Sladká jesenná bodka: HRUŠKOVÝ CHEESECAKE rozjasní každý deň
23. 10. 2022, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: Archív
Hruškový cheesecake musíte túto jeseň vyskúšať. Je to láska na prvé ochutnanie!
- Dĺžka prípravy (min): 35
- Počet porcií: 10
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 170 g masla
- 2 ks vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 270 g hladkej múky
Na hruškový nálev:
- 100 ml bieleho vína
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 ks klinčeky
- kúsok ks celej škorice
- 4 ks hrušky
Na plnku:
- 9 ks plátkov želatíny (15 g)
- 500 g jemného tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 280 ml šľahačkovej smotany
- 280 ml kyslej smotany
Postup
Krok 1
Pripravte cesto: V mise nad vodným kúpeľom rozpustite maslo. Pridajte cukor, med a do rozpustenej hmoty pridajte za stáleho miešania postupne vajcia, múku so sódou bikarbónou a šľahajte ručným mixérom, kým cesto nezačne chytať zlatistú farbu. Rozdeľte ho rovnomerne do dvoch foriem s priemerom 23 cm a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.
Krok 2
Na nálev dajte do kastróla víno, cukor, klinčeky a škoricu. Priveďte do varu, znížte oheň, vložte ošúpané hrušky nakrájané na menšie kocky, povarte 2 minúty a odstavte.
Krok 3
Pripravte plnku: Do studenej vody namočte na 10 minút želatínu. V mise premiešajte tvaroh, cukor, vanilkový extrakt a obe smotany. Do kastrólika prelejte 50 ml nálevu z hrušiek a zahrejte na nízku teplotu, aby ste mohli rozpustiť želatínu. Do rozpustenej želatíny zamiešajte postupne po lyžiciach tvarohovú hmotu, aby ste želatínu temperovali a nezrazila sa. Zľahka primiešajte scedené hrušky.
Krok 4
Na upečený korpus vo forme vylejte tvarohovo-hruškovú plnku, prikryte ju druhým korpusom, jemne pritlačte, aby sa korpus spojil s tvarohovou hmotou a dajte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, ideálne na noc stuhnúť. Cheesecake vyberte z formy.