Slané POHOSTENIE pre návštevu: Tieto JEDNODUCHÉ RECEPTY ohúria každého
6. 1. 2024, 15:42 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Čakáte hostí? Ponúknite ich niečím výnimočným. Naša Veronika pripravila chuťovky, ktoré z vás urobia hviezdu večera.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
19 fotografiíPrejsť do galérie
BABKA S BAZALKOVÝM PESTOM
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 50 AŽ 55 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Babka s bazalkovým pestom.
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 ml mlieka
- 2 a pol lyžičky sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 450 g hladkej múky
- 50 g masla + na potretie
- 1 žĺtok
- 1 lyžička soli
- sezamové semiačka na posypanie
Na náplň:
- za hrsť petržlenovej vňate
- 100 g bazalkového pesta
- soľ podľa chuti
POSTUP:
- Vlažné mlieko nalejte do misy, pridajte droždie, lyžičku cukru, premiešajte a nechajte 10 minút prikryté aktivovať droždie.
- Potom vsypte preosiatu múku, pridajte maslo izbovej teploty, žĺtok, soľ a vymieste hladké elastické cesto.
- Cesto preložte do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1 a pol až 2 hodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Pesto zmiešajte s petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno, ochutnajte a prípadne ešte podľa potreby osoľte.
- Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku vysypanú múkou a rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrite ochutené pesto a zviňte do rolády. Prekrojte ju napoly, obe časti prepleťte cez seba ako vrkoč a vložte do formy na chlebík, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Nechajte ešte pol hodiny podkysnúť.
- Vykysnutú babku potrite rozpusteným maslom a posypte sezamovými semiačkami, vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 50 až 55 minút. Urobte test špajľou. Nechajte vychladnúť a môžete koštovať.
×

Video Player is loading.
Idete piecť a chýba vám vajce, kypriaci prášok alebo droždie? Vieme čím ich nahradiť!PLNENÉ ŠATÔČKY
24 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Plnené šatôčky.
Potrebujete:
- 300 g zemiakov
- 250 g mozzarelly
- 4 jarné cibuľky
- 1 lyžička sušeného oregana
- pol lyžičky čerstvého tymianu
- za hrsť petržlenovej vňate
- 2 pláty lístkového cesta
- 1 vajce
- 2 lyžičky celej rasce
- soľ
POSTUP:
- Zemiaky ošúpte a v celku uvarte v osolenej vode. Sceďte a nechajte vychladnúť.
- Rúru vyhrejte na 200 °C, plech vyložte papierom na pečenie.
- Zemiaky prekrojte pozdĺžne na polovice a potom na plátky. Dajte ich do misy a pridajte nastrúhanú mozzarellu, jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno, oregano, tymian, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
- Lístkové cesto rozviňte a rozrežte na 12 približne rovnakých štvorcov. Na každý naložte za lyžicu zemiakovej náplne a cesto uzatvorte do tvaru šatôčky. Podobne pokračujte aj s druhým plátom.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte približne 25 až 30 minút.
TEKVICOVÉ ROLKY SO ŠPENÁTOM
20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 AŽ 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Tekvicové rolky so špenátom.
Potrebujete:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 250 g masla
- 200 ml kyslej smotany
- 1 vajce
- 60 g strúhanej goudy
Na náplň:
- 500 g maslovej tekvice
- 1 lyžica olivového oleja
- 50 g čerstvého špenátu
- mix talianskych byliniek
- 140 g syra feta
- soľ, korenie
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, soľ, kypriaci prášok, pridajte maslo izbovej teploty a vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte smotanu, vajce, syr a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladničky aspoň na hodinu.
- Zatiaľ pripravte náplň. Tekvicu očistite, nakrájajte na menšie kúsky, preložte na plech, pokvapkajte olejom, osoľte a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 20 minút domäkka.
- Do mixéra vsypte vychladnutú tekvicu, pridajte špenát, zmes byliniek a rozmixujte. Nemusíte úplne dohladka. Ochutnajte, osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Oddýchnuté cesto rozdeľte napoly. Prvú polovicu rozvaľkajte na hrúbku 3 až 4 mm do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrite plnkou, posypte polovicou syra feta a zrolujte do rolády. Takto pripravte aj druhú časť cesta. Rolády následne nakrájajte približne na 2 cm široké pásiky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 190 °C pečte 15 až 20 minút.
- Rolky nechajte vychladnúť a môžete podávať s kyslou smotanou.