TEKVICOVO-ORECHOVÁ TORTA
Zdroj: Dobré jedlo/archív
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 55 minút
Potrebujete:
Na cesto:
- 360 g hladkej múky + na vysypanie foriem
- 1 lyžicu kypriaceho prášku
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 2 lyžičky škorice1 lyžičku mletého muškátového orieška
- pol lyžičky mletého zázvoru
- 400 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 170 g nakrájaného mäkkého masla + na vymastenie foriem
- 4 vajcia
- 60 ml rastlinného oleja
- 430 g žltej tekvice
- 120 ml mlieka
Na krém:
- 380 g mäkkého masla
- 340 g prírodného syra (Lučina)
- 2 lyžičky mletej škorice
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- 500 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 200 g pekanových orechov
- karamelovú polevu
- med alebo agávový sirup podľa chuti
POSTUP
- Rúru predhrejte 180 °C. Formy potrite tukom a vysypte múkou. V mise dobre premiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a cukor. Pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým sa hmota nespojí. V druhej mise vymiešajte vajcia, olej, nastrúhanú tekvicu a mlieko. Postupne pridajte do múkovej zmesi a miešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (priemer 20 cm) a pečte 45-55 minút. Upečené korpusy nechajte chladnúť asi 10 minút a potom ich vyberte z foriem. Vychladené korpusy zarovnajte veľkým zúbkovaným nožom. Každý rozdeľte priečne na polovice.
- Na krém dobre vymiešajte maslo a smotanový syr. Pridajte koreniny a soľ a potom za stáleho miešania pridávajte cukor. Krém rozdeľte na štyri časti a pomocou noža alebo cukrárskeho vrecka navrstvite medzi jednotlivé diely torty. Odložte časť aj na vrchný diel. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Po stuhnutí naneste na vrch zvyšný odložený krém a nechajte opäť zachladiť. Bohato ozdobte orechmi a karamelovou omáčkou alebo sirupom.
Piekli ste niekedy orechový KRÉMEŠ? Tak nech sa páči >>>