Reklama

TOP recepty na maďarské koláče: ŠOMLÓI, DOBOŠ, ŽERBÓ & torta ESTERHÁZY

Torta Eszterházy

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Vyskúšali sme recepty od nagymamy. Všetky fungujú na jednotku!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie palacinky: S našimi radami sa vám určite vydaria!

    Torta Esterházy

    NA CESTO:

    • 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
    • 250 g krupicového cukru
    • 250 g mletých orechov (mix)

    NA KRÉM:

    • 330 ml mlieka
    • 1 vanilkový struk
    • 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
    • 30 g krupicového cukru
    • 30 g kukuričného škrobu
    • 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
    • 220 g masla

    NA DOKONČENIE:

    • 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
    • 50 g horkej čokolády
    • 3 lyžice marhuľového džemu
    • mandľové lupienky 

    Postup na ďalšej strane>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Super kuchynské vychytávky ZUZANY VAČKOVEJ - teaser

      Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

      1. Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
      2. Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi. Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
      3. Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.

      Príprava krému a dokončenie torty na ďalšej strane>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        KAM NA HUBY: Aj ako proti MEDVEĎOM s profi hubárom! TEASER
        Zdroj: NMH

        Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková

        4. Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.

        5. Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

        6. Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.

        7. Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.

        Recept na žerbó rezy nájdete na ďalšej strane>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Domáce NÁTIERKY na ZDRAVÚ DESIATU: Deti si oblížu prsty! Teaser
          Zdroj: NMH

          Žerbó rezy

          Zdroj: Dobré jedlo/ LAURA WITTEKOVA

          Na 1 plech, príprava 40 minút, pečenie 25 minút

          KVÁSOK:

          • 20 g droždia
          • 2 lyžice práškového cukru
          • 3 lyžice mlieka

          CESTO:

          • 450 g polohrubej múky
          • 1 vajce
          • 1 žĺtok
          • 280 g rastinného tuku
          • tuk na vymastenie plechu

          POSÝPKA A POLIATIE:

          • slivkový lekvár
          • 150 g mletých orechov
          • 150 g kryštálového cukru
          • 1 balíček vanilínového cukru
          •  várová čokoláda 

          Postup nájdete na ďašej strane>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Chcete maškrtiť? Urobte si pečené škoricové slivky

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Rezy žerbó

            POSTUP:

            1. Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte v teple vykysnúť. 
            2. Pripravte cesto: Do preosiatej múky pridajte kvások, vajce, žĺtok a pokrájaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na tri časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste na vymastený plech a natrite slivkovým lekvárom.
            3. Pripravte posýpku: Zmiešajte mleté orechy, kryštálový a vanilínový cukor. Posýpku rovnomerne rozsypte po celej ploche na cesto s lekvárom. Položte druhý plát cesta, opäť natrite lekvárom, dajte vrstvu posýpky a prikryte posledným plátom. Popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
            4. Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.

            Na ďalšej strane nájdete recept na dobošku>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO - TEASER

              Dobošove rezy

              Zákusok, ktorý patrí k cukrárskym stáliciam.

              Zdroj: Dobré jedlo

              Dobošku môžete upiecť aj v tvare torty.

              Zdroj: Dobré jedlo

               Na ďalšej strane nájdete recept na šomlói halušky>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Šťavnaté syrové nite: Takto ich ťahá farmárka Lenka

                Šomlói halušky

                Tento super lahodný dezert sa pripravuje z piškótového, kakaového i orechového cesta.

                Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

                Najobľúbenejší maďarský dezert predstavil v roku 1958 na svetovej výstave v Bruseli József Béla Szőcs. Halušky údajne pomenoval podľa vrchu Somlyó pri obci Fót neďaleko Budapešti. Môžete ho servírovať  vykrojený lyžicou v pohári, alebo na tanieri - vykrojený v podobe tortičky.

                Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

                Alebo vyskúšajte recept  s punčom na ďalšej strane>>

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Lenka Šóošová prezradila svoje kuchynské trapasy: Pozrite sa!

                  ŠOMLOJSKÉ HALUŠKY

                  PRE CELÚ RODINU I PRÍPRAVA 30 MINÚT  PEČENIE  30 - 45 MINÚT

                  Zdroj: Dobré jedlo

                  NA CESTO:

                  • 4 vajcia
                  • 100 g kryštálového cukru
                  • 100 g hladkej múky
                  • 50 g mletých orechov
                  • 15 g kakaa

                  NA PUNČ:

                  • 130 g práškového cukru
                  • 1 balíček vanilínového cukru
                  • 200 ml vody
                  • 2 lyžice rumu
                  • pomarančová a citrónová kôra

                  NA KRÉM:

                  • 200 ml mlieka
                  • 2 žĺtky
                  • 20 g hladkej múky
                  • 1 balíček vanilínového cukru

                  NA POSYPANIE A POLIATIE:

                  • vanilínový cukor
                  • hrozienka
                  • mleté orechy
                  • kakao
                  • čokoládová poleva
                  • šľahačka

                  Postup na ďalšej strane>>

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Pečené REBIERKA, ktoré spievajú: Zjedli sme ich za minútu! Teaser
                    Zdroj: NMH

                    Zdroj: Laura Witteková

                    1. Pripravte cesto: Z bielkov a z cukru vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte žĺtky, múku a cesto rozdeľte na tri časti. K jednej časti pridajte orechy, k druhej kakao a tretiu nechajte čistú. Z každej časti upečte v rúre vyhriatej na 180 °C  tri piškótové pláty.  Pdčte asi 10-15 minút.
                    2. Z cukru, vody, rumu a postrúhanej kôry uvarte na miernom ohni punčovú šťavu.
                    3. Z mlieka, žĺtkov, hladkej múky a vanilínového cukru uvarte za stáleho miešania hustý krém.
                    4. Jeden z troch piškótových plátov polejte na plechu punčom a potrite polovičným množstvom vlažného krému. Posypte zmesou vanilínového cukru, hrozienok a orechov. Položte druhý plát, polejte zvyšným punčom a potrite druhou polovicou krému. Navrch dajte tretí plát a posypte kakaom.

                    Dobrá rada:  Na noc odložte do chladničky a na druhý deň z koláča vykrajujte polievkovou lyžicou kúsky tak, aby pripomínali veľké halušky. Podávajte ich bohato poliate čokoládovou polevou a ozdobené šľahačkou.

                    Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: