ORECHOVO-JABLKOVÝ MREŽOVNÍK
PRÍPRAVA 35 minút + 60 minút chladenie cesta, PEČENIE 60 minút
Zdroj: Laura Witteková
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 200 g masla
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 vajce100 g práškového cukru
- štipka soli
Na plnku:
- 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky
- 50 g hrozienok
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 50 g trstinového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
- med na potretie
POSTUP:
- Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
- Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
- Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.
Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté jablkové blondies >>>