objednať časopis
všetky kategórie

Chrumkavé oriešky, čokoláda, banány či karamel – božská kombinácia, ktorej neodolá nijaký milovník sladkých dezertov. Či sa rozhodnete pre tortu, alebo pre vláčny chlebíček, výsledok bude vždy dokonalý.

TEKVICOVO-ORECHOVÁ TORTA

Tekvicovo-orechová torta.
Zdroj: Dobré jedlo/archív

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 55 minút

Potrebujete:

Na cesto:

  • 360 g hladkej múky + na vysypanie foriem
  • 1 lyžicu kypriaceho prášku
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky škorice1 lyžičku mletého muškátového orieška 
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 400 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • 170 g nakrájaného mäkkého masla + na vymastenie foriem
  • 4 vajcia
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 430 g žltej tekvice
  • 120 ml mlieka

Na krém:

  • 380 g mäkkého masla
  • 340 g prírodného syra (Lučina)
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • pol lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1 lyžičku mletého zázvoru
  • 500 g práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 200 g pekanových orechov
  • karamelovú polevu
  • med alebo agávový sirup podľa chuti
Čítajte viac
Tekvicový CHEESECAKE: Lahodný RECEPT na jesenný víkend

POSTUP

  1. Rúru predhrejte 180 °C. Formy potrite tukom a vysypte múkou. V mise dobre premiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok, zázvor a cukor. Pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým sa hmota nespojí. V druhej mise vymiešajte vajcia, olej, nastrúhanú tekvicu a mlieko. Postupne pridajte do múkovej zmesi a miešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  2. Cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (priemer 20 cm) a pečte 45-55 minút. Upečené korpusy nechajte chladnúť asi 10 minút a potom ich vyberte z foriem. Vychladené korpusy zarovnajte veľkým zúbkovaným nožom. Každý rozdeľte priečne na polovice.
  3. Na krém dobre vymiešajte maslo a smotanový syr. Pridajte koreniny a soľ a potom za stáleho miešania pridávajte cukor. Krém rozdeľte na štyri časti a pomocou noža alebo cukrárskeho vrecka navrstvite medzi jednotlivé diely torty. Odložte časť aj na vrchný diel. Vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
  4. Po stuhnutí naneste na vrch zvyšný odložený krém a nechajte opäť zachladiť. Bohato ozdobte orechmi a karamelovou omáčkou alebo sirupom. 

Piekli ste niekedy orechový KRÉMEŠ? Tak nech sa páči >>>