Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!
12. 1. 2024, 6:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Budú dnes u vás pečené zemiaky s bryndzovou, mexickou, stredomorskou alebo kelovou plnkou? Garantujeme vám, že všetky tieto recepty sú výborné!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Gurmet/Šárka Babická
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
ZEMIAKY PLNENÉ BRYNDZOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiaky plnené bryndzou.
Potrebujete:
- 8 veľkých zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- 8 lyžičiek masla
- 250 g bryndze
- 8 plátkov prerastenej slaniny
- pažítka
POSTUP:
- Dobre umyté, neošúpané zemiaky osušte a dobre potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a popichajte vidličkou. Položte na plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 40-50 minút do mäkka podľa veľkosti.
- Tenké plátky slaniny osmažte do zlatista. Potom ich nakrájajte na tenké prúžky.
- Zemiaky vyberte z rúry a ešte horúce ich pozdĺžne rozkrojte a jemne pootvorte. Do každého vložte lyžičku masla, pridajte poriadnu kôpku bryndze, posypte opečenou slaninou a pažítkou.
ZEMIAKY NA STREDOMORSKÝ SPÔSOB
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiaky na stredomorský spôsob.
Potrebujete:
Na zemiaky:
- 8 väčších zemiakov (ružová odroda)
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- 2-4 lyžičky sušeného oregana
Na tzatziki dip:
- pol šalátovej uhorky
- soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- pol lyžice octu
- 1 lyžica olivového oleja
- štipka bieleho korenia
Na náplň:
- 2 stredne veľké paradajky
- pol šálky olív bez kôstky
- 1 balenie syra feta
- poriadna hrsť petržlenovej vňate
POSTUP:
- Zemiaky v šupke poriadne umyte, dajte do misy, pridajte olivový olej, soľ, korenie a dobre premiešajte. Popichajte ich vidličkou a poukladajte na plech. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 40-50 minút.
- Po upečení zemiaky prekrojte na polovicu. Vyberte vnútro, zmiešajte s lyžicou olivového oleja, osoľte, okoreňte a pridajte sušené oregano. Dobre premiešajte a touto zmesou zemiaky naplňte.
- Navrch dajte lyžicu tzatziki dipu, ktorý si pripravíte zmiešaním nastrúhanej, ošúpanej uhorky s ostatnými surovinami. Na dip poukladajte paradajky nakrájané na kocky, zmiešané s nakrájanými olivami. Na to rozmrvte fetu, posypte petržlenovou vňaťou a pokvapkajte olivovým olejom.
ZEMIAKY S KELOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 40-50 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiaky s kelom.
Potrebujete:
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- 100 g kelových listov
- 1 lyžica masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g syra gouda
- pol lyžice nasekaného rozmarínu
- pol menšieho póru";i:10;s:17:"1 jarná cibuľka";i:11;s:18:"píniové oriešky
POSTUP:
- Zemiaky v šupke dobre umyte, dajte variť do osolenej, vriacej vody na 30-40 minút. Po uvarení ich vyberte z vody a nechajte 10 minút chladnúť.
- Listy kelu umyte a vyrežte hrubú časť. Nakrájajte na menšie kúsky a v horúcej vode blanšírujte 5 minút. Následne ho vložte do ľadovej vody.
- Na panvici roztopte maslo, pridajte na drobno nakrájaný cesnak a nechajte minútu rozvoňať. Pridajte smotanu, väčšinu kelu (za lyžicu si odložte), osoľte, okoreňte podľa chuti a varte, kým smotana nezačne hustnúť. Následne pridajte syr, rozmarín, pór nakrájaný na tenké kolieska a dobre premiešajte.
- Zemiaky rozkrojte na polovice, časť vnútra vyberte a primiešajte ku kelu. Zmesou naplňte zemiaky, posypte zvyšným kelom, jarnou cibuľkou, nasucho opraženými píniovými orieškami a môžete podávať.
ZEMIAKY NA MEXICKÝ SPÔSOB
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zemiaky na mexický spôsob.
Potrebujete:
- 4 veľké zemiaky
- 2 lyžice olivového oleja
- pol červenej cibule
- pol červenej papriky
- pol šálky kukurice (z konzervy)
- pol šálky uvarenej quinoy
- 1 konzerva červenej fazule
- čili podľa chuti
- pol lyžičky údenej papriky
- soľ, čierne korenie";i:10;s:10:"1 avokádo";i:11;s:9:"1 limetka";i:12;s:28:"za hrsť koriandrovej vňate
POSTUP:
- Rúru zapnite na 200 °C a vložte do nej umyté, osušené zemiaky, potreté olivovým olejom a soľou. Pečte približne 40-50 minút.
- V panvici zohrejte olivový olej a približne 3-5 minút restujte cibuľu nakrájanú na drobno a červenú papriku nakrájanú na menšie kocky. Pridajte kukuricu, quinou, fazuľu, kúsok čili papričky nasekanej na drobno, údenú papriku, soľ, korenie a restujte ešte 2-3 minúty.
- Upečené zemiaky pozdĺžne prekrojte na polovice, stred zemiakov jemne utlačte a naplňte pripravenou zmesou. Navrch pridajte avokádo roztlačené s limetkou, jemne osolené a okorenené, posypte nasekanými koriandrovými lístkami, ak máte chuť, pridajte aj čili papričku.