Reklama

Domáce pečivo je NAJ: S nami zvládnete UPIECŤ MAKOVKU i chorvátske KIFLICE

Najlepšia
makovka je
s maslom
a domácim
džemom.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jemné, sladké, mäkučké makové rožky voláme u nás makovky, vo Švédsku majú podobné pečivo vallmofrallor, v Poľsku rogaliki s makiem a v Chorvátsku kiflice. Dostali ste chuť podobne ako my?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:18
Remaining Time 0:18
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali! TEASER

    SLOVENSKÉ MAKOVKY

    Zdroj: Laura Witteková

    Najlepšia makovka je s maslom a domácim džemom.

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT  + KYSNUTIE, PEČENIE 15-20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 260 ml vlažného mlieka
    • 21 g droždia
    • 100 g cukru
    • 250 g hladkej múky
    • pol lyžičky soli
    • 250 g polohrubej múky
    • 1 vajce
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 60 g masla
    • citrónová kôra z polovice citróna

    Na potretie a posypanie:

    • 1 vajce
    • celý mak

    POSTUP

    1. Do misky vlejte 60 ml vlažného mlieka, droždie, pridajte 1 lyžičku cukru, 1 lyžicu hladkej múky (odoberte z tej odváženej), premiešajte, zakryte a nechajte vzísť kvások. Trvá to približne 10 minút.
    2. Do veľkej misy preosejte obe múky, pridajte soľ, zvyšný cukor, vajíčko, vanilkový cukor a premiešajte. Zvyšné vlažné mlieko zmiešajte s roztopeným maslom a vlejte k múkam. Pridajte kvások, nastrúhanú citrónovú kôru a vymieste hladké cesto. Cesto dajte do misy vysypanej múkou, prikryte ho a nechajte minimálne hodinu kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
    3. Cesto rozdeľte na 10 častí. Každú časť vytvarujte na bochníček. Ten následne rozvaľkajte a zviňte do tvaru rožka. Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte ich a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
    4. Rúru vyhrejte na 180 °C. Podkysnuté rožky natrite rozšľahaným vajíčkom. Posypte ich celým makom a vložte do rúry. Pečte 15-20 minút, aby boli zlatohnedé. Upečené makovky nechajte vychladnúť na mriežke.

    CHORVÁTSKE KIFLICE

    Zdroj: Laura Witteková

    CHORVÁTSKE KIFLICE

    15 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 10-15 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky
    • 1 lyžička soli
    • 10 g čerstvého droždia
    • 2 lyžice cukru
    • 250 ml vlažnej vody
    • 100 ml slnečnicového oleja

    Na potretie:

    • 2 žĺtky
    • 2 lyžice oleja
    • sezamové semiačka
    • pol lyžičky soli
    • 2 lyžice vody

    POSTUP

    1. Do misy nasypte preosiatu múku, na kraj múky dajte lyžičku soli. V strede urobte priehlbinu a do nej dajte roz­drobené droždie, cukor a zalejte približne 100 ml vlažnej vody. Nechajte vypeniť kvások. Potom prilejte olej, zvyšnú vodu a vymieste hladké, pružné cesto. Dajte do misy, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem. Bude to trvať približne 1 hodinu.
    2. Cesto nakrájajte na 15 kusov približne rovnakej veľkosti, vytvarujte guľky a nechajte ešte 10 minút kysnúť. Každú guľku rozvaľkajte valčekom a zrolujte do tvaru rovného rožka. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie, zakryte a znovu nechajte 20-30 minút podkysnúť.
    3. Vykysnuté rožky kiflice potrite žĺtkami rozmiešanými s olejom a posypte sezamovými semiačkami. Vložte do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte približne 10-15 minút, aby rožky získali zlatú farbu.
    4. Po dopečení ešte horúce rožky potrite zmesou vriacej vody s olejom a soli. Nechajte vychladnúť a potom sa do nich pustite.

    Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.