Jogurt do koláčov, langošov aj mäsa: Pripravte VÍKENDOVÉ MENU!
5. 4. 2024, 19:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Obľúbený mliečny produkt, ktorý má v kuchyni naozaj rozmanité využitie. Bežne ho môžete pridať aj do marinád, dipov či šalátov. V teplých dňoch vyskúšajte osviežujúcu polievku tarator.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
18 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT!Zdroj: NMH
Anketa
Využívate jogurt aj pri varení slaných jedál?
- Najradšej ho dávam do koláčov33%
- Často ho využívam aj do marinád a dipov66%
Hlasovanie bolo ukončené
JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU
8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
POTREBUJETE:
Na základné cesto:
- 3 vajcia
- 80 g krupicového cukru
- tretina lyžičky mletej vanilky
- 75 g slnečnicového oleja
- 45 g hustého jogurtu
- 115 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
Na jogurtový krém:
- 200 g mandľového mlieka
- 20 g agaru (želatínu z morských rias zoženiete v dobrých supermarketoch)
- 500 g hustého jogurtu
- 5 lyžíc javorového sirupu
- kôra z jedného citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na ovocnú omáčku:
- mrazené ríbezle (prípadne jahody alebo maliny)
- pol lyžičky mletej vanilky
- cukor podľa chuti ríbezle
- na ozdobu
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C a dno klasického plechu vyložte papierom na pečenie.
- Pripravte cesto: Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Prilejte olej, jogurt a zamiešajte. Potom prisypte múku s kypriacim práškom a zamiešajte. Z bielkov vyšľahajte sneh a jemne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejte do pripravovaného plechu a pečte 12-15 minút dozlatista.
- Keď korpus vychladne, vykrajujte z neho kolieskové korpusy (priemer 7 cm). Položte ich na dno vyšších formičiek.
- Urobte jogurtovú zmes: Do hrnca dajte mandľové mlieko, prisypte agar a priveďte do varu, aby sa celkom rozpustil. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Jogurt dajte do misy, zmiešajte s javorovým sirupom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Do mlieka s agarom pridajte 2 lyžice jogurtu a premiešajte. Jogurt primiešavajte postupne, aby sa nezrazil. Potom zmes nalejte na korpusy do formičiek a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.
- Zatiaľ pripravte ríbezľovú omáčku: Mrazené ríbezle dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte vanilku, cukor podľa chuti a dobre rozmiešajte. Varte, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu, a odstavte. Nechajte vychladnúť.
- Vychladené tortičky vyberte z formičiek, polejte ich omáčkou, ozdobte ríbezľami a môžete servírovať.
Jogurtové langoše
8 - 10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VYSMÁŽANIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 150 g bieleho jogurtu
- 300 g hladkej múky
- pol lyžica sódy bikarbóny
- pol lyžica soli
- olej na vysmážanie
- kečup, smotana, syr, cesnak na podávanie

Video Player is loading.
CHRUMKAVÉ LANGOŠE: Známy ŠÉFKUCHÁR do nich pridáva aj TÚTO KORENINU!POSTUP:
- Všetky prísady zmiešajte v miske a vypracujte hladké cesto. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát a pohárom vykrajujte menšie kolieska.
- Na panvici rozpáľte rastlinný olej a vyprážajte v ňom jednotlivé kúsky z oboch strán dozlatista.
- Podávajte so strúhaným syrom, kečupom, prípadne smotanou, alebo len potreté cesnakom.

Video Player is loading.
Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!Jogurtové kuracie prsia v korení
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + MARINOVANIE, PEČENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 600 g kuracích pŕs
- olivový olej
- 300 ml bieleho jogurtu
- pol lyžičky korenia garam masala
- štipka mletého čili korenia
- štvrť lyžičky kurkumy
- štvrť lyžičky mletej sladkej červenej papriky
- štvrť lyžičky sušeného rozmarínu
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Umyté, osušené kuracie prsia pokrájajte na väčšie kúsky, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Z jogurtu, garam masaly, čili korenia, mletého čierneho korenia, kurkumy, mletej sladkej červenej papriky, zo sušeného rozmarínu a soli pripravte marinádu.
- Osolené kuracie kúsky ponorte do marinády a dobre premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny alebo v chlade aj cez noc.
- Preložte do zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 °C zapekajte asi 25 minút.
- Podávajte s uvarenou ryžou ochutenou hrozienkami a ozdobte lístkami rukoly.
Pripravte si výborný obed aj podľa týchto receptov: