Reklama

Vyskúšajte SVIATOČNÉ KOLÁČIKY z medu, sušných sliviek a datlí ešte pred Vianocami

Medové rezy s pomarančovou plnkou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Natrénujte si koláčiky zo sušeného ovocia a medu ešte pred sviatkami. Určite zmiznú z podnosu raz dva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáce MASLO - urobíte si ho rýchlo, ľahko a jednoducho

    SLIVKOVÉ MAKRÓNKY

    100 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 bielky (asi 100-110 g)
    • 210 g práškového cukru
    • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
    • 100 g zomletých sušených sliviek (najlepšie na mäsovom mlynčeku)
    • 100 g mletých lieskových orieškov
    • pol čajovej lyžičky mletej škorice

    POSTUP:

    1. Vychladené bielky vyšľahajte do peny. Za postupného pridávania preosiateho cukru a citrónovej šťavy vyšľahajte hustú bielkovú hmotu.
    2. Rúru vyhrejte na 140 °C. K zomletým slivkám pridajte múku a tri-štyri lyžice bielkovej hmoty. Opatrne premiešajte. Do zvyšnej bielkovej hmoty zľahka vmiešame pripravené slivkovú masu a mleté oriešky.
    3. Pripravenou masou naplňte cukrárske vrecko s hladkou trubičkou. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte makronky s priemerom asi 3 cm. Vo vyhriatej rúre pečte asi 15 minút. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

      DATĽOVÉ KOLÁČIKY

      80 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 2 vajcia
      • 100 g kryštálového cukru
      • 1 balíček vanilkového cukru
      • 125 g rozpusteného masla
      • 200 g jemných ovsených vločiek
      • 50 g polohrubej múky
      • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
      • 200 g sušených datlí (nadrobno pokrájané alebo zomleté na mäsovom mlynčeku)
      • tortové oblátky

      POSTUP:

      1. Vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte rozpustené maslo, ovsené vločky zmiešané s kypriacim práškom, pokrájané alebo pomleté datle a premiešajte.
      2. Rúru vyhrejte na 175 °C. Kôpky cesta lyžicou ukladajte na oblátky, a tie dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečte 10 minút.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šťavnatý JABLKOVÝ KOLÁČ ktorý máte hotový raz dva! - TEASER

        MEDOVÉ REZY S POMARANČOVOU PLNKOU

        2 PLECHY NA PEČENIE, PRÍPRAVA 70 MINÚT + ODPOČINUTIE CESTA, PEČENIE 2 x 8 MINÚT

        Potrebujete:

        • 2 vajcia (veľkosť M)
        • 150 g práškového cukru
        • 100 g medu
        • 75 g rozpusteného masla,
        • 300 g hladkej múky
        • 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
        • 1 čajovú lyžičku mletej škorice
        • 50 g mletých mandlí
        • 1 vajce na potretie
        • mandľové lupienky na posypanie 

        Na pomarančovú plnku:

        • 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
        • 2 lyžice pomarančového likéru
        • 150 g pomarančového džemu
        • 150 g marhuľového džemu
        • 50 g piškótovej strúhanky

        POSTUP:

        1. Vajcia s cukrom a medom vyšľahajte do hustej peny. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte. Preosiatu múku zmiešajte so sódou bikarbónou, s mletou škoricou, mandľami a pridajte do vajcovej peny. Vypracujeme cesto, vložte ho do mikroténového vrecka. Na pár hodín (najlepšie cez noc) ho nechajte odpočívať pri izbovej teplote.
        2. Rúru vyhrejte na 190 °C. Odpočinuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Okraje cesta odrežte, aby vznikol plát s veľkosťou asi 20 x 30 cm. Vo vyhriatej rúre pečte 8 minút.
        3. Druhú časť cesta spracujte rovnako ako prvú. Na plechu ju potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľovými lupienkami a upečte. Upečené pláty cesta nechajte vychladnúť.
        4. Pripravte plnku: Kandizovanú pomarančovú kôru nadrobno pokrájajte, zalejte likérom a nechajte 2 hodiny napučať. V miske zmiešajte pomarančový a marhuľový džem, pridajte napučanú pomarančovú kôru aj s likérom, piškótovú strúhanku a premiešajte.
        5. Vychladnuté pláty cesta spojte plnkou a nechajte 2-3 hodiny postáť. Potom pokrájajte na rezy.

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty na varenie a pečenie: