Začína sezóna SUPERPOTRAVINY HLIVY ustricovitej: Urobte si z nej delikatesu!
7. 4. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: shutterstock
Naozaj dobre sa jej darí do 22-25 °C, takže začiatok jari je pre ňu rajom. Na hlivu sa radšej vyberte čím skôr! Ak si ju doprajete pravidelne, prejaví sa to aj na vašom zdraví.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Hľadajte ju na kmeňoch alebo pňoch listnatých stromov, predovšetkým na bukoch či topoľoch. Nepomýlite si ju, iba ak s hlivou dubovou či miskovitou, obe sú takisto jedlé.
Ak neuspejete, nevešajte hlavu, na hlivových farmách ju dostanete celoročne. Striebrosivé alebo sivohnedé huby môžete kúpiť tiež v lepšom supermarkete, kedykoľvek si zmyslíte. Majú jemnú chuť, často sa používajú v orientálnej kuchyni a možno ich kombinovať s inými hubami.
Z „úlovku“ po tom navarte fantastický guláš alebo ho zamiešajte do omelety, lazaní či nejakej dobrej plnky v pečenom mäse. Alebo si z nej urobte delikátne rezne!
Zdroj: Gurmet
Guláš z hlivy chutí jedna báseň!
Bohaté hlivové menu je špeciálne vhodné pre vegetariánov, lebo ovocie ani zelenina neobsahujú dôležitý vitamín B12, ktorého má táto zdravá huba požehnane.
A pre jej pretriasané betaglukány ju zase ponúkajte všetkým oslabeným – preukázateľne zvyšujú imunitu aj kondíciu, znižujú cholesterol a geniálne chutia aj v sušenej verzii.

Zdroj: NMH
Dusená hliva na bruschettu
Zdroj: Shutterstock
Poduste hlivu a naložte na opečný chlebík. Budete sa zalizovať!
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 4 plátky chleba
- 3 lyžice masla
- 2 mladé cibuľky
- 10 listov medvedieho cesnaku
- 250 g hlivy ustricovitej
- 250 g ricotty
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Chlieb opečte v hriankovači alebo v rúre do chrumkava. V panvici rozohrejte polovicu masla. Pridajte mladé cibuľky nakrájané na tenké plátky a duste 3-4 minúty. Pridajte nakrájané listy medvedieho cesnaku a poduste ešte 30 sekúnd. Zľahka osoľte a okoreňte. Vyberte do misky a odložte nabok.
- V tej istej panvici roztopte zvyšok masla. Hlivu nakrájajte na širšie pásiky a opekajte za občasného miešania asi 5 minút. Osoľte, okoreňte a vyberte z panvice.
- Opečené chleby potrite ricottou vymiešanou so soľou, dajte na ne opečený medvedí cesnak a hlivu. Prekrojte na polovice a podávajte.