Pozor na ultra-spracované POTRAVINY: Viete, či jete presne také?
5. 4. 2024, 21:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Sú naozaj nebezpečné? A ako ich rozoznať? Vieme, ktoré majú priveľa chémie!

Zdroj: NMH
Na ultra-spracované potraviny si posvietil magazín Zdravie.
Čo sú vlastne ultra-spracované potraviny?
Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ich definuje ako zloženie ingrediencií, ktoré sa používajú najmä v priemysle a sú vyrobené rôznymi priemyselnými technikami. Tieto potraviny často obsahujú prídavné látky na zlepšenie chuti, štruktúry a trvanlivosti.
Sarah Garoneová, špecialistka na výživu a dietetiku, pre magazín Health vysvetľuje, že ultra-spracované potraviny prechádzajú rozsiahlym spracovaním a sú plné prísad, ako sú konzervačné látky a sladidlá. Poznáte ich aj vy. Spomeňte si na balené sušienky, mrazené jedlá, proteínové tyčinky a ochutené čipsy, ktoré sú súčasťou mnohých uličiek s občerstvením.

Ako ich rozoznáte?
Pozrite sa na zoznam zložiek. Podľa FAO, ak si všimnete zložky, ktoré sa bežne v domácich kuchyniach nevyskytujú - maltodextrín, umelé sladidlá či farbivá - je pravdepodobné, že ide o ultra-spracované potraviny. Lisa Andrewsová, registrovaná dietologička, dodáva, že tieto potraviny často obsahujú extrahované zložky alebo prísady, ako je kazeín, lepok či vysokofruktózový kukuričný sirup.
Zdroj: Shutterstock.com
Máte skutočný dôvod vynechať lepok? Iba tak si neuškodíte.
Nie všetky spracované potraviny sú však nezdravé. Niektoré, ako napríklad obohatené obilniny alebo sójové mlieko, môžu poskytovať dôležité živiny pre organizmus. Dietologička Lauren Harris-Pincusová, odporúča dávať pozor na konzumáciu vyprážaných pochutín a vysoko spracovaného pečiva s pridanými cukrami, tukmi a sodíkom.
Výskumy však naznačujú, že konzumácia ultra-spracovaných potravín nemusí nevyhnutne znamenať obetovanie zdravia. Vedci z USDA zistili, že je možné splniť výživové odporúčania a zároveň získať 91 % kalórií z ultra-spracovaných potravín. Možnosti ako instantné ovsené vločky, celozrnný chlieb a sušené ovocie boli vybrané pre ich nižší obsah nasýtených tukov a pridaného cukru spolu s mikroživinami.

Zdroj: NMH
Na striedmosti záleží
Kľúčom k úspechu je však striedmosť. Občasné pochutnanie si na ultra-spracovaných potravinách vám síce neuškodí, ale je nevyhnutné ich rozpoznať a vyhnúť sa ich nadmernému konzumovaniu. Ako uvádza doktorka Garoneová, neexistuje univerzálny prístup k zaradeniu ultra-spracovaných potravín do jedálnička. Ide o to, aby ste sa rozhodovali na základe informácií, ktoré vyhovujú vašim potrebám a prioritám.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ak chcete ďalej rozlišovať medzi spracovanými a ultra-spracovanými potravinami, zvážte vizuálny aspekt. Mnohé ultra-spracované výrobky sa vôbec nepodobajú na svoje pôvodné zložky. Pečivo, sušienky, limonády, sladkosti a mrazené jedlá majú často dlhé zoznamy zložiek a obsahujú prísady a konzervačné látky, ktoré sa v domácich jedlách zvyčajne nenachádzajú. Tento vizuálny podnet vám môže pomôcť pri orientácii v obchode.
Aj keď je dôležité uvedomiť si, že vo vašej strave prevládajú ultra-spracované potraviny, rovnako dôležité je uznať, že nie všetky spracované potraviny sú zdraviu škodlivé. Niektoré obohatené varianty môžu ponúkať základné živiny, ktoré pozitívne prispievajú k celkovej pohode.
Ak si osvojíte vyvážený prístup a zameriate sa na celé, minimálne spracované potraviny, pričom si občas vychutnáte obľúbené ultra-spracované pochúťky, môžete si zachovať zdravý vzťah k jedlu bez toho, aby ste ohrozili svoju pohodu.
Viac tipov z Dobrého jedla: