Reklama

Rýchla pochúťka: Jednoduchý recept na bryndzové koláčiky

Bryndza obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie.

Zdroj: Nina Smiešna / Dobré Jedlo

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bryndza je symbol slovenskej kuchyne, tradičná slovenská pochúťka. Je to nezameniteľná súčasť mnohých slovenských jedál. Pripravte si z nej voňavé koláčiky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fit recept Maroša Krivosudského: Plnené portobello s bryndzou

    Bryndza je jedným z najobľúbenejších a najtradičnejších slovenských syrov, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka a je známy svojou jemnou, ale výraznou chuťou. Je bohatá na živiny a má množstvo zdravotných výhod, no existujú aj určité faktory, na ktoré by ste si mali dávať pri jej konzumácii pozor.

    Zdroj: Nina Smiešna / Dobré jedlo

    Bryndza obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie.

    Prečo jesť bryndzu?

    • Podpora trávenia: Bryndza obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a trávenie.
    • Imunitný systém: Vďaka vysokému obsahu vitamínu A a B12 je bryndza skvelým pomocníkom pri posilňovaní imunitného systému, najmä počas chladných mesiacov.
    • Podporuje zdravú pokožku: Vitamín A v bryndzi môže pomôcť udržiavať zdravú pleť a zlepšiť jej vzhľad.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Pekáreň Chlieb a láska. Na snímke je chlieb s bryndzovou nátierkou a hrachovými klíčkami.

    Na čo si dať pozor pri konzumácii bryndze?

    Bryndza je skvelým zdrojom živín, no pri jej konzumácii je potrebné dbať na niektoré faktory. Obsah soli v bryndzi môže byť pomerne vysoký, čo môže byť problémom pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo tých, ktorí sledujú príjem soli. Je dôležité si uvedomiť, že aj keď obsahuje zdravé tuky, bryndza je kalorická a sýta, a preto by sa mala konzumovať s mierou, najmä ak sa snažíte kontrolovať svoju hmotnosť. Okrem toho je vyrobená z ovčieho mlieka, ktoré obsahuje menej laktózy ako kravské mlieko, ale môže spôsobovať problémy ľuďom s intoleranciou na laktózu. V takých prípadoch je vhodné vybrať si nízkotučnú alebo bezlaktózovú variantu

    Anketa

    Patríte k milovníkom bryndze?

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.