TOP recepty na maďarské koláče: ŠOMLÓI, DOBOŠ, ŽERBÓ & torta ESTERHÁZY
23. 9. 2022, 15:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vyskúšali sme recepty od nagymamy. Všetky fungujú na jednotku!

Torta Esterházy
NA CESTO:
- 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mletých orechov (mix)
NA KRÉM:
- 330 ml mlieka
- 1 vanilkový struk
- 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
- 30 g krupicového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
- 220 g masla
NA DOKONČENIE:
- 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
- 50 g horkej čokolády
- 3 lyžice marhuľového džemu
- mandľové lupienky
Postup na ďalšej strane>>

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
- Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
- Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi. Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
- Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
Príprava krému a dokončenie torty na ďalšej strane>>

Zdroj: NMH
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
4. Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
5. Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
6. Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
7. Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.
Recept na žerbó rezy nájdete na ďalšej strane>>

Zdroj: NMH
Žerbó rezy
Zdroj: Dobré jedlo/ LAURA WITTEKOVA
Na 1 plech, príprava 40 minút, pečenie 25 minút
KVÁSOK:
- 20 g droždia
- 2 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
CESTO:
- 450 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 280 g rastinného tuku
- tuk na vymastenie plechu
POSÝPKA A POLIATIE:
- slivkový lekvár
- 150 g mletých orechov
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- várová čokoláda
Postup nájdete na ďašej strane>>

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Rezy žerbó
POSTUP:
- Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte v teple vykysnúť.
- Pripravte cesto: Do preosiatej múky pridajte kvások, vajce, žĺtok a pokrájaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na tri časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste na vymastený plech a natrite slivkovým lekvárom.
- Pripravte posýpku: Zmiešajte mleté orechy, kryštálový a vanilínový cukor. Posýpku rovnomerne rozsypte po celej ploche na cesto s lekvárom. Položte druhý plát cesta, opäť natrite lekvárom, dajte vrstvu posýpky a prikryte posledným plátom. Popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.
Na ďalšej strane nájdete recept na dobošku>>

Dobošove rezy
Zákusok, ktorý patrí k cukrárskym stáliciam.
Zdroj: Dobré jedlo
Dobošku môžete upiecť aj v tvare torty.
Zdroj: Dobré jedlo
Na ďalšej strane nájdete recept na šomlói halušky>>

Šomlói halušky
Tento super lahodný dezert sa pripravuje z piškótového, kakaového i orechového cesta.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Najobľúbenejší maďarský dezert predstavil v roku 1958 na svetovej výstave v Bruseli József Béla Szőcs. Halušky údajne pomenoval podľa vrchu Somlyó pri obci Fót neďaleko Budapešti. Môžete ho servírovať vykrojený lyžicou v pohári, alebo na tanieri - vykrojený v podobe tortičky.
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
Alebo vyskúšajte recept s punčom na ďalšej strane>>

ŠOMLOJSKÉ HALUŠKY
PRE CELÚ RODINU I PRÍPRAVA 30 MINÚT PEČENIE 30 - 45 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo
NA CESTO:
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 50 g mletých orechov
- 15 g kakaa
NA PUNČ:
- 130 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 ml vody
- 2 lyžice rumu
- pomarančová a citrónová kôra
NA KRÉM:
- 200 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 20 g hladkej múky
- 1 balíček vanilínového cukru
NA POSYPANIE A POLIATIE:
- vanilínový cukor
- hrozienka
- mleté orechy
- kakao
- čokoládová poleva
- šľahačka
Postup na ďalšej strane>>

Zdroj: NMH
Zdroj: Laura Witteková
- Pripravte cesto: Z bielkov a z cukru vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte žĺtky, múku a cesto rozdeľte na tri časti. K jednej časti pridajte orechy, k druhej kakao a tretiu nechajte čistú. Z každej časti upečte v rúre vyhriatej na 180 °C tri piškótové pláty. Pdčte asi 10-15 minút.
- Z cukru, vody, rumu a postrúhanej kôry uvarte na miernom ohni punčovú šťavu.
- Z mlieka, žĺtkov, hladkej múky a vanilínového cukru uvarte za stáleho miešania hustý krém.
- Jeden z troch piškótových plátov polejte na plechu punčom a potrite polovičným množstvom vlažného krému. Posypte zmesou vanilínového cukru, hrozienok a orechov. Položte druhý plát, polejte zvyšným punčom a potrite druhou polovicou krému. Navrch dajte tretí plát a posypte kakaom.
Dobrá rada: Na noc odložte do chladničky a na druhý deň z koláča vykrajujte polievkovou lyžicou kúsky tak, aby pripomínali veľké halušky. Podávajte ich bohato poliate čokoládovou polevou a ozdobené šľahačkou.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: