Reklama

Jogurt do koláčov, langošov aj mäsa: Pripravte VÍKENDOVÉ MENU!

JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Obľúbený mliečny produkt, ktorý má v kuchyni naozaj rozmanité využitie. Bežne ho môžete pridať aj do marinád, dipov či šalátov. V teplých dňoch vyskúšajte osviežujúcu polievku tarator.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT!
    Zdroj: NMH
    Anketa

    Využívate jogurt aj pri varení slaných jedál?

    • Najradšej ho dávam do koláčov33%
    • Často ho využívam aj do marinád a dipov66%

    Hlasovanie bolo ukončené

    JOGURTOVÉ TORTIČKY S RÍBEZĽOVOU OMÁČKOU

    8 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    POTREBUJETE:

    Na základné cesto:

    • 3 vajcia
    • 80 g krupicového cukru 
    • tretina lyžičky mletej vanilky
    • 75 g slnečnicového oleja
    • 45 g hustého jogurtu
    • 115 g hladkej múky
    • pol balíčka kypriaceho prášku

    Na jogurtový krém:

    • 200 g mandľového mlieka
    • 20 g agaru (želatínu z morských rias zoženiete v dobrých supermarketoch)
    • 500 g hustého jogurtu
    • 5 lyžíc javorového sirupu
    • kôra z jedného citróna
    • 1 lyžička vanilkového extraktu

    Na ovocnú omáčku:

    • mrazené ríbezle (prípadne jahody alebo maliny)
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • cukor podľa chuti ríbezle
    • na ozdobu

    POSTUP:

    1. Rúru vyhrejte na 180 °C a dno klasického plechu vyložte papierom na pečenie.
    2. Pripravte cesto: Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľahajte do peny. Prilejte olej, jogurt a zamiešajte. Potom prisypte múku s kypriacim práškom a zamiešajte. Z bielkov vyšľahajte sneh a jemne ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto vylejte do pripravovaného plechu a pečte 12-15 minút dozlatista.
    3. Keď korpus vychladne, vykrajujte z neho kolieskové korpusy (priemer 7 cm). Položte ich na dno vyšších formičiek.
    4. Urobte jogurtovú zmes: Do hrnca dajte mandľové mlieko, prisypte agar a priveďte do varu, aby sa celkom rozpustil. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť.
    5. Jogurt dajte do misy, zmiešajte s javorovým sirupom, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom. Do mlieka s agarom pridajte 2 lyžice jogurtu a premiešajte. Jogurt primiešavajte postupne, aby sa nezrazil. Potom zmes nalejte na korpusy do formičiek a dajte aspoň na dve hodiny do chladničky.
    6. Zatiaľ pripravte ríbezľovú omáčku: Mrazené ríbezle dajte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte vanilku, cukor podľa chuti a dobre rozmiešajte. Varte, kým sa omáčka nezredukuje o tretinu, a odstavte. Nechajte vychladnúť.
    7. Vychladené tortičky vyberte z formičiek, polejte ich omáčkou, ozdobte ríbezľami a môžete servírovať. 

    Jogurtové langoše

    8 - 10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VYSMÁŽANIE 25 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 150 g bieleho jogurtu
    • 300 g hladkej múky
    • pol lyžica sódy bikarbóny
    • pol lyžica soli
    • olej na vysmážanie
    • kečup, smotana, syr, cesnak na podávanie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      CHRUMKAVÉ LANGOŠE: Známy ŠÉFKUCHÁR do nich pridáva aj TÚTO KORENINU!

      POSTUP:

      1. Všetky prísady zmiešajte v miske a vypracujte hladké cesto. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrubší plát a pohárom vykrajujte menšie kolieska.
      2. Na panvici rozpáľte rastlinný olej a vyprážajte v ňom jednotlivé kúsky z oboch strán dozlatista. 
      3. Podávajte so strúhaným syrom, kečupom, prípadne smotanou, alebo len potreté cesnakom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vynikajúca kuracia paella podľa kuchára Ľuboša: Lepšiu ste nejedli!

        Jogurtové kuracie prsia v korení

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + MARINOVANIE, PEČENIE 25 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • 600 g kuracích pŕs
        • olivový olej
        • 300 ml bieleho jogurtu
        • pol lyžičky korenia garam masala
        • štipka mletého čili korenia
        • štvrť lyžičky kurkumy
        • štvrť lyžičky mletej sladkej červenej papriky
        • štvrť lyžičky sušeného rozmarínu
        • soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Umyté, osušené kuracie prsia pokrájajte na väčšie kúsky, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Z jogurtu, garam masaly, čili korenia, mletého čierneho korenia, kurkumy, mletej sladkej červenej papriky, zo sušeného rozmarínu a soli pripravte marinádu.
        2.  Osolené kuracie kúsky ponorte do marinády a dobre premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny alebo v chlade aj cez noc.
        3. Preložte do zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 °C zapekajte asi 25 minút.
        4.  Podávajte s uvarenou ryžou ochutenou hrozienkami a ozdobte lístkami rukoly.   

        Pripravte si výborný obed aj podľa týchto receptov: