Reklama

Dokonalé zimné jedlo PEČENÉ ZEMIAKY: Vylepšite ich chutnými plnkami!

Zemiaky plnené bryndzou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Budú dnes u vás pečené zemiaky s bryndzovou, mexickou, stredomorskou alebo kelovou plnkou? Garantujeme vám, že všetky tieto recepty sú výborné!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    ZEMIAKY PLNENÉ BRYNDZOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Zemiaky plnené bryndzou.

    Potrebujete:

    • 8 veľkých zemiakov
    • 2 lyžice olivového oleja
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 8 lyžičiek masla
    • 250 g bryndze
    • 8 plátkov prerastenej slaniny
    • pažítka

    POSTUP:

    1. Dobre umyté, neošúpané zemiaky osušte a dobre potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte a popichajte vidličkou. Položte na plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 40-50 minút do mäkka podľa veľkosti.
    2. Tenké plátky slaniny osmažte do zlatista. Potom ich nakrájajte na tenké prúžky.
    3. Zemiaky vyberte z rúry a ešte horúce ich pozdĺžne rozkrojte a jemne pootvorte. Do každého vložte lyžičku masla, pridajte poriadnu kôpku bryndze, posypte opečenou slaninou a pažítkou.

    ZEMIAKY NA STREDOMORSKÝ SPÔSOB

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Zemiaky na stredomorský spôsob.

    Potrebujete:

    Na zemiaky:

    • 8 väčších zemiakov (ružová odroda)
    • olivový olej
    • soľ, čierne korenie
    • 2-4 lyžičky sušeného oregana

    Na tzatziki dip:

    • pol šalátovej uhorky
    • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
    • 2 strúčiky cesnaku
    • pol lyžice octu
    • 1 lyžica olivového oleja
    • štipka bieleho korenia

    Na náplň:

    • 2 stredne veľké paradajky
    • pol šálky olív bez kôstky
    • 1 balenie syra feta
    • poriadna hrsť petržlenovej vňate

    POSTUP:

    1. Zemiaky v šupke poriadne umyte, dajte do misy, pridajte olivový olej, soľ, korenie a dobre premiešajte. Popichajte ich vidličkou a poukladajte na plech. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 40-50 minút.
    2. Po upečení zemiaky prekrojte na polovicu. Vyberte vnútro, zmiešajte s lyžicou olivového oleja, osoľte, okoreňte a pridajte sušené oregano. Dobre premiešajte a touto zmesou zemiaky naplňte.
    3. Navrch dajte lyžicu tzatziki dipu, ktorý si pripravíte zmiešaním nastrúhanej, ošúpanej uhorky s ostatnými surovinami. Na dip poukladajte paradajky nakrájané na kocky, zmiešané s nakrájanými olivami. Na to rozmrvte fetu, posypte petržlenovou vňaťou a pokvapkajte olivovým olejom.

    ZEMIAKY S KELOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 40-50 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Zemiaky s kelom.

    Potrebujete:

    • 8 stredne veľkých zemiakov
    • 4 lyžice olivového oleja
    • soľ, čierne korenie
    • 100 g kelových listov
    • 1 lyžica masla
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 200 ml šľahačkovej smotany
    • 100 g syra gouda
    • pol lyžice nasekaného rozmarínu
    • pol menšieho póru";i:10;s:17:"1 jarná cibuľka";i:11;s:18:"píniové oriešky

    POSTUP:

    1. Zemiaky v šupke dobre umyte, dajte variť do osolenej, vriacej vody na 30-40 minút. Po uvarení ich vyberte z vody a nechajte 10 minút chladnúť.
    2. Listy kelu umyte a vyrežte hrubú časť. Nakrájajte na menšie kúsky a v horúcej vode blanšírujte 5 minút. Následne ho vložte do ľadovej vody.
    3. Na panvici roztopte maslo, pridajte na drobno nakrájaný cesnak a nechajte minútu rozvoňať. Pridajte smotanu, väčšinu kelu (za lyžicu si odložte), osoľte, okoreňte podľa chuti a varte, kým smotana nezačne hustnúť. Následne pridajte syr, rozmarín, pór nakrájaný na tenké kolieska a dobre premiešajte.
    4. Zemiaky rozkrojte na polovice, časť vnútra vyberte a primiešajte ku kelu. Zmesou naplňte zemiaky, posypte zvyšným kelom, jarnou cibuľkou, nasucho opraženými píniovými orieškami a môžete podávať.

    ZEMIAKY NA MEXICKÝ SPÔSOB

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 70 MINÚT

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Zemiaky na mexický spôsob.

    Potrebujete:

    • 4 veľké zemiaky
    • 2 lyžice olivového oleja
    • pol červenej cibule
    • pol červenej papriky
    • pol šálky kukurice (z konzervy)
    • pol šálky uvarenej quinoy
    • 1 konzerva červenej fazule
    • čili podľa chuti
    • pol lyžičky údenej papriky
    • soľ, čierne korenie";i:10;s:10:"1 avokádo";i:11;s:9:"1 limetka";i:12;s:28:"za hrsť koriandrovej vňate

    POSTUP:

    1. Rúru zapnite na 200 °C a vložte do nej umyté, osušené zemiaky, potreté olivovým olejom a soľou. Pečte približne 40-50 minút.
    2. V panvici zohrejte olivový olej a približne 3-5 minút restujte cibuľu nakrájanú na drobno a červenú papriku nakrájanú na menšie kocky. Pridajte kukuricu, quinou, fazuľu, kúsok čili papričky nasekanej na drobno, údenú papriku, soľ, korenie a restujte ešte 2-3 minúty.
    3. Upečené zemiaky pozdĺžne prekrojte na polovice, stred zemiakov jemne utlačte a naplňte pripravenou zmesou. Navrch pridajte avokádo roztlačené s limetkou, jemne osolené a okorenené, posypte nasekanými koriandrovými lístkami, ak máte chuť, pridajte aj čili papričku.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.