Reklama

Slané POHOSTENIE pre návštevu: Tieto JEDNODUCHÉ RECEPTY ohúria každého

Plnené šatôčky.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Čakáte hostí? Ponúknite ich niečím výnimočným. Naša Veronika pripravila chuťovky, ktoré z vás urobia hviezdu večera.

BABKA S BAZALKOVÝM PESTOM

10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 50 AŽ 55 MINÚT

Zdroj: Laura Witteková

Babka s bazalkovým pestom.

Potrebujete:

Na cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 2 a pol lyžičky sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 450 g hladkej múky
  • 50 g masla + na potretie
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička soli
  • sezamové semiačka na posypanie

Na náplň:

  • za hrsť petržlenovej vňate
  • 100 g bazalkového pesta
  • soľ podľa chuti

POSTUP:

  1. Vlažné mlieko nalejte do misy, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte a nechajte 10 minút prikryté aktivovať droždie.
  2. Potom vsypte preosiatu múku, pridajte maslo izbovej teploty, žĺtok, soľ a vymieste hladké elastické cesto.
  3. Cesto preložte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1 a pol až 2 hodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem.
  4. Pesto zmiešajte s petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno, ochutnajte a prípadne ešte podľa potreby osoľte.
  5. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrite ochutené pesto a zviňte do rolády. Prekrojte ju napoly, obe časti prepleťte cez seba ako vrkoč a vložte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Nechajte ešte pol hodiny podkysnúť.
  6. Vykysnutú babku potrite rozpusteným maslom a posypte sezamovými semiačkami, vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 50 až 55 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť a môžete koštovať.
×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Idete piecť a chýba vám vajce, kypriaci prášok alebo droždie? Vieme čím ich nahradiť!

    PLNENÉ ŠATÔČKY

    24 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Plnené šatôčky.

    Potrebujete:

    • 300 g zemiakov
    • 250 g mozzarelly
    • 4 jarné cibuľky
    • 1 lyžička sušeného oregana
    • pol lyžičky čerstvého tymianu
    • za hrsť petržlenovej vňate
    • 2 pláty lístkového cesta
    • 1 vajce
    • 2 lyžičky celej rasce
    • soľ

    POSTUP:

    1. Zemiaky ošúpte a v celku uvarte v osolenej vode. Sceďte a nechajte vychladnúť.
    2. Rúru vyhrejte na 200 °C, plech vyložte papierom na pečenie.
    3. Zemiaky prekrojte pozdĺžne na polovice a potom na plátky. Dajte ich do misy a pridajte nastrúhanú mozzarellu, jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno, oregano, tymian, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
    4. Lístkové cesto rozviňte a rozrežte na 12 približne rovnakých štvorcov. Na každý naložte za lyžicu zemiakovej náplne a cesto uzatvorte do tvaru šatôčky. Podobne pokračujte aj s druhým plátom.
    5. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte približne 25 až 30 minút.

    TEKVICOVÉ ROLKY SO ŠPENÁTOM

    20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT

    Zdroj: Laura Witteková

    Tekvicové rolky so špenátom.

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 500 g hladkej múky
    • 1 lyžička soli
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 250 g masla
    • 200 ml kyslej smotany
    • 1 vajce
    • 60 g strúhanej goudy

    Na náplň:

    • 500 g maslovej tekvice
    • 1 lyžica olivového oleja
    • 50 g čerstvého špenátu
    • mix talianskych byliniek
    • 140 g syra feta
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Do misy vsypte múku, soľ, kypriaci prášok, pridajte maslo izbovej teploty a vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte smotanu, vajce, syr a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na hodinu.
    2. Zatiaľ pripravte náplň. Tekvicu očistite, nakrájajte na menšie kúsky, preložte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 20 minút domäkka.
    3. Do mixéra vsypte vychladnutú tekvicu, pridajte špenát, zmes byliniek a rozmixujte. Nemusíte úplne dohladka. Ochutnajte, osoľte a okoreňte podľa chuti.
    4. Oddýchnuté cesto rozdeľte napoly. Prvú polovicu rozvaľkajte na hrúbku 3 až 4 mm do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrite plnkou, posypte polovicou syra feta a zrolujte do rolády. Takto pripravte aj druhú časť cesta. Rolády následne nakrájajte približne na 2 cm široké pásiky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 15 až 20 minút.
    5. Rolky nechajte vychladnúť a môžete podávať s kyslou smotanou.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.