Reklama

Ide vám na chuť TRADIČNÁ HUSPENINA? Teraz je jej čas! Uvarte ju podľa šéfkuchára

Bravčová huspenina

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recept na huspeninu podľa šéfkuchára Ľuboša Mega si isto obľúbite. Je bohatá na kolagén a chutí fantasticky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:24
Remaining Time 1:24
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca HUSPENINA: Recept, s ktorým sa vždy podarí!

    BRAVČOVÁ HUSPENINA

    6 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 4 AŽ 8 HODÍN

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Bravčová huspenina.

    Potrebujete:

    • 3 kg zmesi na huspeninu (najlepšie bravčové koleno, hlava, paprčky, chvost)
    • 0,5-1 kg bravčových koží
    • 2 bobkové listy
    • 1 lyžička celého čierneho korenia
    • 4 guľôčky nového korenia
    • soľ podľa chuti
    • 3 stredne veľké cibule
    • 1 menšia hlavička cesnaku
    • 2 hrste koreňovej zeleniny (voliteľné)

    Na podávanie podľa chuti:

    • cibuľa, ocot, chren, chlieb, citrónová šťava, cesnak, mleté čierne korenie, nakladané uhorky
    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Recepty na NAJLEPŠIE PAGÁČIKY: Na tieto sa môžete spoľahnúť!

      POSTUP:

      Zdroj: Laura Witteková

      1. Mäso, kosti a kože opláchnite, očistite a nasekajte na kusy, ktoré vojdú do veľkého hrnca. Zalejte ho studenou vodou (na 1 kg kostí a mäsa asi 2 litre vody), priveďte do varu, plameň stíšte a všetko spolu povarte asi 2 minúty.

      Zdroj: Laura Witteková

      2. Vývar vylejte, mäso riadne opláchnite, hrniec zvnútra vyčistite. Všetko opäť zalejte novou studenou vodou, priveďte do varu, plameň stíšte, nečistoty z povrchu odstráňte.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:32
      Remaining Time 0:32
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ktorá polievka je najlepšia na imunitu a ktorú uvaríte do 10 minút?

        Zdroj: Laura Witteková

        3. Pridajte bobkový list, celé čierne a nové korenie a pokračujte vo veľmi pomalom varení na slabom plameni 3 až 4 hodiny. Pri väčšom množstve mäsa môžete vývar variť aj 8 hodín. Z povrchu vývaru občas odstráňte vytvorenú penu.

        Zdroj: Laura Witteková

        4. Vývar osoľte, pridajte rozpolenú cibuľu, ošúpané strúčiky cesnaku, a ak chcete, môžete aj koreňovú zeleninu. Vývar varte ďalšiu hodinu až dve. Ak treba, prilejte do hrnca trochu vody, aby mäso a kosti v nej boli neustále ponorené.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:12
        Remaining Time 0:12
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jednoduché triky, aby ste neplakali pri krájaní cibule: Toto naozaj zaberá!
          Zdroj: NMH

          Zdroj: Laura Witteková

          5. Vývar je hotový vtedy, keď je výrazný, kolagénový, mierne „lepkavý“ a stuhne v chlade (otestujte na lyžici vybratej z mrazničky). Z huspeniny vyberte mäso, oberte ho od kosti a naporciujte. Na dno taniera alebo misky položte podľa chuti plátok cesnaku a mleté čierne korenie, rozložte mäso, prípadne aj nakrájané kože a zeleninu.

          Zdroj: Laura Witteková

          6. Pripravené porcie zalejte scedeným a opäť prevareným vývarom. V tanieroch nechajte voľne vychladnúť a potom huspeninu dajte úplne stuhnúť v chlade. Pred podávaním z povrchu huspeniny stiahnite prebytočný tuk horúcou lyžicou. Podávajte napríklad s jemne nakrájanou cibuľou, octom alebo citrónovou šťavou, kyslou uhorkou, nastrúhaným chrenom a tmavým chlebom.

          Dobrá rada šéfkuchára: Na prípravu huspeniny použite suroviny s vysokým obsahom kolagénu, čiže z hlavy, nôh, kolien, chvosta, kože. Overiť tuhnutie vývaru môžete tak, že ho nalejete do misky, ktorú ste predtým dali do mrazničky. Naberte trocha teplého vývaru a vložte na chvíľu do chladu. Ak rýchlo stuhne, huspenina je uvarená.

          Vyskúšajte viac tradičných receptov z Dobrého jedla:

          Autor článku

          Tatiana Kubicová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.