5x CESTO na PERNÍKY & LINECKÉ PEČIVO: Zamieste ho už zajtra!
25. 11. 2022, 20:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Medovníky, linecké, orechové... Aké sa chystáte piecť tieto sviatky? Cesto pripravte v časovom predstihu a niekoľko dní nechajte v chladničke. Môžete ho dokonca aj zmraziť.
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

A pred Vianocami akoby ste našli... Ponúkame niekoľko výborných receptov, z ktorých upečiete voňavé koláčiky na vianočný stôl. VO VIDEU vám cukrárka Vierka poradí ako pripravíte to najlepšie cesto na medové pláty!
MEDOVNÍKOVÉ CESTO
Potrebujete:
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 4 lyžičky perníkového korenia
- 2 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 100 g medu
- 60 g rozpusteného masla
POSTUP:
- Preosiatu múku zmiešajte so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Celé vajcia vyšľahajte s cukrom a medom, pridajte maslo a prešľahajte.
- Vmiešajte pripravenú sypkú zmes a spracujte na vláčne, nie veľmi hutné cesto. Nechajte ho v chlade aspoň 12 hodín odležať, ale aj niekoľko dní. Počas odležania ešte zhustne.
Dobrá rada : Cesto musí mať pred pečením izbovú teplotu.

LINECKÉ CESTO
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Chuť lineckého pečiva môžete vylepšiť džemom, rôznymi plnky a polevami.
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g studeného masla
- 2 žĺtky
Zdroj: Dobré jedlo
Cesto vám vydrží v chladničke aj niekoľko dní.
POSTUP:
- Múku s cukrom premiešajte, pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku. Pracujte rýchlo, studenými rukami alebo použite mixér.
- Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Vložte do mikroténového vrecka a dajte do chladu aspoň na hodinu odpočinúť.
- Ten najzákladnejší recept na linecké cesto obsahuje tri najdôležitejšie suroviny - hladkú múku, maslo a cukor, a to v pomere 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru.
- S cestom pracujte čo najrýchlejšie, aby príliš nezmäklo.
- Na prípravu lineckého cesta určite použite maslo, nie pokrmové tuky alebo dokonca nátierkové maslo.
- Chuť lineckého pečiva môžete vylepšiť džemom, rôznymi plnky a polevami. Maslové plnky sa môžu obohatiť kakaom, opraženými jadrovinami, kokosom a rôznymi likérmi.
ORECHOVÉ CESTO
Potrebujete:
- 250 g hladkej múky
- 50 g mletých vlašských orechov
- 70 g práškového cukru
- 150 g studeného masla
- 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce
POSTUP:
- Múku zmiešajte s orechmi, cukrom, pridajte studené maslo pokrájané na kúsky, citrónovú kôru a spracujte na posýpku.
- Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a minimálne hodinu, ale pokojne 2 - 3 dni ho nechajte v chlade.
Náš tip: Mleté orechy v ceste môžete nahradiť mletými mandľami alebo mletými lieskovými orieškami.

ORIEŠKOVO-ČOKOLÁDOVÉ CESTO
Potrebujete:
- 300 g polohrubej múky
- 50 g mletých lieskových orieškov alebo nesolených arašidov
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 200 g masla
- 1 vajce
- 30 g horkej nastrúhanej čokolády
POSTUP:
- Múku zmiešajte s orieškami, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku.
- Pridajte vajce a vypracujte vláčne cesto. Nakoniec do cesta vmiešajte postrúhanú čokoládu. Cesto vložte do mikroténového vrecka a dajte do chladničky.
Náš tip: Polovicu pšeničnej múky nahraďte hladkou špaldovou. Koláčiky budú mať po upečení ešte výraznejšiu orieškovú chuť.
KAKAOVÉ CESTO
Potrebujete:
- 280 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 100 g práškového cukru
- 175 g masla
- 1 vajce
POSTUP:
- Múku zmiešajte s preosiatym kakaom a cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku.
- Primiešajteme rozšľahané vajce aspracujte vláčne cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu alebo na noc do chladničky.
Upečte tiež: