objednať časopis
všetky kategórie

Hrušky pokojne zmiešajte s jablkami. Pri koláčoch je to povolené...

Marcipánovo - ovocný koláč

8 porcií, 1 okrúhla forma s priemerom asi 22 cm  

Potrebujete:

  • 100 g tuhého masla
  • 200 g polohrubej múky
  • 80 - 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1-2 lyžice mlieka
  • asi 600 g hrušiek (prípadne mix s jablkami)
  • 2 lyžice slivkového lekváru
  • 50 g kryštálového alebo želírovacieho cukru
  • 30 - 50 g bieleho marcipánu
  •  tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Namiesto slivkového lekváru môžete použiť hruškový džem.
Namiesto slivkového lekváru môžete použiť hruškový džem.
Zdroj: Shutterstock

POSTUP:

  1. Nakrájané maslo, múku a cukor rukami jemne spracujte na posýpku a asi tretinu odložte.
  2. K zvyšnej posýpke primiešajte žĺtok a 1 - 2 lyžice vlažného mlieka. Vypracujte cesto a nechajte chvíľu v chladničke.
  3. Ovocie očistite, nakrájajte na väčšie kocky, pridajte lekvár a v hrnci spolu s cukrom miešajte kým zmes nezačne trocha  hustnúť. Do horúcej zmesi vmiešjte asi 2/3 nadrobno nakrájaného marcipánu a nechajte trocha vychladnúť.
  4. Cestom vysteľte pripravenú okrúhlu formu, navýšte trocha aj okraje a potrite hrubšou vrstvou vlažnej ovocno - marcipánovej plnky. Posypte odloženou posýpkou a  nakrájaným zvyšným marcipánom. V rúre vyhriatej na 170 °C pečte asi 45 minút.

Super koláč nájdete aj na ďalšej strane>>

Kategórie