielkovú penu a posypte hrubšou vrstvou nastrúhanej horkej čokolády.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

      Žĺtkové rezy

      30-40 kúskov, príprava 20 minút, pečenie 25 minút

      POTREBUJETE:

      • 250 g zmäknutého masla
      • 200 g práškového cukru
      • 250 g mletých vlašských orechov
      • 150 g polohrubej múky
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • 6 bielkov
      • maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu

      Na polevu:

      • 6 čerstvých žĺtkov
      • 250 g kryštálového cukru

      POSTUP:

      1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte v mixéri na svetlú penu. Mleté orechy zmiešajte v miske s múkou a kypriacim práškom a vmiešajte do maslovej hmoty. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a zľahka zapracujte do orechového cesta. Rovnomerne naneste na plech a pečte 25 minút.
      2. Žĺtky šľahajte s cukrom v mixéri, až pokým sa cukor úplne nerozpustí a nedosiahnete nadýchanú konzistenciu. Takto pripravenú penu rozotrite na horúci vytiahnutý orechový korpus a nechajte vychladnúť. Krájajte na obdĺžniky a podávajte pri izbovej teplote.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedle

        „Protektorátna“ gaštanová torta

        12 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 30 minút

        POTREBUJETE:

        Na korpus:

        • 8 vajec
        • 100 g práškového cukru
        • 2 kocky gaštanového pyré

        Na krém:

        • 250 g mascarpone
        • 2 kocky gaštanového pyré
        • 150-200 g práškového cukru
        • 50 ml rumu
        • 1 balíček vanilkového cukru

        Na potretie a ozdobenie:

        • jahodový džem
        • lúpané gaštany
        • 1 kocka zmrazeného gaštanového pyré

        POSTUP:

        1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 24 cm podložte papierom na pečenie. Žĺtky vyšľahajte s cukrom na penu. Pridajte dve kocky gaštanového pyré a dôkladne rozmiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka pridajte ku gaštanovej zmesi. Cesto vlejte do formy a pečte 25-30 minút, prípadne urobte test špáradlom. Po upečení nechajte korpus vychladnúť a prekrojte na polovicu.
        2. Všetky suroviny na krém by mali mať izbovú teplotu. Spolu ich vymiešajte a krém odložte vychladiť do chladničky.
        3. Na spodnú polovicu korpusu naneste bohatú vrstvu jahodového džemu a naň rozotrite polovicu gaštanového krému. Prikryte druhým korpusom, vrch opäť natrite jahodovým džemom a rovnomerne rozvrstvite zvyšný krém aj na boky torty.
        4. Vytiahnite z mrazničky kocku gaštanového pyré a postrúhajte na strúhadle. Celú tortu po obvode obložte gaštanovými hoblinkami a dajte do chladničky. Gaštanová torta bude lepšia, ak ju necháte cez noc odležať v chladničke, prípadne aspoň tri hodiny.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Parádny HRNČEKOVÝ KOLÁČ s kávou: Aha, máte ho za 30 minút! Teaser
          Zdroj: NMH

          Kokosová roláda s ríbezľovým džemom

          10-12 kúskov, príprava 30 minút, pečenie 20 minút

          POTREBUJETE:

          • 90 g zmäknutého masla
          • 150 gpráškového cukru
          • 1 balíček vanilkového cukru
          • 3 vajcia
          • 125 ml smotany na šľahanie
          • 225 g polohrubej múky
          • 1 balíček kypriaceho prášku

          Na krém:

          • 1 balíček kokosového pudingu
          • 300 ml mlieka
          • 6 lyžíc kryštálového cukru
          • 250 g zmäknutého masla
          • 100 g práškového cukru

          Na potretie a ozdobenie:

          • 1 menší pohár ríbezľového džemu
          • 100 g strúhaného kokosu
          • čerstvé ríbezle

          POSTUP:

          1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vyložte papierom. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým aj vanilkovým cukrom na penu a postupne pridávajte žĺtky. Keď sa vytvorí hladká krémová konzis­tencia, vypnite mixér a ručne primiešajte smotanu na šľahanie a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Bielky v mixéri vyšľahajte na tuhý sneh, ktorý následne zľahka zapracujte do cesta a rovnomerne rozotrite na vopred pripravený papierom vyložený plech. Piškótu pečte 20 minút, môžete urobiť aj test špáradlom.
          2. Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Piškótu pečte 20 minút, môžete urobiť aj test špáradlom.
          3. V 300 ml mlieka rozmiešajte kokosový prášok so šiestimi lyžicami kryštálového cukru a uvarte hustý hladký puding. Kým bude puding chladnúť, vyšľahajte maslo s práškovým cukrom na krém. Postupne pridávajte vychladnutý kokosový puding, až kým nedosiahnete jednotný hladký kokosový krém.
          4. Z vychladnutej piškóty stiahnite papier a naneste všetok ríbezľový džem. Naň navrstvite tri štvrtiny kokosového pudingového krému. Piškótu opatrne zviňte do rolády a celú potrite zvyšným kokosovým krémom. Zasypte z každej strany strúhaným kokosom a dajte do chladničky aspoň na tri hodiny.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

            Tradičný jablčník s bielkovou penou

            24 kúskov, príprava 35 minút + chladenie, pečenie 40 minút

            POTREBUJETE:

            Na orechové cesto:

            • 200 g studeného masla
            • 1 balíček vanilkového cukru
            • 150 g práškového cukru
            • 4 žĺtky
            • 200 g hladkej múky
            • 100 g mletých vlašských orechov

            Na plnku:

            • 8 väčších jabĺk
            • 100 g kryštálového cukru
            • 1 balíček škoricového cukru
            • 1 balíček vanilkového pudingu

            Na sneh:

            • 4 bielky
            • 160 g kryštálového cukru

            POSTUP:

            1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte hrubou múkou.
            2. Studené maslo nastrúhajte na strúhadle do misky a pridajte všetky zvyšné suroviny na cesto. Vypracované hladké cesto zabaľte do fólie a odložte aspoň na pol hodiny do chladničky.
            3. Na plnku nastrúhajte jabĺčka, zasypte obomi druhmi cukrov aj vanilkovým pudingom a premiešajte
            4. Odležané cesto vyberte z chladničky a rovnomerne rozvaľkajte na plech. Popichajte vidličkou a zakryte pripravenými jabĺčkami, ktoré nemusíte vďaka pudingovému prášku žmýkať. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 25 minút.
            5. Z bielkov a cukru vyšľahajte nad parou tuhý lesklý sneh, ktorý naneste po 25 minútach pečenia na koláč a vráťte ho do rúry na ďalších 10-15 minút, kým bielky nebudú sfarbené do hneda.

            Ochutnajte aj z tejto ponuky receptov: