BRIOŠKA S ORECHMI
BRIOŠKA S ORECHMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
1 KUS ALEBO 10 MALÝCH BRIOŠIEK, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT + KYSNUTIE
Potrebujete:
Na cesto:
- 2 a štvrť lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 50 g trstinového cukru muscovado
- 560 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 115 g masla izbovej teploty
Na orechovú náplň a dokončenie:
- 50 g pekanových orechov
- 50 g lúpaných lieskových orieškov
- 50 g vlašských orechov
- 50 g lúpaných mandlí
- 150 g karamelového kondenzovaného mlieka
- vločková soľ na posypanie
- 1 vajce
BRIOŠKA S ORECHMI
Zdroj: Laura Witteková
POSTUP
- V malej miske zmiešajte droždie, mlieko a 2 lyžice cukru muscovado. Dobre premiešajte a nechajte odstáť 10 až 15 minút, aby vzišiel kvások. Do veľkej misy preosejte múku, soľ, zvyšný cukor a premiešajte. Pridajte vajcia, vanilkovú pastu, kvások a znovu premiešajte, aby sa vytvorila kompaktná hmota. Teraz začnite pridávať maslo nakrájané na kocky. Pred pridaním ďalšieho kúska počkajte, kým sa ten predošlý úplne zapracuje do cesta. Mäkké a hladké cesto preneste do naolejovanej misy a prikryte plastovou fóliou. Na teplom a suchom mieste nechajte kysnúť 60 až 75 minút.
- Rúru zapnite na 180 °C. Pekanové, lieskové, vlašské orechy a mandle rozložte na plech a vložte do rúry. Pečte približne 10 minút. Počas pečenia orechy premiešavajte. Vychladnuté orechy nasekajte na hrubo a odložte bokom.
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 40 x 60 cm. Pomocou lyžice ho potrite karamelovým sladeným mliekom a posypte nasekanými orechmi. Cesto zviňte do rolády z dlhšej strany. Prikryte fóliou a dajte na hodinu do chladničky. Formu s priemerom 23 cm vyložte papierom na pečenie. Na jemne pomúčenej doske vyrovnajte vychladnutú roládu. Ostrým nožom prerežte roládu pozdĺžne napoly, ale na konci nechajte približne 1,5 cm spoj. Polovice opatrne otočte, aby bola plnka odkrytá. Prekrížte ich cez seba a potom postup opakujte, kým nezískate dlhý zatočený vrkoč. Prekrížte jeden koniec cesta cez druhý a konce zastrčte pod spletený uzol. V prípade potreby zľahka zatočte do guľatého tvaru. Uzol preneste do pripravenej formy na pečenie. Zľahka prikryte fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť 60 minút.
- Rúru zohrejte na 180 °C. Briošku potrite vajíčkom zmiešaným s lyžičkou vody a posypte soľou. Pečte 35 až 45 minút, kým brioška nie je zlatohnedá. Nechajte vychladnúť a podávajte s dobrou kávou.
Viac receptov s orechmi nájdete na ďalšej strane >>>