Raňajky, ktoré zasýtia a ešte z nich aj schudnete: Stavte na VAJCIA!
2. 12. 2022, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LAURA WITTEKOVÁ
Reklama
Nie na darmo sa hovorí, že raňajky sú hlavné jedlo dňa. Ak ich chcete mať skutočne výživné, sýte a podporiť svoje chudnutie, dajte si vajíčka!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CWid654DaCq/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CO4Ka0Cg86W/
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
37 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Pestrá paradajková šakšuka s vajčkami vám vráti letnú náladu. - TEASERZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM
2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/LAURA WITTEKOVÁ
ZAPEKANÝ SENDVIČ SO ŠUNKOU A STRATENÝM VAJCOM
Potrebujete:
- 2 plátky tmavého celozrnného chleba
- 80 g šunky
- 1 zrelé avokádo
- pol citróna
- 2 vajcia
- 50 ml octu
- petržlenová vňať na ozdobu
- soľ, mleté farebné korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Tmavý chlieb opečte v hriankovači. Na malom množstve olivového oleja opečte plátky turčianskej šunky a položte ich na opečené chleby.
- Avokádo ošúpte, vyberte kôstku a dužinu nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte citrónom a na každý chlieb uložte polovicu plátkov.
- Do hrnca s mierne vriacou vodou prilejte ocot. Vajce rozklepnite do šálky a vlejte ho do vody tak, že hrnček s vajcom ponoríte do vody, zároveň naberajte vodu aj vylievajte vajce. Voda nesmie vykypieť. Hneď vlejte aj druhé vajce. Prvé po chvíli vyberte, aby žĺtok ostal mierne tekutý. Vajcia po vybratí sformujte do batôžkov.
- Stratené vajcia položte navrch obložených chlebov a ozdobte petržlenovou vňaťou. Nakoniec posypte čerstvo pomletým farebným korením.
Vajíčka sú výborné aj v hubovom koláči podľa našej Veroniky. Pozrite si videorecept:

Video Player is loading.
HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!OMELETA S PEČENÝMI PARADAJKAMI A BAZALKOU
1 PORCIA, PRÍPRAVA 25 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Omeleta s pečenými paradajkami a bazalkou.
Potrebujete:
- 2 vajcia
- 5 cherry paradajok + 5 na paradajkový šalát
- 3 stonky bazalky
- 1 lyžica smotany na šľahanie
- 20 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Rúru vyhrejeme na 180 °C. Paradajky, umyjeme osušíme a pokvapkáme olivovým olejom. Preložíme do malej zapekacej misky a vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút.
- Vajcia rozbijeme do misky, pridáme lyžicu smotany a zľahka vyšľaháme. Osolíme a okoreníme.
- V panvici rozohrejeme maslo a dáme doň dve stonky bazalky. Opekáme asi 30 sekúnd. Bazalku vyberieme na tanier.
- Do panvice vlejeme rozšľahané vajcia a urobíme omeletu.
- Keď je omeleta takmer hotová, uložíme na ňu opečené paradajky a preložíme ju na polovicu.
- Omeletu na tanieri ozdobíme na drobno nakrájanou opečenou bazalkou a môžeme k nej servírovať aj paradajkový šalát z paradajok nakrájaných na drobno, bazalky, zo soli, z korenia a olivového oleja.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: