LAHODNÝ KALERÁB: Bude vám chutiť v polievke, nátierke i plnený!
18. 8. 2023, 9:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Najchrumkavejší je surový, no pripraviť z neho môžete aj lahodný obed či večeru.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
12 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
ROMAN JURAŠKO v kuchyni: Rád varí pre rodinu a kŕmi dážďovkyChrumkavá nátierka s orieškami
3 porcie, príprava 15 minút
- 1 väčší petržlen
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- 1 kaleráb
- 2 lyžice nahrubo nasekaných lieskových orieškov
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžica majonézy
- štipka mletého čili
- 1 lyžica limetovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:20:"bageta na podávanie
POSTUP:
- Petržlen, mrkvu, zeler a kaleráb očistite a nastrúhajte. Jemne osoľte, premiešajte a nechajte chvíľu postáť.
- K zelenine primiešajte nahrubo nasekané lieskové oriešky, vmiešajte jogurt a majonézu. Ochuťte čili, limetovou šťavou, korením a soľou. Podávajte s bagetou.

Video Player is loading.
Fantastická GRÉCKA KUCHYŇA: Máme RECEPTY priamo od Gréka!Zdroj: NMH
Vegetariánsky plnený kaleráb
4 porcie, príprava 20 minút, pečenie 40 minút
POTREBUJETE:
- 4 väčšie kaleráby
- 2 šalotky
- olivový olej
- pol červenej papriky
- 2 mrkvy
- 200 g húb (môžu byť šampiňóny)
- sušené bylinky (oregano, bazalka, koriandrová vňať)
- 3 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kukurice";i:10;s:20:"petržlenová vňať";i:11;s:14:"strúhaný syr";i:12;s:4:"soľ";i:13;s:22:"maslo na potretie misy
POSTUP:
- Kaleráby očistite a opatrne vyberte vnútro. Nakrájajte ho na malé kocky.
- Na oleji orestujte na mesiačiky nakrájanú šalotku a pridajte nakrájaný kaleráb, papriku, mrkvu a huby.
- Jemne osoľte a posypte bylinkami. Po 5 minútach pridajte nadrobno nakrájané zemiaky a restujte ďalších 5 -10 minút. Odstavte a primiešajte kukuricu.
- Medzitým potrite vnútro vydlabaných kalerábov zmesou oleja, pretlačeného cesnaku a soli.
- Kaleráby naplňte zmesou zeleniny, preložte do zapekacej misy potretej maslom, podlejte trochou vody a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 35 - 40 minút, aby kaleráby zmäkli. Pred podávaním môžete posypať syrom. Podávajte ako chuťovku alebo predjedlo.

Video Player is loading.
Jedlo PROTI CUKROVKE: Recepty biochemičky so SVETOVOU DIÉTOUZdroj: NMH
Kalerábovo-hrášková polievka
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 1 kaleráb
- 2 zemiaky
- pol póru (biela časť)
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 2-3 stonky zelerovej vňate
- za dve hrste mrazeného hrášku
- štipka čili a mletého muškátového orieška
- melence";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Kaleráb očistite a nastrúhajte na hrubo. Zemiaky očistite a nakrájajte na pásiky.
- Na oleji orestujte na plátky nakrájaný pór a pridajte nasekaný cesnak. Po pol minúte vložte kaleráb a potom zemiaky.
- Restujte 5 minút, zalejte horúcim vývarom, vložte vňať, ochuťte čili, muškátovým orieškom, soľou a korením. Varte 10 minút a pridajte hrášok. Po 3 minútach odstavte.
- Polievku podávajte z uvarenými melancami a nasekanou vňaťou.
Vyskúšajte aj tieto recepty so zeleninou: