SLOVENSKÉ MAKOVKY
Najlepšia
makovka je
s maslom
a domácim
džemom.
Zdroj: Laura Witteková
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 15-20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 260 ml vlažného mlieka
- 21 g droždia
- 100 g cukru
- 250 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g masla
- citrónová kôra z polovice citróna
Na potretie a posypanie:
- 1 vajce
- celý mak
POSTUP
- Do misky vlejte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.
- Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Cesto rozdeľte na 10 častí. Každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte ich celým makom a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.
CHORVÁTSKE KIFLICE
CHORVÁTSKE
KIFLICE
Zdroj: Laura Witteková
15 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 10-15 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 10 g čerstvého droždia
- 2 lyžice cukru
- 250 ml vlažnej vody
- 100 ml slnečnicového oleja
Na potretie:
- 2 žĺtky
- 2 lyžice oleja
- sezamové semiačka
- pol lyžičky soli
- 2 lyžice vody
POSTUP
- Do misy nasypte preosiatu múku, na kraj múky dajte lyžičku soli. V strede urobte priehlbinu a do nej dajte rozdrobené droždie, cukor a zalejte približne 100 ml vlažnej vody. Nechajte vypeniť kvások. Potom prilejte olej, zvyšnú vodu a vymieste hladké, pružné cesto. Dajte do misy, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Bude to trvať približne 1 hodinu.
- Cesto nakrájajte na 15 kusov približne rovnakej veľkosti, vytvarujte guľky a nechajte ešte 10 minút kysnúť. Každú guľku rozvaľkajte valčekom a zrolujte do tvaru rovného rožka. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a znovu nechajte 20-30 minút podkysnúť.
- Vykysnuté rožky kiflice potrite žĺtkami rozmiešanými s olejom a posypte sezamovými semiačkami. Vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 10-15 minút, aby rožky získali zlatú farbu.
- Po dopečení ešte horúce rožky potrite zmesou vriacej vody s olejom a soli. Nechajte vychladnúť a potom sa do nich pustite.
Milujete čerstvé pečivo? Tak v našej galérii si prídete na svoje! Kliknite SEM!
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: