10x OBRÁTENÉ KOLÁČE: Ovocie v nich krásne skaramelizuje!
1. 11. 2022, 21:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nemusí to byť len tradičný francúzsky tarte tatin s jablkami. Využiť môžete aj ananás, slivky, hrušky, hrozno, banány a dokonca aj paradajky...

Obrátený ananásový koláč
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 450 g čerstvého ananásu
- 200 ml vody
- 330 g krupicového cukru
- 190 g masla izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 300 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžička sódy bikarbóny
- 60 g mandlí (mletých najemno)";i:10;s:21:"250 g bieleho jogurtu
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POSTUP:
- Do hrnca dajte ananás nakrájaný na plátky, vodu, 200 g cukru a priveďte do varu. Varte 10-15 minút, kým sa tekutina nezredukuje a nevznikne sirup.
- Dno formy (20 cm) vysteľte papierom na pečenie a formu obaľte alobalom. Na dno poukladajte plátky ananásu od kraja smerom do stredu a polejte polovicou sirupu.
- Teraz pripravte cesto: Do misy dajte maslo, cukor, vanilkový extrakt a vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom pridajte vajíčka a vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, so sódou bikarbónou a s mletými mandľami. Nakoniec pridajte jogurt a všetko dobre zapracujte, ale nepremiešajte.
- Cesto opatrne nalejte na poukladaný ananás a formu položte na plech. Plech s formou vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 50-60 minút. Ak by vrch koláča rýchlejšie tmavol, prikryte ho alobalom. Urobte test špajdľou.
- Koláč vyberte z rúry, obkrúžte nožom okolo bokov, aby ste ho uvoľnili z formy, a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Potom formu prikryte plochým podnosom a opatrne, ale rýchlo preklopte hore dnom. Uvoľnite formu, odstráňte jej dno a koláč nechajte vychladnúť. Podávajte ho poliaty zvyšným sirupom.
Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej:
Naplnenú formu určite uložte na plech a tak dajte piecť. Nezašpiníte si rúru v prípade, že by počas pečenia vytieklo z koláča trocha sirupu.
Obrátený slivkový koláč
Neuveriteľne šťavnatý!
Zdroj: Shutterstock
Obrátené jablkové kocky
Vynikanúci zákusok s tvarohovo-pudingovým krémom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Obrátený jablčník
1 tortová forma s priemerom 24 cm
Zdroj: Dobré jedlo
- 4 veľké jablká
- štipku mletej škorice
- 1 balíček vanilínového cukru
Na cesto:
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Na plnku:
- 300 ml mlieka
- 150 kryštálového cukru
- 1 vanilkový puding v prášku
- 150 g masla
POSTUP:
- Tortovú formu vyložíme alobalom, aby nevytiekla šťava z jabĺk. Jablká umyjeme a nakrájame aj so šupkou na menšie kocky. Rozložíme ich na alobal, posypeme škoricou a vanilínovým cukrom.
- Pripravíme cesto: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku, kypriaci prášok a dobre premiešame. Zmes vylejeme na jablká a dáme piecť na 35 až 40 minút pri teplote 180 °C.
- Pripravíme plnku: Do 200 ml horúceho mlieka vlejeme pudingový prášok vymiešaný v 100 ml studeného mlieka. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Po miernom vychladnutí do pudingu zapracujeme vymiešané maslo.
- Formu s upečenými a vychladnutými jablkami prevrátime na okrúhly podnos a dohladka vymiešanú hmotu rozotrieme na povrch. Posypeme postrúhanou čokoládou a dáme do chladničky stuhnúť.
Zdroj: Dobré jedlo
Obrátený hroznový koláč
Namiesto cukru ide doň med.
Zdroj: Dobré jedlo
Obrátený hrnčekový banánový koláč
Využite zrelé banány!
Zdroj: Shutterstock
Náš tip: Podobne môžete upiecť aj koláč z jabĺk alebo hrušiek.
Zdroj: Dobré jedlo
Marhuľový tarte tatin
Tento recept si na leto určite odložte!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jablkový obrátený koláč
Zdroj: Archív vydavateľstva
Obrátený paradajkový koláč
Vyskúšajte tarte tatin aj v slanej verzii!
1 ZAPEKACIA MISKA 15 x 20 CM I PRÍPRAVA 15 MINÚT I PEČENIE 15 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Potrebujete:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (asi 250 g)
- 400 g cherry paradajok
- 1 lyžica olivového oleja
- pol lyžičky sušeného provensalského korenia
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- soľ
- 1 lyžica strúhanky
- čerstvé lístky bazalky na ozdobenie
POSTUP:
- Dno zapekacej misky natrieme olivovým olejom, uložíme paradajky, posypeme provensalským korením, cukrom a osolíme. Posypeme strúhankou,
- Rúru vyhrejeme na 180 °C. Paradajky zakryjeme lístkovým cestom, natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou a osolíme.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Ešte horúci koláč obrátime na tanier a posypeme lístkami bazalky. Koláč podávame teplý.
Prečítajte si tiež: