Reklama

Sladká jesenná bodka: HRUŠKOVÝ CHEESECAKE rozjasní každý deň

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Hruškový cheesecake musíte túto jeseň vyskúšať. Je to láska na prvé ochutnanie!

  • Dĺžka prípravy (min): 35
  • Počet porcií: 10
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 170 g masla
  • 2 ks vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 270 g hladkej múky

Na hruškový nálev:

  • 100 ml bieleho vína
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 ks klinčeky
  • kúsok ks celej škorice
  • 4 ks hrušky

Na plnku:

  • 9 ks plátkov želatíny (15 g)
  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 280 ml šľahačkovej smotany
  • 280 ml kyslej smotany

Postup

Krok 1

Pripravte cesto: V mise nad vodným kúpeľom rozpustite maslo. Pridajte cukor, med a do rozpustenej hmoty pridajte za stáleho miešania postupne vajcia, múku so sódou bikarbónou a šľahajte ručným mixérom, kým cesto nezačne chytať zlatistú farbu. Rozdeľte ho rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.

Krok 2

Na nálev dajte do kastróla víno, cukor, klinčeky a škoricu. Priveďte do varu, znížte oheň, vložte ošúpané hrušky nakrájané na menšie kocky, povarte 2 minúty a odstavte.

Krok 3

 Pripravte plnku: Do studenej vody namočte na 10 minút želatínu. V mise premiešajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a obe smotany. Do kastrólika prelejte 50 ml nálevu z hrušiek a zahrejte na nízku teplotu, aby ste mohli rozpustiť želatínu. Do rozpustenej želatíny zamiešajte postupne po lyžiciach tvarohovú hmotu, aby ste želatínu temperovali a nezrazila sa. Zľahka primiešajte scedené hrušky.

Krok 4

Na upečený korpus vo forme vylejte tvarohovo-hruškovú plnku, prikryte ju druhým korpusom, jemne pritlačte, aby sa korpus spojil s tvarohovou hmotou a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc stuhnúť. Cheesecake vyberte z formy.