Reklama

LAHODNÝ KALERÁB: Bude vám chutiť v polievke, nátierke i plnený!

Plnené kaleráby.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Najchrumkavejší je surový, no pripraviť z neho môžete aj lahodný obed či večeru.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ROMAN JURAŠKO v kuchyni: Rád varí pre rodinu a kŕmi dážďovky

    Chrumkavá nátierka s orieškami

    3 porcie, príprava 15 minút

    • 1 väčší petržlen
    • 2 mrkvy
    • kúsok zeleru
    • 1 kaleráb
    • 2 lyžice nahrubo nasekaných lieskových orieškov
    • 3 lyžice gréckeho jogurtu
    • 1 lyžica majonézy
    • štipka mletého čili
    • 1 lyžica limetovej šťavy
    • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:20:"bageta na podávanie

    POSTUP:

    1. Petržlen, mrkvu, zeler a kaleráb očistite a nastrúhajte. Jemne osoľte, premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
    2. K zelenine primiešajte nahrubo nasekané lieskové oriešky, vmiešajte jogurt a majonézu. Ochuťte čili, limetovou šťavou, korením a soľou. Podávajte s bagetou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Fantastická GRÉCKA KUCHYŇA: Máme RECEPTY priamo od Gréka!
      Zdroj: NMH

      Vegetariánsky plnený kaleráb

      4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 40 minút

      POTREBUJETE:

      • 4 väčšie kaleráby
      • 2 šalotky
      • olivový olej
      • pol červenej papriky
      • 2 mrkvy
      • 200 g húb (môžu byť šampiňóny)
      • sušené bylinky (oregano, bazalka, koriandrová vňať)
      • 3 zemiaky
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 2 lyžice kukurice";i:10;s:20:"petržlenová vňať";i:11;s:14:"strúhaný syr";i:12;s:4:"soľ";i:13;s:22:"maslo na potretie misy

      POSTUP:

      1. Kaleráby očistite a opatrne vyberte vnútro. Nakrájajte ho na malé kocky.
      2. Na oleji orestujte na mesiačiky nakrájanú šalotku a pridajte nakrájaný kaleráb, papriku, mrkvu a huby.
      3. Jemne osoľte a posypte bylinkami. Po 5 minútach pridajte nadrobno nakrájané zemiaky a restujte ďalších 5 -10 minút. Odstavte a primiešajte kukuricu.
      4. Medzitým potrite vnútro vydlabaných kalerábov zmesou oleja, pretlačeného cesnaku a soli.
      5. Kaleráby naplňte zmesou zeleniny, preložte do zapekacej misy potretej maslom, podlejte trochou vody a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 35 - 40 minút, aby kaleráby zmäkli. Pred podávaním môžete posypať syrom. Podávajte ako chuťovku alebo predjedlo.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jedlo PROTI CUKROVKE: Recepty biochemičky so SVETOVOU DIÉTOU
        Zdroj: NMH

        Kalerábovo-hrášková polievka

        4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút

        POTREBUJETE:

        • 1 kaleráb
        • 2 zemiaky
        • pol póru (biela časť)
        • olivový olej
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 1 a pol litra zeleninového vývaru
        • 2-3 stonky zelerovej vňate
        • za dve hrste mrazeného hrášku
        • štipka čili a mletého muškátového orieška
        • melence";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Kaleráb očistite a nastrúhajte na hrubo. Zemiaky očistite a nakrájajte na pásiky.
        2. Na oleji orestujte na plátky nakrájaný pór a pridajte nasekaný cesnak. Po pol minúte vložte kaleráb a potom zemiaky.
        3. Restujte 5 minút, zalejte horúcim vývarom, vložte vňať, ochuťte čili, muškátovým orieškom, soľou a korením. Varte 10 minút a pridajte hrášok. Po 3 minútach odstavte.
        4. Polievku podávajte z uvarenými melancami a nasekanou vňaťou.

        Vyskúšajte aj tieto recepty so zeleninou: