Zajtra bude voňavá BÁBOVKA: Ráno ku kakau, popoludní ku káve!
16. 11. 2022, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Gurmet/ MAREK BARTOŠ
Reklama
Dali by ste si s hrozienkami, či radšej orieškovú s brusnicami? Máme recepty na obidve a k tomu ešte výber ďalších bábovkových skvostov.
Zdroj: Gurmet/ MAREK BARTOŠ
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dušan Křístek
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievkuCitrónovo-hrozienková bábovka bez lepku
12 porcií, príprava 15 minút, pečenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 80 g medu
- 50 ml citrónového likéru
- šťava a nastrúhaná kôra z 1 citróna v biokvalite
- 4 vajcia
- 200 g bezlepkovej múky (môže byť z bieleho maku)
- 100 g Solamylu
- za hrsť nasekaných hrozienok (sultánky)
- 2 lyžice kypriaceho prášku";i:10;s:12:"štipka soli
POSTUP:
- Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom. Pridajte med, likér, citrónovú šťavu, nastrúhanú citrónovú kôru a postupne po jednom pridávajte vajcia. Po častiach prisypte múku, Solamyl, štipku soli a kypriaci prášok a hrozienka.
- Spolu dobre premiešajte. Vopred vymastenú formu vysypanú múkou naplňte cestom a približne 40 minút pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C.
- Po vychladnutí bábovku posypte práškovým cukrom alebo polejte citrónovou polevou vymiešanou z práškového cukru a trochy citrónovej šťavy.

Video Player is loading.
MiIan Junior Zimnýkoval a Juraj Bača listujú v Dobrom jedleOriešková bábovka s brusnicami
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MIN, PEČENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 175 g zmäknutého masla
- 220 g krupicového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 5 vajec
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice rumu
- 200 g polohrubej múky
- 200 g hrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 125 g mletých lieskových orieškov";i:10;s:39:"100 g pokrájaných sušených brusníc";i:11;s:51:"maslo na vymazanie a hrubá múka na vysypanie form";i:12;s:30:"sušené brusnice na ozdobenie
Na polevu:
- 100 g bielej čokolády
- 40 g masla
POSTUP:
- Bábovkovú formu dôkladne vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Zmäknuté maslo s krupicovým a vanilkovým cukrom vymiešajte do hustej peny. Postupne zašľahajte žĺtky, pridajte smotanu a rum.
- Po častiach zapracujte zmes polohrubej a hrubej múky, kypriaceho prášku a orieškov. Nakoniec primiešajte tuhý sneh z bielkov a brusnice. Cesto nalejte do formy a pečte 40 minút pri teplote 160 °C.
- V teplom vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom a dobre premiešajte. Bábovku po miernom vychladnutí vyklopte z formy a po vychladnutí polejte vlažnou čokoládovou polevou a posypte pokrájaným brusnicami.
Alebo si upečte dobrý koláč podľa našich receptov: