TOP JESENNÉ KOLÁČE: Orechy s jablkami tvoria neodolateľné kombo!
12. 10. 2022, 19:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Táto dvojica im dodá šťavnatosť a chrumkavosť zároveň. A tá vôňa! Vyskúšajte naše recepty a inšpirujte sa aj ďalšími tipmi.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku
45 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Klobásový trapas Romana Juraška: Poriadne to poplietol!ORECHOVO-JABLKOVÝ MREŽOVNÍK
PRÍPRAVA 35 minút + 60 minút chladenie cesta, PEČENIE 60 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 200 g masla
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 vajce100 g práškového cukru
- štipka soli
Na plnku:
- 1,2 kg očistených jabĺk nakrájaných na menšie kúsky
- 50 g hrozienok
- 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 50 g trstinového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
- med na potretie
POSTUP:
- Z múky, masla, kypriaceho prášku, vajíčka, zo štipky soli a z cukru vymieste hladké cesto, rozdeľte ho na tretiny a uložte na hodinu do chladničky vychladiť.
- Jablká zmiešajte s hrozienkami, orechmi, cukrom a so škoricou.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Prvú tretinu cesta rozvaľkajte do kruhu a dajte na dno tortovej formy (s priemerom 18 cm) pokrytej papierom na pečenie. Druhú tretinu cesta rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik a vyložte ním boky formy.
- Do takto pripravenej formy nasypte jablkovú zmes. Zo zvyšnej tretiny pripravte mriežku, ktorou jablká zakryjete. Pečte hodinu. Po vytiahnutí potrite ešte teplý koláč medom a nechajte vychladnúť.
Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté jablkové blondies >>>

Video Player is loading.
Parádny HRNČEKOVÝ KOLÁČ s kávou: Aha, máte ho za 30 minút! TeaserZdroj: NMH
Jablkové blondies o orieškami
9 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 minút, PEČENIE: 30 minút
POTREBUJETE:
- 2 očistené jablká
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 veľké vajce
- 60 g kryštálového cukru
- 60 g trstinového cukru
- 113 g masla
- 145 g hladkej múky
- 35 g mletých orechov
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- pol lyžičky kypriaceho prášku";i:10;s:29:"pol lyžičky mletej škorice";i:11;s:35:"tretina lyžičky mletého zázvoru";i:12;s:50:"štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C a vyložte papierom na pečenie.
- Jablká nakrájajte na menšie kúsky alebo nastrúhajte nahrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nestmavli.
- Vyšľahajte vajce s oboma cukrami a vanilkovým extraktom na jemnú penu a pomaly pridávajte rozpustené a trochu vychladnuté maslo.
- Múku zmiešajte s kypriacim práškom, so škoricou, zázvorom, s muškátovým orieškom a so štipkou soli.
- Do vaječnej zmesi jemne zapracujte múkovú zmes a orechy, nakoniec pridajte jablká. Opatrne zamiešajte a vylejte do pripraveného plechu (20 x 20 cm). Pečte 25-30 minút.
Na ďalšej strane recept na rožteky plnené jablkovo-orieškovou plnkou >>>
Orieškovo-jablkové rožteky
36-40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250 g masla izbovej teploty
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- 125 g práškového cukru (plus na poprášenie)
- kôra z 1 citróna
- 125 g kukuričného škrobu
- 1 balíček kypriaceho prášku
- pol lyžičky mletej vanilky
- 600 g hladkej múky
Na plnku:
- 5-6 stredne veľkých jabĺk
- 3 lyžice krupicového cukru alebo podľa chuti jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
- za hrsť nasekaných lieskových orieškov alebo vlašských orechov
POSTUP:
- Urobte plnku: Jablká očistite, nastrúhajte nahrubo, vsypte do hrnca a varte, kým sa neodparí všetka tekutina. Potom pridajte cukor, škoricu, nasekané orechy. Zamiešajte a nechajte vychladnúť.
- Pripravte cesto: Do misy dajte zmäknuté maslo, smotanu, vajce, mlieko a vymiešajte na krém. Potom do krému pridajte práškový cukor, citrónovú kôru, škrob, kypriaci prášok, vanilku a znova dobre zmiešajte. Postupne prisypávajte múku, aby vzniklo hladké, pružné cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke 30 minút odpočinúť.
- Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrajujte kruhy s priemerom 8 cm. Každé koliesko ešte trochu roztľapkajte a narežte, ale nie až k okraju. Do tretiny každého kolieska dajte plnku, opatrne zrolujte a zahnite do tvaru rožteka.
- Rožteky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 165 °C 20 minút. Potom teplotu zvýšte na 175 °C a rožteky dopečte do ružova. Vychladnuté posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Prečítajte si tiež: