Nevylievajte NÁLEV Z KYSLÝCH UHORIEK! Takto ho môžete ZUŽIKOVAŤ
15. 1. 2024, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Nálev z kyslých uhoriek vám vie dobre poslúžiť v kuchyni, v záhrade a dokonca je užitočný aj pre vaše zdravie.

Anketa
Nálev z uhoriek:
- využívam.77%
- vylievam.22%
Hlasovanie bolo ukončené
Kuchynský pomocník
Zdroj: shutterstock
Uhorkovým nálevom skvelo vyčistíte riady, ktorým prinavráti lesk.
Nálev z kyslých uhoriek má v kuchyni široké využitie. Portál Záhradkár radí, že ho môžete použiť do polievok namiesto octu, ale tiež do šalátov, či zeleninových štiav. Nahradiť ním viete aj ocot pri príprave domácej horčice. V kyslom náleve možno marinovať i syry, vďaka čomu získajú výraznejšiu chuť. Vyčistíte ním tiež riady, ktorým prinavráti lesk. Napokon si uhorkový nálev poradí aj s vodným kameňom v rýchlovarnej kanvici.
Účinky na zdravie
Nie každý obľubuje kyslé jedlo a už vôbec nie šťavu z kyslých uhoriek. Niekedy majú však práve tie menej chutné veci ohromné účinky na naše zdravie. To platí aj v prípade nálevu z nakladačiek, ktorý si dokáže poradiť so širokým spektrom zdravotných problémov. Keďže neutralizuje žalúdočné kyseliny, pomáha pri pálení záhy, ktorá je častým a nepríjemným problémom veľkej časti našej populácie. Uhorkový nálev však môžete vypiť aj v prípade, ak vás trápia svalové kŕče. Vďaka obsahu elektrolytov ich dokáže účinne zmierniť.
Využitie v záhrade
Zdroj: Shutterstock
Nálev z uhoriek môžete použiť ako ekologický postrek, ale tiež hnojivo.
Kyslá šťava z uhoriek v sebe skrýva oveľa viac, ako si myslíte. Ak máte záhradu a v nej rastliny, ktoré obľubujú kyslú pôdu, nálev z uhoriek môžete použiť ako hnojivo. Postačí, ak zmiešate 2 šálky vody spolu s 2 lyžicami nálevu a môžete hnojiť! Vzniknutý prípravok však môžete použiť aj ako ekologickú formu postreku proti burine. Určite vyskúšajte!