Marcipánovo - ovocný koláč
8 porcií, 1 okrúhla forma s priemerom asi 22 cm
Potrebujete:
- 100 g tuhého masla
- 200 g polohrubej múky
- 80 - 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1-2 lyžice mlieka
- asi 600 g hrušiek (prípadne mix s jablkami)
- 2 lyžice slivkového lekváru
- 50 g kryštálového alebo želírovacieho cukru
- 30 - 50 g bieleho marcipánu
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Namiesto slivkového lekváru môžete použiť hruškový džem.
Zdroj: Shutterstock
POSTUP:
- Nakrájané maslo, múku a cukor rukami jemne spracujte na posýpku a asi tretinu odložte.
- K zvyšnej posýpke primiešajte žĺtok a 1 - 2 lyžice vlažného mlieka. Vypracujte cesto a nechajte chvíľu v chladničke.
- Ovocie očistite, nakrájajte na väčšie kocky, pridajte lekvár a v hrnci spolu s cukrom miešajte kým zmes nezačne trocha hustnúť. Do horúcej zmesi vmiešjte asi 2/3 nadrobno nakrájaného marcipánu a nechajte trocha vychladnúť.
- Cestom vysteľte pripravenú okrúhlu formu, navýšte trocha aj okraje a potrite hrubšou vrstvou vlažnej ovocno - marcipánovej plnky. Posypte odloženou posýpkou a nakrájaným zvyšným marcipánom. V rúre vyhriatej na 170 °C pečte asi 45 minút.
Super koláč nájdete aj na ďalšej strane>>