Reklama

TOP JESENNÉ KOLÁČE: Orechy s jablkami tvoria neodolateľné kombo!

Jablkovo-orieškové rožteky

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Táto dvojica im dodá šťavnatosť a chrumkavosť zároveň. A tá vôňa! Vyskúšajte naše recepty a inšpirujte sa aj ďalšími tipmi.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Klobásový trapas Romana Juraška: Poriadne to poplietol!

    ORECHOVO-JABLKOVÝ MREŽOVNÍK

    PRÍPRAVA 35 minút + 60 minút chladenie cesta, PEČENIE 60 minút

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 150 g hladkej múky
    • 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
    • 200 g masla
    • pol lyžičky kypriaceho prášku
    • 1 vajce100 g práškového cukru
    • štipka soli

    Na plnku:

    • 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky
    • 50 g hrozienok
    • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
    • 50 g trstinového cukru
    • pol lyžičky mletej škorice
    • med na potretie

    POSTUP:

    1. Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
    2. Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
    3. Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
    4. Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.

    Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté jablkové blondies >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Parádny HRNČEKOVÝ KOLÁČ s kávou: Aha, máte ho za 30 minút! Teaser
      Zdroj: NMH

      Jablkové blondies o orieškami

      9 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 minút, PEČENIE: 30 minút

      POTREBUJETE:

      • 2 očistené jablká
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 1 veľké vajce
      • 60 g kryštálového cukru
      • 60 g trstinového cukru
      • 113 g masla
      • 145 g hladkej múky
      • 35 g mletých orechov
      • pol lyžičky vanilkového extraktu
      • pol lyžičky kypriaceho prášku";i:10;s:29:"pol lyžičky mletej škorice";i:11;s:35:"tretina lyžičky mletého zázvoru";i:12;s:50:"štvrť lyžičky mletého muškátového orieška

      POSTUP:

      1. Rúru vyhrejte na 180 °C a vyložte papierom na pečenie.
      2. Jablká nakrájajte na menšie kúsky alebo nastrúhajte nahrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nestmavli.
      3. Vyšľahajte vajce s oboma cukrami a vanilkovým extraktom na jemnú penu a pomaly pridávajte rozpustené a trochu vychladnuté maslo.
      4. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, so škoricou, zázvorom, s muškátovým orieškom a so štipkou soli.
      5. Do vaječnej zmesi jemne zapracujte múkovú zmes a orechy, nakoniec pridajte jablká. Opatrne zamiešajte a vylejte do pripraveného plechu (20 x 20 cm). Pečte 25-30 minút.

      Na ďalšej strane recept na rožteky plnené jablkovo-orieškovou plnkou >>>

      ×
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Orieškovo-jablkové rožteky

        36-40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 250 g masla izbovej teploty
        • 2 lyžice kyslej smotany
        • 1 vajce
        • 50 ml mlieka
        • 125 g práškového cukru (plus na poprášenie)
        • kôra z 1 citróna
        • 125 g kukuričného škrobu
        • 1 balíček kypriaceho prášku
        • pol lyžičky mletej vanilky
        • 600 g hladkej múky

        Na plnku:

        • 5-6 stredne veľkých jabĺk
        • 3 lyžice krupicového cukru alebo podľa chuti jabĺk
        • 1 lyžička mletej škorice
        • za hrsť nasekaných lieskových orieškov alebo vlašských orechov

        POSTUP:

        1. Urobte plnku: Jablká očistite, nastrúhajte nahrubo, vsypte do hrnca a varte, kým sa neodparí všetka tekutina. Potom pridajte cukor, škoricu, nasekané orechy. Zamiešajte a nechajte vychladnúť.
        2. Pripravte cesto: Do misy dajte zmäknuté maslo, smotanu, vajce, mlieko a vymiešajte na krém. Potom do krému pridajte práškový cukor, citrónovú kôru, škrob, kypriaci prášok, vanilku a znova dobre zmiešajte. Postupne prisypávajte múku, aby vzniklo hladké, pružné cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
        3. Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrajujte kruhy s priemerom 8 cm. Každé koliesko ešte trochu roztľapkajte a narežte, ale nie až k okraju. Do tretiny každého kolieska dajte plnku, opatrne zrolujte a zahnite do tvaru rožteka.
        4. Rožteky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 165 °C 20 minút. Potom teplotu zvýšte na 175 °C a rožteky dopečte do ružova. Vychladnuté posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

        Prečítajte si tiež: