Ľahučké JARNÉ POLIEVKY: Tanier vylížu aj vaše deti!
12. 4. 2024, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Reklama
Hrášok, špenát, špargľa, mladé zemiaky, mrkva, kaleráb i petržlen sa môžu stretnúť v super polievke! Hotová do pol hodiny.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!Zdroj: NMH
Jemná hráškovo-kalerábová polievka s klíčkami
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Lýdia Czakó
Môžete ju podávať s krutónmi, klíčkami i opečenou slaninou či šunkou.
POTREBUJETE:
- 2 jarné cibuľky (biela časť)
- 1 lyžica masla
- 2 - 3 mladé kaleráby
- 300 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- za dve hrste čerstvého špenátu
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- bylinková soľ
Na podávanie:
- 3 krajce chleba
- olivový olej
- sušené bylinky (najlepšie petržlenová vňať)
- mungo klíčky
- niekoľko plátkov sušenej šunky
POSTUP:
- Na spenenom masle orestujte nakrájanú cibuľku. Kaleráb očistite, nakrájajte na kocky a pridajte k cibuľke. Restujte spolu 5 minút.
- Pridajte čerstvý alebo mrazený hrášok, premiešajte, vložte špenát, mierne osoľte a prilejte vývar. Varte 10 minút, pridajte smotanu a rozmixujte. Minútu prevarte na miernom ohni a odstavte.
- Chlieb nakrájajte na malé kocky a opečte na troche oleja. Posypte sušenými bylinkami (petržlenová vňať). Šunku opečte na troche oleja do chrumkava.
- Polievku podávajte podľa chuti s krutónmi, klíčkami alebo opečenou šunkou.

Video Player is loading.
Mušličková polievka s jarnou zeleninou
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 1 šalotka
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 zemiaky (najlepšie nových)
- 2 - 3 mladé mrkvy
- 1 mladý petržlen
- 200 g šampiňónov
- 1 menšia červená paprika
- 1 a pol litra vody
- za dve hrste menších cestovín (mušličky)
- zelerová vňať";i:10;s:37:"bylinková soľ, mleté biele korenie
POSTUP:
- Nakrájanú šalotku speňte na oleji. Pridajte ošúpané, nakrájané zemiaky, očistenú, nakrájanú mrkvu a petržlen. Po 5 minútach aj šampiňóny a červenú papriku.
- Varte domäkka asi 15 minút. Medzitým dajte variť zvlášť cestoviny podľa návodu na obale.
- Potom zmes rozmixujte ručným mixérom, osoľte, okoreňte a polievku podávajte s mušličkami, posypanú zelerovou vňaťou.

Video Player is loading.
Viete pripraviť STRATENÉ VAJCIA? Šéfkuchár Peter Varga vám poradí!Špenátovo-špargľová polievka s vajíčkom
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 2 jarné cibuľky (biela časť)
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 zemiaky
- 400 g zelenej špargle
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 30 - 40 g parmezánu
- soľ
- bazalka na posypanie
- 4 vajcia na podávanie
POSTUP:
- Na oleji speňte nakrájanú cibuľku. Pridajte plátky cesnaku a keď sa rozvonia, pridajte očistenú a nakrájanú špargľu a zemiaky. Opečte 5 minút a zalejte vývarom.
- Do mierne vriacej polievky po 10 minútach pridajte opláchnutý špenát, osoľte a po pár minútach rozmixujte do hladka.
- Do vriacej polievky vmiešajte ešte niekoľko lístkov špenátu a nastrúhaný parmezán. Prevarte, premiešajte a odstavte. Polievku podávajte so strateným vajíčkom, posypanú bazalkou.
Vyskúšajte ďalšie rodinné recepty: