Vyskúšajte SVIATOČNÉ KOLÁČIKY z medu, sušných sliviek a datlí ešte pred Vianocami
21. 11. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Natrénujte si koláčiky zo sušeného ovocia a medu ešte pred sviatkami. Určite zmiznú z podnosu raz dva.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
25 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoduchoSLIVKOVÉ MAKRÓNKY
100 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 3 bielky (asi 100-110 g)
- 210 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 100 g zomletých sušených sliviek (najlepšie na mäsovom mlynčeku)
- 100 g mletých lieskových orieškov
- pol čajovej lyžičky mletej škorice
POSTUP:
- Vychladené bielky vyšľahajte do peny. Za postupného pridávania preosiateho cukru a citrónovej šťavy vyšľahajte hustú bielkovú hmotu.
- Rúru vyhrejte na 140 °C. K zomletým slivkám pridajte múku a tri-štyri lyžice bielkovej hmoty. Opatrne premiešajte. Do zvyšnej bielkovej hmoty zľahka vmiešame pripravené slivkovú masu a mleté oriešky.
- Pripravenou masou naplňte cukrárske vrecko s hladkou trubičkou. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte makronky s priemerom asi 3 cm. Vo vyhriatej rúre pečte asi 15 minút.

Video Player is loading.
Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárkaDATĽOVÉ KOLÁČIKY
80 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g rozpusteného masla
- 200 g jemných ovsených vločiek
- 50 g polohrubej múky
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
- 200 g sušených datlí (nadrobno pokrájané alebo zomleté na mäsovom mlynčeku)
- tortové oblátky
POSTUP:
- Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte rozpustené maslo, ovsené vločky zmiešané s kypriacim práškom, pokrájané alebo pomleté datle a premiešajte.
- Rúru vyhrejte na 175 °C. Kôpky cesta lyžicou ukladajte na oblátky, a tie dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečte 10 minút.

Video Player is loading.
Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASERMEDOVÉ REZY S POMARANČOVOU PLNKOU
2 PLECHY NA PEČENIE, PRÍPRAVA 70 MINÚT + ODPOČINUTIE CESTA, PEČENIE 2 x 8 MINÚT
Potrebujete:
- 2 vajcia (veľkosť M)
- 150 g práškového cukru
- 100 g medu
- 75 g rozpusteného masla,
- 300 g hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1 čajovú lyžičku mletej škorice
- 50 g mletých mandlí
- 1 vajce na potretie
- mandľové lupienky na posypanie
Na pomarančovú plnku:
- 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice pomarančového likéru
- 150 g pomarančového džemu
- 150 g marhuľového džemu
- 50 g piškótovej strúhanky
POSTUP:
- Vajcia s cukrom a medom vyšľahajte do hustej peny. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte. Preosiatu múku zmiešajte so sódou bikarbónou, s mletou škoricou, mandľami a pridajte do vajcovej peny. Vypracujeme cesto, vložte ho do mikroténového vrecka. Na pár hodín (najlepšie cez noc) ho nechajte odpočívať pri izbovej teplote.
- Rúru vyhrejte na 190 °C. Odpočinuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Okraje cesta odrežte, aby vznikol plát s veľkosťou asi 20 x 30 cm. Vo vyhriatej rúre pečte 8 minút.
- Druhú časť cesta spracujte rovnako ako prvú. Na plechu ju potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľovými lupienkami a upečte. Upečené pláty cesta nechajte vychladnúť.
- Pripravte plnku: Kandizovanú pomarančovú kôru nadrobno pokrájajte, zalejte likérom a nechajte 2 hodiny napučať. V miske zmiešajte pomarančový a marhuľový džem, pridajte napučanú pomarančovú kôru aj s likérom, piškótovú strúhanku a premiešajte.
- Vychladnuté pláty cesta spojte plnkou a nechajte 2-3 hodiny postáť. Potom pokrájajte na rezy.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty na varenie a pečenie: