objednať časopis
všetky kategórie

Jemné, sladké, mäkučké makové rožky voláme u nás makovky, vo Švédsku majú podobné pečivo vallmofrallor, v Poľsku rogaliki s makiem a v Chorvátsku kiflice. Dostali ste chuť podobne ako my?

SLOVENSKÉ MAKOVKY

Najlepšia
makovka je
s maslom
a domácim
džemom.
Najlepšia makovka je s maslom a domácim džemom.
Zdroj: Laura Witteková

10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT  + KYSNUTIE, PEČENIE 15-20 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 260 ml vlažného mlieka
  • 21 g droždia
  • 100 g cukru
  • 250 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g masla
  • citrónová kôra z polovice citróna

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • celý mak

POSTUP

  1. Do misky vlejte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.
  2. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  3. Cesto rozdeľte na 10 častí. Každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
  4. Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte ich celým makom a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.

CHORVÁTSKE KIFLICE

CHORVÁTSKE
KIFLICE
CHORVÁTSKE KIFLICE
Zdroj: Laura Witteková

15 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 10-15 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 10 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice cukru
  • 250 ml vlažnej vody
  • 100 ml slnečnicového oleja

Na potretie:

  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice oleja
  • sezamové semiačka
  • pol lyžičky soli
  • 2 lyžice vody
Bublanina s ovocím.
Čítajte viac
Ako udržať ovocie na povrchu piškótového koláča? Poradí vám skúsená cukrárka

POSTUP

  1. Do misy nasypte preosiatu múku, na kraj múky dajte lyžičku soli. V strede urobte priehlbinu a do nej dajte roz­drobené droždie, cukor a zalejte približne 100 ml vlažnej vody. Nechajte vypeniť kvások. Potom prilejte olej, zvyšnú vodu a vymieste hladké, pružné cesto. Dajte do misy, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Bude to trvať približne 1 hodinu.
  2. Cesto nakrájajte na 15 kusov približne rovnakej veľkosti, vytvarujte guľky a nechajte ešte 10 minút kysnúť. Každú guľku rozvaľkajte valčekom a zrolujte do tvaru rovného rožka. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a znovu nechajte 20-30 minút podkysnúť.
  3. Vykysnuté rožky kiflice potrite žĺtkami rozmiešanými s olejom a posypte sezamovými semiačkami. Vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 10-15 minút, aby rožky získali zlatú farbu.
  4. Po dopečení ešte horúce rožky potrite zmesou vriacej vody s olejom a soli. Nechajte vychladnúť a potom sa do nich pustite.

Milujete čerstvé pečivo? Tak v našej galérii si prídete na svoje! Kliknite SEM!

Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

Bábovka s kakaom je Luciina obľúbená mňamka. Aj na večeru.
Čítajte viac
Budúca mamička Lucia Barmošová: Pečie geniálny hrnčekový koláč!
Biely maďarský chlieb.
Čítajte viac
Nebojte sa UPIECŤ DOMÁCI CHLIEB: Takto sa vám podarí na prvý šup
Vajcová nátierka so sušenými paradajkami.
Čítajte viac
Natrite ich na chlieb: Zdravé, sýte a SUPER LAHODNÉ NÁTIERKY!
Domáce jedlo-pečená krkovička s kapustou a knedľou.
Čítajte viac
Keď sa pri stole zíde celá rodina: Tieto RECEPTY majú vždy úspech
Pečený bôčik s jablkami.
Čítajte viac
Nie je diétny, ale dokonale si na ňom POCHUTÍTE: Pečený bôčik je skvelý
droždie
Čítajte viac
Čerstvé alebo sušené DROŽDIE: Ktoré vám v koláči alebo chlebe lepšie nakysne?

Kategórie