Fašiangy sú tu! Poďte si s nami vysmažiť TRADIČNÉ FÁNKY
11. 1. 2024, 9:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Medzi tradičné fašiangové dobroty neodmysliteľne patria fánky! Na super recept od našej cukrárky Veroniky sa môžete spoľahnúť!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
44 fotografiíPrejsť do galérie
FÁNKY
25-30 KUSOV, 25 MINÚT, SMAŽENIE 15-20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Fánky.
Potrebujete:
- 250 g tučného hrudkového tvarohu
- 2 vajcia
- 2 lyžice rumu
- 70 g rozpusteného masla
- 250 g hladkej múky
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- olej alebo masť na vysmážanie
- práškový cukor zmiešaný s mletou vanilkou
POSTUP:
- V mise zmiešajte tvaroh, vajcia, rum a maslo. Vsypte múku, sódu bikarbónu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Na pomúčenej doske cesto vyvaľkajte na štvorec približne 3 mm hrubý a rozkrájajte na štvorce alebo kosoštvorce podľa želania. Každý vyrezaný tvar ešte v strede dvakrát narežte, aby sa fánky vysmažili čo najrýchlejšie a nenasiakli olejom.
- Fánky vysmážajte z oboch strán v rozohriatom oleji alebo masti. Mali by sa krásne nafúknuť a byť zlaté z oboch strán. Hotové fánky poukladajte na papierový obrúsok aby odsal prebytočný tuk. Následne ich posypte alebo rovno obaľte v zmesi práškového cukru a mletej vanilky.
Dobrý tip: Nebojte sa do cesta pridať rum, pomáha fánkam nenasať príliš veľa tuku pri smažení.