Reklama

Začína sezóna SUPERPOTRAVINY HLIVY ustricovitej: Urobte si z nej delikatesu!

Už rastie hliva!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Naozaj dobre sa jej darí do 22-25 °C, takže začiatok jari je pre ňu rajom. Na hlivu sa radšej vyberte čím skôr! Ak si ju doprajete pravidelne, prejaví sa to aj na vašom zdraví.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
    Zdroj: NMH

    Hľadajte ju na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov, predovšetkým na bukoch či topoľoch. Nepomýlite si ju, iba ak s hlivou dubovou či miskovitou, obe sú takisto jedlé.

    Ak neuspejete, nevešajte hlavu, na hlivových farmách ju dostanete celoročne. Striebrosivé alebo sivohnedé huby môžete kúpiť tiež v lepšom supermarkete, kedykoľvek si zmyslíte. Majú jemnú chuť, často sa používajú v orientálnej kuchyni a možno ich kombinovať s inými hubami.

    Z „úlovku“ po tom navarte fantastický guláš alebo ho zamiešajte do omelety, lazaní či nejakej dobrej plnky v pečenom mäse. Alebo si z nej urobte delikátne rezne!

    Zdroj: Gurmet

    Guláš z hlivy chutí jedna báseň!

    Bohaté hlivové menu je špeciálne vhodné pre vegetariánov, lebo ovocie ani zelenina neobsahujú dôležitý vitamín B12, ktorého má táto zdravá huba požehnane.

    A pre jej pretriasané betaglukány ju zase ponúkajte všetkým oslabeným – preukázateľne zvyšujú imunitu aj kondíciu, znižujú cholesterol a geniálne chutia aj v sušenej verzii.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Bolieva vás brucho? Môžete mať HELIKOBAKTERA, takto s ním zatočíte!
      Zdroj: NMH

      Dusená hliva na bruschettu

      Zdroj: Shutterstock

      Poduste hlivu a naložte na opečný chlebík. Budete sa zalizovať!

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      POSTUP:

      1. Chlieb opečte v hriankovači alebo v rúre do chrumkava. V panvici rozohrejte polovicu masla. Pridajte mladé cibuľky nakrájané na tenké plátky a duste 3-4 minúty. Pridajte nakrájané listy medvedieho cesnaku a poduste ešte 30 sekúnd. Zľahka osoľte a okoreňte. Vyberte do misky a odložte nabok.
      2. V tej istej panvici roztopte zvyšok masla. Hlivu nakrájajte na širšie pásiky a opekajte za občasného miešania asi 5 minút. Osoľte, okoreňte a vyberte z panvice.
      3. Opečené chleby potrite ricottou vymiešanou so soľou, dajte na ne opečený medvedí cesnak a hlivu. Prekrojte na polovice a podávajte.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.