Reklama

5x CESTO na PERNÍKY & LINECKÉ PEČIVO: Zamieste ho už zajtra!

Medovníkové cesto

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Medovníky, linecké, orechové... Aké sa chystáte piecť tieto sviatky? Cesto pripravte v časovom predstihu a niekoľko dní nechajte v chladničke. Môžete ho dokonca aj zmraziť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré jedlo: Upečte výborné medové pláty podľa cukrárky Viery Holákovej

    A pred Vianocami akoby ste našli... Ponúkame niekoľko výborných receptov, z ktorých upečiete voňavé koláčiky na vianočný stôl. VO VIDEU vám cukrárka Vierka poradí ako pripravíte to najlepšie cesto na medové pláty!

    MEDOVNÍKOVÉ CESTO

    Potrebujete:

    • 350 g hladkej múky
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • 4 lyžičky perníkového korenia
    • 2 vajcia
    • 150 g práškového cukru
    • 100 g medu
    • 60 g rozpusteného masla

    POSTUP:

    1. Preosiatu múku zmiešajte so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Celé vajcia vyšľahajte s cukrom a medom, pridajte maslo a prešľahajte.
    2. Vmiešajte pripravenú sypkú zmes a spracujte na vláčne,  nie veľmi hutné cesto. Nechajte ho v chlade aspoň 12 hodín odležať, ale aj niekoľko dní. Počas odležania ešte zhustne.

    Dobrá rada : Cesto musí mať pred pečením izbovú teplotu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      10 NAJ malých vianočných koláčikov z Dobrého jedla

      LINECKÉ CESTO

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Chuť lineckého pečiva môžete vylepšiť džemom, rôznymi plnky a polevami.

      Potrebujete:

      • 300 g hladkej múky
      • 100 g práškového cukru
      • 200 g studeného masla 
      • 2 žĺtky

      Zdroj: Dobré jedlo

      Cesto vám vydrží v chladničke aj niekoľko dní.

      POSTUP:

      1. Múku s cukrom premiešajte, pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku. Pracujte rýchlo, studenými rukami alebo použite mixér.
      2. Pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Vložte do mikroténového vrecka a dajte do chladu aspoň na hodinu odpočinúť.
      3. Ten najzákladnejší recept na linecké cesto obsahuje tri najdôležitejšie suroviny - hladkú múku, maslo a cukor, a to v pomere 3 diely múky, 2 diely masla a 1 diel cukru.
      4. S cestom pracujte čo najrýchlejšie, aby príliš nezmäklo.
      5. Na prípravu lineckého cesta určite použite maslo, nie pokrmové tuky alebo dokonca nátierkové maslo. 
      6. Chuť lineckého pečiva môžete vylepšiť džemom, rôznymi plnky a polevami. Maslové plnky sa môžu obohatiť kakaom, opraženými jadrovinami, kokosom a rôznymi likérmi.

      ORECHOVÉ CESTO

      Potrebujete:

      • 250 g hladkej múky
      • 50 g mletých vlašských orechov
      • 70 g práškového cukru
      • 150 g studeného masla
      • 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry
      • 1 vajce

      POSTUP:

      1. Múku zmiešajte s orechmi, cukrom, pridajte studené maslo pokrájané na kúsky, citrónovú kôru a spracujte na posýpku.
      2. Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a minimálne hodinu, ale pokojne 2 - 3 dni ho nechajte v chlade.

      Náš tip: Mleté orechy v ceste môžete nahradiť mletými mandľami alebo mletými lieskovými orieškami.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

        ORIEŠKOVO-ČOKOLÁDOVÉ CESTO

        Potrebujete:

        • 300 g polohrubej múky
        • 50 g mletých lieskových orieškov alebo nesolených arašidov
        • 100 g práškového cukru
        • 1 balíček vanilínového cukru
        • 200 g masla
        • 1 vajce
        • 30 g horkej nastrúhanej čokolády

        POSTUP:

        1. Múku zmiešajte s orieškami, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku.
        2. Pridajte vajce a vypracujte vláčne cesto. Nakoniec do cesta vmiešajte postrúhanú čokoládu. Cesto vložte do mikroténového vrecka a dajte do chladničky.

        Náš tip: Polovicu pšeničnej múky nahraďte hladkou špaldovou. Koláčiky budú mať po upečení ešte výraznejšiu orieškovú chuť.

        KAKAOVÉ CESTO

        Potrebujete:

        • 280 g hladkej múky
        • 20 g kakaa
        • 100 g práškového cukru
        • 175 g masla
        • 1 vajce

        POSTUP:

        1. Múku zmiešajte s preosiatym kakaom a cukrom. Pridajte studené maslo pokrájané na kúsky a spracujte na posýpku.
        2. Primiešajteme rozšľahané vajce aspracujte vláčne cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu alebo na noc do chladničky. 

        Upečte tiež: