Reklama

10x OBRÁTENÉ KOLÁČE: Ovocie v nich krásne skaramelizuje!

Obrátený ananásový koláč

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nemusí to byť len tradičný francúzsky tarte tatin s jablkami. Využiť môžete aj ananás, slivky, hrušky, hrozno, banány a dokonca aj paradajky...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nela Pocisková listuje v Dobrom jedle: Náš časopis miluje!

    Obrátený ananásový koláč

    8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    • 450 g čerstvého ananásu
    • 200 ml vody
    • 330 g krupicového cukru
    • 190 g masla izbovej teploty
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 3 vajcia
    • 300 g hladkej múky
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • pol lyžička sódy bikarbóny
    • 60 g mandlí (mletých najemno)";i:10;s:21:"250 g bieleho jogurtu

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    POSTUP:

    1. Do hrnca dajte ananás nakrájaný na plátky, vodu, 200 g cukru a priveďte do varu. Varte 10-15 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nevznikne sirup.
    2. Dno formy (20 cm) vysteľte papierom na pečenie a formu obaľte alobalom. Na dno poukladajte plátky ananásu od kraja smerom do stredu a polejte polovicou sirupu.
    3. Teraz pripravte cesto: Do misy dajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom pridajte vajíčka a vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a s mletými mandľami. Nakoniec pridajte jogurt a všetko dobre zapracujte, ale nepremiešajte.
    4. Cesto opatrne nalejte na poukladaný ananás a formu položte na plech. Plech s formou vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 50-60 minút. Ak by vrch koláča rýchlejšie tmavol, prikryte ho alobalom. Urobte test špajdľou.
    5. Koláč vyberte z rúry, obkrúžte nožom okolo bokov, aby ste ho uvoľnili z formy, a nechajte 5 minút vychladnúť.
    6. Potom formu prikryte plochým podnosom a opatrne, ale rýchlo preklopte hore dnom. Uvoľnite formu, odstráňte jej dno a koláč nechajte vychladnúť. Podávajte ho poliaty zvyšným sirupom.

    Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:

    Naplnenú formu určite uložte na plech a tak dajte piecť. Nezašpiníte si rúru v prípade, že by počas pečenia vytieklo z koláča trocha sirupu.

    Obrátený slivkový koláč

    Neuveriteľne šťavnatý!

    Zdroj: Shutterstock

    Obrátené jablkové kocky

    Vynikanúci zákusok s tvarohovo-pudingovým krémom.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Obrátený jablčník

    1 tortová forma s priemerom  24 cm

    Zdroj: Dobré jedlo

    • 4 veľké jablká
    • štipku mletej škorice
    • 1 balíček vanilínového cukru

    Na cesto:

    • 5 vajec
    • 150 g kryštálového cukru
    • 150 g polohrubej múky
    • 1/2 balíčka kypriaceho prášku

    Na plnku:

    • 300 ml mlieka
    • 150 kryštálového cukru
    • 1 vanilkový puding v prášku
    • 150 g masla

    POSTUP:

    1. Tortovú formu vyložíme alobalom, aby nevytiekla šťava z jabĺk. Jablká umyjeme a nakrájame aj so šupkou na menšie kocky. Rozložíme ich na alobal, posypeme škoricou a vanilínovým cukrom.
    2. Pripravíme cesto: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku, kypriaci prášok a dobre premiešame. Zmes vylejeme na jablká a dáme piecť na 35 až 40 minút pri teplote 180 °C.
    3. Pripravíme plnku: Do 200 ml horúceho mlieka vlejeme pudingový prášok vymiešaný v 100 ml studeného mlieka. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Po miernom vychladnutí do pudingu zapracujeme vymiešané maslo.
    4. Formu s upečenými a vychladnutými jablkami prevrátime na okrúhly podnos a dohladka vymiešanú hmotu rozotrieme na povrch. Posypeme  postrúhanou čokoládou a dáme do chladničky stuhnúť.

    Zdroj: Dobré jedlo

    Obrátený hroznový koláč

    Namiesto cukru ide doň med.

    Zdroj: Dobré jedlo

    Obrátený hrnčekový banánový koláč

    Využite zrelé banány!

    Zdroj: Shutterstock

    Náš tip: Podobne môžete upiecť aj koláč z jabĺk alebo hrušiek.

    Zdroj: Dobré jedlo

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Francúzsky mrkvový šalát - chutný a chrumkavý TEASER

      Marhuľový tarte tatin

      Tento recept si na leto určite odložte!

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Jablkový obrátený koláč

      Zdroj: Archív vydavateľstva

      Obrátený paradajkový koláč

      Vyskúšajte tarte tatin aj v slanej verzii!

      1 ZAPEKACIA MISKA 15 x 20 CM I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 15 MINÚT

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Potrebujete:

      • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (asi 250 g)
      • 400 g cherry paradajok
      • 1 lyžica olivového oleja
      • pol lyžičky sušeného provensalského korenia
      • 2 lyžičky kryštálového cukru
      • soľ
      • 1 lyžica strúhanky
      • čerstvé lístky bazalky na ozdobenie

      POSTUP:

      1. Dno zapekacej misky natrieme olivovým olejom, uložíme paradajky, posypeme provensalským korením, cukrom a osolíme. Posypeme strúhankou,
      2. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Paradajky zakryjeme lístkovým cestom, natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a osolíme.
      3. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Ešte horúci koláč obrátime na tanier a posypeme lístkami bazalky. Koláč podávame teplý.

      Prečítajte si tiež: