Juraj Bača sa dal na pečenie: Jeho prvé LANGOŠE vyzerajú fantasticky!
13. 11. 2023, 14:49 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: https://www.instagram.com/jurajbaca/
Nie, že by sa tento šarmantný herec a moderátor kuchyni oblúkom vyhýbal... Naopak. Varí rád, ale doteraz sa pečenia veľmi nechytal. No nedávno sa všetko zmenilo!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: https://www.instagram.com/jurajbaca/
Galéria k článku

Ako spolumoderátor úspešnej šou o pečení trávi na jednom mieste veľa času s najšikovnejšími slovenskými pekármi a cukrármi. "... a nič sa od nich nenaučiť, by bol tak trošička hriech. Takže tento rok bol iný. Vždy, keď na to bol priestor, vzal som si recept a šup k rúre," prezradil na svojom Instagrame Juraj. A ako dôkaz priložil niekoľko fotiek. Na jednej z nich vidíte jeho vlastnoručne upečený kardinálov rez.
Druhým Jurajovým pokusom boli langoše, ktoré teraz pravidelne robieva, keď príde rodinka na návštevu. Ako priznáva, pripraviť kvalitné cesto na langoše je náročné. No podľa výborného receptu Jožky Zaukolcovej sa určite podaria aj vám!
Cesnakové langoše
10 porcií, príprava 30 minút + kysnutie a smaženie
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 20 g droždia
- 250 ml polotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 500 g hladkej múky špeciál
- pol lyžičky soli ( 5 - 6 g)
- 1 vajce
- 125 g bieleho jogurtu
- 1 liter oleja na smaženie
Na tatársku omáčku:
- 2 žĺtky
- 1 lyžica horčice
- 300 ml slnečnicového oleja
- 1 malá cibuľa (50 g)
- 1 kyslá uhorka (50 g)
- citrónová šťava z pol citróna
- štipka soli a čierneho mletého korenia
Na potretie:
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- trocha vody
POSTUP:
- Cesto: Mlieko zohrejte aby bolo vlažné (25 – 30°C) nie horúce, pridajte kryštálový cukor, rozmiešajte droždie a nechajte 15 – 20 minút oživiť aby vznikol kvások. Múku preosejte, pridajte vajíčko, soľ, jogurt. Primiešajte vykysnutý kvások a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť.
- Počas kysnutia treba cesto 1 x premiesiť. Pre urýchlenie kysnutia si pomôžte kysnutím v rúre pri 30 °C. Vykysnuté cesto rozdeľte na bochníky po 100 g, prikryte utierkou a nechajte podkysnúť. Každý bochník jemne rozvaľkajte a v rukách ťahajte na veľkosť 20 cm. Vysmážajte v rozpálenom oleji z oboch strán.
- Na potretie: Strúčiky cesnaku olúpte, roztlačte, pridajte soľ, malé množstvo vody a dobre rozmiešajte.
- Tatarka: Do misky si dajte žĺtky a horčicu, ručným mixérom alebo metličkou dobre vymiešajte. Potom pri stálom šľahaní tenkým prúdom prilievajte olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Dôležité je, aby všetky ingrediencie mali izbovú teplotu! Cibuľu a kyslú uhorku nakrájajte nadrobno, tyčovým mixérom premixujte a zľahka spojte so žĺtkovou penou. Nakoniec dochuťte soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou.
Vyskúšajte aj tieto recepty z Dobrého jedla: