objednať časopis
všetky kategórie

Táto dvojica im dodá šťavnatosť a chrumkavosť zároveň. A tá vôňa! Vyskúšajte naše recepty a inšpirujte sa aj ďalšími tipmi.

ORECHOVO-JABLKOVÝ MREŽOVNÍK

PRÍPRAVA 35 minút + 60 minút chladenie cesta, PEČENIE 60 minút

Jablkovo-orechový mrežovník
Zdroj: Laura Witteková

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vajce100 g práškového cukru
  • štipka soli

Na plnku:

  • 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky
  • 50 g hrozienok
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 50 g trstinového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • med na potretie

POSTUP:

  1. Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
  2. Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
  3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
  4. Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.

Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté jablkové blondies >>>